Nejc Barič je navdušil v drugi polovici sezone, ko je odlično vodil igro Primorske. Foto: www.alesfevzer.com
Nejc Barič je navdušil v drugi polovici sezone, ko je odlično vodil igro Primorske. Foto: www.alesfevzer.com

23-letni košarkar je prva novomeška okrepitev pred novo sezono. "Imel sem kar nekaj ponudb, tudi iz tujine. Vemo, da je Krka tradicionalno čvrst klub. Svoje je pri odločitvi naredila tudi kriza zaradi koronavirusa. Krka je že od nekdaj stabilna. Skupaj z Olimpijo je najboljši klub v Sloveniji. Ima neko tradicijo, in ko si v Krki, to spoštuješ ter želiš čim bolj izkoristiti," je odločitev za prestop komentiral novi motor novomeške igre.

"Kar se tiče osebnih pričakovanj, je jasno prvo, da se še naprej razvijam v čim boljšega košarkarja. Verjamem, da mi trener Anzulović to lahko da. Tako moja kot njegova pričakovanja so, da bom prvi "play", seveda pa moram zaupanje upravičiti. Moram dati tisto, kar pričakuje od mene. Odkar treniram s Krko, dajem svoj maksimum in upam, da bom s tem zadovoljil pričakovanja. Če bom dajal to, kar želi, bom dobil pravo vlogo in možnost za individualni napredek," je dodal Barič.

V drugi polovici sezone ogromno napredoval

Potem ko se je Trboveljčan uveljavil v Laškem pri Zlatorogu, je lani poleti prestopil v Koper k Primorski. Sprva je bil menjava vrstniku Žanu Marku Šišku, ki je blestel v prvi polovici sezone pod taktirko Jurice Golemca: "To sodelovanje z Žanom je bilo super. Bila sva konkurenta na treningih. Trener Golemac mu je zelo zaupal in res vsa čast, saj je izvrstno igral in imel prekrasno sezono. Zasluženo si je izboril mesto v Evroligi. Od vsega skupaj sem veliko odnesel. Na treningih je bila konkurenca res močna. Vsi soigralci so bili odlični, prav tako trener."

V Ligi ABA je v povprečju dosegal 7,5 točke in štiri podaje na tekmo. Foto: www.alesfevzer.com
V Ligi ABA je v povprečju dosegal 7,5 točke in štiri podaje na tekmo. Foto: www.alesfevzer.com

Ob koncu koledarskega leta je Koper zapustila polovica moštva. Odšli so skoraj vsi nosilci, poslovil se je tudi glavni trener. Zamenjal ga je dotedanji pomočnik Andrej Žakelj, ki je dirigentsko palico zaupal Bariču, ta pa je priložnost imenitno izkoristil: "Finančno krizo v Kopru sem skušal maksimalno izkoristiti. Po odhodu številnih igralcev in trenerja smo dobili večjo vlogo preostali, ki smo prej prihajali s klopi. Mislim, da smo pokazali všečno košarko, dobre igre pa potrdili tudi z osvojitvijo pokala. Kar se tiče individualno, mislim, da sem v drugi polovici sezone ogromno napredoval."

Rezultatsko Primorska po spremembi ekipe, ko je bila močno okrnjena tudi rotacija, ni bistveno padla, predvsem pa je navduševala z nepopustljivimi predstavami, ko se je dobro kosala tudi proti najmočnejšim zasedbam na Jadranu: "Ko so se začele finančne težave, je bilo kar težko. V garderobi je bilo veliko govora o denarju, kdaj bodo plače … O stvareh, o katerih se ne bi bilo treba pogovarjati. Toda fantje, ki smo ostali, smo imeli pravi karakter, stopili smo skupaj in iz položaja, v katerem smo se znašli, izvlekli pozitivne stvari, in kot ste videli, je delovalo. Dobro smo igrali, imeli tudi dobre rezultate in izpeljali sezono pošteno do konca."

Videl, da se lahko kosa z najboljšimi v Ligi ABA

"Preprosto smo se zavedali, da nam lahko ta finančna kriza prinese tudi nekaj dobrega. Zgrabili smo priložnost z obema rokama. Trener Žakelj nam je absolutno zaupal. Vedeli smo, da najverjetneje prihodnosti v Kopru ni, smo pa trdo delali, da smo si zaslužili ime v Ligi ABA in dobili nove boljše pogodbe," je o Primorski še povedal Barič, in čeprav mu klub še dolguje denar, dodal: "Seveda mi ni vseeno, kaj se dogaja v Kopru. Res upam, da dobi licenco in pride na zeleno vejo. Pogoji v Kopru so fantastični, dobro se dela in za slovensko košarko je nujno, da imamo tri klube v Ligi ABA, ki igrajo na visoki ravni. Mi smo se s Primorsko pozitivno razšli. Vsem nam seveda dolgujejo denar, ampak glavno je, kar so storili za nas. Poskrbeli so, da smo prišli v druge klube. Kar se tiče financ, pridejo in grejo, tako da ni nobene zamere."

Košarko je začel igrati v rodnih Trbovljah, s člansko ravnjo pa se je sprva srečal v Laškem, od koder se je lani preselil v Koper. Foto: www.alesfevzer.com
Košarko je začel igrati v rodnih Trbovljah, s člansko ravnjo pa se je sprva srečal v Laškem, od koder se je lani preselil v Koper. Foto: www.alesfevzer.com

Z dobrimi predstavami si je obetavni "play" močno dvignil samozavest, miselnost pa je prenesel tudi v novo okolje, zato so tudi njegove ambicije zelo visoke: "Kako druga polovica sezone ne bi vplivala na samozavest. Videl sem, da lahko igram z najboljšimi klubi v Ligi ABA, kot so Zvezda, Partizan, Budućnost in preostala druščina. Jasno, da sem postal samozavestnejši in upam, da samo tako nadaljujem pri Krki. Novo mesto je odlična sredina za razvoj igralcev. Lep primer je Jaka Lakovič, ki je v sezoni pri Krki eksplodiral. Mislim, da je prav, da se da priložnost mladim slovenskim igralcem. Seveda ob tem potrebujem še kakovostne tujce. V kombinaciji z dobrimi domačimi igralci sem prepričan, da lahko naredimo dober rezultat."

"Pričakujem, da bo Krka v novi sezoni igrala bolje, kot je v pretekli. Torej cilj ni le, da ostanemo v Ligi ABA, ampak nekako merimo na najvišja mesta. Kar se mene tiče, želim čim višje. S Primorsko smo skoraj prišli med štiri. Če bi bili recimo na takih mestih, kot smo bili s Primorsko, torej peto ali šesto, bi bilo izvrstno. O konkretnih ciljih sicer še nismo govorili, saj se priprave še niso začele, ampak mislim, da so lahko visoki. Verjamem, da bo ekipa kakovostna, da nas bo krasila čvrsta obramba in igra z veliko energije, ki bo zadovoljila gledalce. Seveda pa se mora še nekaj stvari poklopiti," je zaključil Barič.