Vladimir Anzulović je dvakrat zaigral tudi za Krko. Najprej med letoma 2000 in 2002, vrnil pa se je v sezoni 2004/05. Foto: Krka/Drago Perko
Vladimir Anzulović je dvakrat zaigral tudi za Krko. Najprej med letoma 2000 in 2002, vrnil pa se je v sezoni 2004/05. Foto: Krka/Drago Perko

Prvo uradno tekmo bo novomeški kolektiv odigral nekoliko prej, kot je bilo sprva načrtovano. Po kadrovskih težavah Kopra Primorske, ki se je znašla v finančno zelo zahtevnem položaju, ki ga in s tem tudi obstoj kluba rešuje peterica, bo naslednji četrtek v Kranju zaigral na superpokalu proti Cedeviti Olimpiji. "Superpokala res nismo imeli v načrtu, toda dobro se bomo pripravili in poskusili čim bolje odigrati. Presenetilo nas je, sicer se je nekaj časa govorilo, da je mogoč tak scenarij, a ni bilo nič uradnega," je dejal Anzulović.

Pred obračunom z Olimpijo, s katero se bo nato v začetku oktobra pomerila še v uvodnem krogu Lige ABA, Krko čakata še pripravljalni tekmi z jadranskim tekmecem Igokeo in nemškim Mitteldeutscherjem, do zdaj pa je imela že tri takšne teste, ko je pričakovano visoko odpravila Zlatorog in Triglav, klonila pa pred češkim Nymburkom: "Nymburk je bil res dober test. Zadovoljen sem, kako smo odigrali tekmo, saj smo tri četrtine vodili. V zadnji sem dal nekaj priložnosti tudi mladim, hkrati pa se je poznalo, da smo utrujeni. Moram biti zadovoljen, saj je Nymburk zelo resna ekipa."

Macura se je odločil za Koper

Od začetka prejšnjega tedna ima Zagrebčan, ki je med lansko sezono drugič v karieri prevzel Krko, pri kateri je nekoč tudi igral, na voljo popolno zasedbo, ki bo v prihajajoči sezoni branila novomeške barve. Zadnja sta se pridružila Vasilije Vučetić in Milan Milovanović: "Kompletni smo manj kot dva tedna. Mislim, da smo skupaj z upravo glede na sredstva, ki smo jih imeli na voljo, optimalno sestavili ekipo. Zadovoljen sem. Sicer je vedno težava, če kdo pride pozneje. Če sem iskren, sem pričakoval, da bomo položaj centra najlažje rešili. Preprosto nismo dobili tistega, kar smo hoteli na začetku, ko nam je uspelo najti, pa smo hitro reagirali in sem zadovoljen, da se je tako razpletlo."

Po koncu pandemije novega koronavirusa v maju, juniju in začetku julija so se v moštvu, kot je povedal 42-letni hrvaški trener, ki si je v Novem mestu ustvaril tudi družino, posvečali delu mladih košarkarjev. Nekaj časa je s Krko treniral tudi eden redkih visokih mladih slovenskih igralcev Jurij Macura, toda do dogovora nato ni prišlo. 211 centimetrov visoki košarkar, ki je še vedno član Baskonie, se je nato za posojo dogovoril s Koprom Primorsko, katere usoda pa je, kot že zapisano, pod velikim vprašajem. "Sprva je bila želja z obeh strani. Kje se je zapletlo? Nekaj se je spremenilo med poletnimi počitnicami. Zdaj, kaj je bilo … Verjetno je bila boljša ponudba iz Kopra. Ne vem, ugibam," je dejal Anzulović.

Iz Kopra Primorske sta se letos v Novo mesto preselila občasni reprezentant Jan Kosi in obetavni organizator igre Nejc Barič. Foto: Krka/Drago Perko
Iz Kopra Primorske sta se letos v Novo mesto preselila občasni reprezentant Jan Kosi in obetavni organizator igre Nejc Barič. Foto: Krka/Drago Perko

Namesto Lylesa prišel Stipčević

Njegova velika želja je bila, da pod njegovo taktirko zaigra Američan Jairus Lyles, ki pa kljub sklenitvi pogodbe ni prišel na Dolenjsko. Kot razlog za takšno odločitev je navedel strah pred novim koronavirusom: "Nikoli ne veš, kaj je točno bilo. Preteklo je nekaj časa, kot smo slišali, pa je razlog strah pred virusom, strah za družino, saj ima majhnega otroka. Seveda sem razočaran, da ni prišel, sem pa hkrati hvaležen, saj moram reči, da smo imeli tudi nekaj sreče, da smo dobili Stipčevića, ki je kakovosten igralec in ima še slovenski potni list, s čimer smo zmanjšali število tujcev in nam bo pomagalo v državnem prvenstvu."

