Juan Carlos Navarro je bil odličen tudi lani na tekmi v Stožicah. Dosegel je 28 točk. Foto: EPA
Juan Carlos Navarro je bil odličen tudi lani na tekmi v Stožicah. Dosegel je 28 točk. Foto: EPA
Erazem Lorbek
Erazem Lorbek je izjemno pomemben člen Barce, vendar ima pod obročem zelo močno konkurenco. Foto: Sandi Fišer
Juan Carlos Navarro
Navijači Barcelone lahko le upajo, da bo Navarro igral tudi za Barco v podobni formi, kot je za špansko reprezentanco. V tem primeru se nasprotnikom Kataloncev ne piše dobro. Foto: Sandi Fišer

Lani je Barca doživela veliko razočaranje. Final Four najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja je bil organiziran v katalonski prestolnici, natančneje v dvorani Palau Sant Jordi, vendar se varovancem Xavija Pascuala, ki so tudi lani veljali za prve favorite Evrolige, na zaključni turnir sploh ni uspelo uvrstiti. Protiorožje zvezdniški zasedbi "blaugrane" je našel najboljši evropski klubski trener Željko Obradović s svojim Panathinaikosom. Grški velikan se je pozneje tudi veselil osvojitve lovorike.
V Ljubljano s slabo popotnico
Barcelona je sezono začela uspešno. Najprej je slavila v španskem superpokalu, nato dobila prvi dve tekmi v državnem prvenstvu, konec tedna pa doživela prvi "hladen tuš". V tretjem krogu najmočnejše lige v Evropi je presenetljivo v Sevilli Barco ugnal domači Cajasol (81:75). Edini, ki je pri Barceloni dosegel dvomestno število točk, je bil Chuck Eidson (19).
Lani so Katalonci osvojili trojno domačo krono, vendar pa na sicer zelo uspešno sezono črno piko daje prav Evroliga. V skupinskem delu je bila Pascualova četa sila neprepričljiva in na koncu celo zasedla "skromno" tretje mesto, a v drugem delu, kjer so se pomerili tudi z Olimpijo, pokazali pravo moč. Dosegli so osem zmag in dvakrat ugnali tudi kasnejše podprvake, košarkarje Maccabija. V Stožicah so se zmaji odlično uprli favoritom iz Katalonije, ki so na koncu tesno slavili za vsega točko (67:68).
Navarro dvakrat z Barco že evropski prvak
Cilj Barcelone je, da tretjič osvoji naslov evropskega prvaka. Prvič ji je to uspelo leta 2003, ko je pred domačim občinstvom v Sant Jordiju pod taktirko Svetislava Pešića in na krilih Dejana Bodiroge, Gregorja Fučke ter Juana Carlosa Navarra osvojila tako želeno lovoriko. Uspeh so ponovili leta 2010 v Parizu, blestel je "La Bomba" Navarro, v ekipi pa sta bila tudi Slovenca Erazem Lorbek in Jaka Lakovič.
Pred novo sezono je ekipa Barce doživela kar nekaj sprememb. Nekateri starejši košarkarji so zapustili klub. Tako je kapetan slovenske reprezentance Lakovič po petih sezonah odšel v Carigrad h Galatasarayju, prvi organizator igre Ricky Rubio je letos nameraval oditi v Ligo NBA. V klubu so se za sodelovanje zahvalili Američanoma Alanu Andersonu in Terencu Morrisu. Po osmih letih se je poslovil Roger Grimau, ki je bil tudi kapetan moštva. Odšel je v Bilbao. Šest let pa je v klubu preživel italijanski ostrostrelec Gianluca Basile, ki se je vrnil v domovino in oblekel dres Cantuja.
Glavni okrepitvi Huertas in Eidson
Moštvu so se pridružili prodorni in spretni brazilski organizator igre Marcelinho Huertas, ki je prišel iz Caje Laboral, vsestranski Američan Eidson, ki je bil v svoji karieri že MVP Eurocupa, lani pa je odlično igral za Maccabi, njegov rojak CJ Wallace, ki je bil prvi skakalec italijanskega prvenstva, v klub pa se je vrnil obetavni Katalonec Xavi Rabaseda, ki je zadnje sezone preživel na posodi.
Prvo ime moštva ostaja Navarro, ki je blestel na preteklem evropskem prvenstvu. Kapetan španske reprezentance je svojo izbrano vrsto popeljal do naslova prvaka, sam pa bil izbran za najkoristnejšega posameznika turnirja. Blestel je predvsem v zaključnem delu Erubakseta v Litvi. Pomemben člen ostaja slovenski reprezentančni krilni center Lorbek. Pod košem mu konkurenco delajo še Srb Kosta Perović, Fran Vazquez in Boniface N'Dong. V španski izbrani vrsti je bil tudi drugi organizator igre Victor Sada.
Je sploh prostor za tri zvezdnike?
Treningom Barcelone so se začasa "lock-outa" v Ligi NBA pridružili Pau in Marc Gasol, ki sta kariero začela v klubu iz rodnega mesta, in Jose Calderon. Z morebitnimi prihodom treh odličnih španskih reprezentantov pa se zdi, da bi bila ekipa že enostavno premočna. Že brez njih Barca velja za favorita številka ena.

Evroliga, 1. krog, skupina D

Danes ob 18.00:
UNICS KAZAN - MONTEPASCHI SIENA

Ob 20.45:
ASSECO PROKOM - GALATASARAY
Četrtek ob 20.45:
UNION OLIMPIJA - BARCELONA