Rok Stipčević je najodmevnejša letošnja pridobitev Krke. Izkušeni Dalmatinec bo skupaj z Nejcem Baričem skrbel za organizacijo novomeške igre. Mladi slovenski "play" se je v drugi polovici pretekle sezone izkazal v dresu Primorske, ko je odlično izkoristil priložnost, ki jo je dobil po odhodu nekaterih nosilcev igre. Zdaj je čas, da Trboveljčan v dresu Krke prevzame še večjo odgovornost in naredi korak naprej: "Lani je res dobro izkoristil priložnost, ko ni nobeden od njega nič pričakoval. Zdaj se nekaj pričakuje. Pripeljali smo ga z namenom, da mu damo priložnost. Na svojem položaju ima veliko pomoč v Stipčeviću. Tudi ni izključeno, da sta skupaj na parketu. Pričakujem, da bo na treningih še naprej tako delal in bo to prenesel na igrišče."

Poleg Bariča se korak naprej pričakuje tudi od doma vzgojenega Mihe Škedlja. Prišel je čas, da krilni košarkar, ki je letos dopolnil 21 let, upraviči zaupanje, ki ga dobiva v matičnem klubu, in iz obetavnega igralca postane eden izmed nosilcev igre: "Saj veste, kako je. Tudi jaz sem bil mlad in obetaven, a nisem pravočasno dozorel kot igralec. Nekdo dozori prej, nekdo pozneje, nekdo pa pač nikoli. Seveda ga čakamo in dobil bo priložnost. Pridno dela in upam, da bo že v tej sezoni boljši, kot je bil lani."

Rok Stipčević je najodmevnejša okrepitev Krke. Hrvaški organizator igre bo v letošnji zasedbi nosilec igre in košarkar z največ izkušnjami v ekipi. Foto: Krka/Drago Perko
Rok Stipčević je najodmevnejša okrepitev Krke. Hrvaški organizator igre bo v letošnji zasedbi nosilec igre in košarkar z največ izkušnjami v ekipi. Foto: Krka/Drago Perko

Cilje določa proračun

Zasedba Krke je popolnoma prenovljena. Ob Škedlju je iz lanske ekipe od igralcev, ki so imeli zajetnejšo minutažo, ostal le Luka Lapornik, ki je prevzel kapetanski trak, potem ko je kariero končal Jure Balažić, ki je zdaj direktor sedemkratnih prvakov, Anzulović pa zdaj z njim sodeluje že v tretji različni vlogi: "Žal mi je, da Jureta nimam več v ekipi (smeh, op. a.). Poleg Lapornika je bil prvi igralec, ki sem ga poklical. Žal mi je, da ga ni v ekipi, sem pa vesel, da je direktor. Po mojem mnenju dobro sodelujeva, kot sem že povedal, smo optimalno sestavili ekipo glede na tisto, kar smo imeli na voljo. Kar nekaj igralcev od lani sem hotel obdržati, ampak preprosto so naše možnosti takšne, kot so. Proračun določa, kakšna bo ekipa."

"Vsak trener bo dejal, da želi, da njegova ekipa igra moderno košarko. Najtežji del posla je to prenesti na igrišče. Želim Krko, ki bo imela več kontinuitete. Z veliko lanskimi tekmami sem bil zadovoljen, ko smo bili blizu zmag – ne bi jih zdaj našteval –, a smo imeli padce. Želim, da bi ekipa imela več kontinuitete, da bi bilo teh padcev manj. Zdaj je obdobje, ko si moramo prizadevati za to. Ni skrivnost, da v današnjem svetu cilje določa proračun. Zavedamo se, kje je naše mesto v Ligi ABA, ampak nobeden nam ne bo preprečil, da stremimo k temu, da smo boljši. Najprej želimo biti boljši kot lani, da ne trepetamo do konca. Torej minimalen cilj je obstanek, sem pa prepričan, da bomo boljši od tega," je dodal otrok Cibone, kjer sta velik pečat pustila njegov oče Vladimir kot funkcionar – sicer je bil tudi športni novinar – in starejši brat Dražen, nekdanji hrvaški selektor, ki je z zagrebškimi volkovi postal evropski prvak, kot trener pa jih je vodil pet sezon.