Nika Barič je brez dvoma najboljša košarkarica v Sloveniji, pred njo je izjemno svetla prihodnost. Foto: MMC RTV SLO
Nika Barič je brez dvoma najboljša košarkarica v Sloveniji, pred njo je izjemno svetla prihodnost. Foto: MMC RTV SLO

Po glasovih navijačev je bila druga, po glasovih strokovnjakov pa prva. Glasovanje je potekalo od decembra. Častni naziv igralke leta ni uspelo do zdaj osvojiti še nobeni izmed slovenskih košarkaric, zato gre za zgodovinski trenutek slovenske košarke.

"Nika je lep primer kaj se zgodi, ko se izjemen naravni talent kombinira z odličnim sistemom za razvoj mladih, perspektivnih košarkarjev in košarkaric, kakršnega ima Košarkarska zveza Slovenije," je zatrdil predsednik FIBA Europe Olafur Rafnsson. Generalni sekretar Nar Zanolin je dodal: "To je zagotovo pomembno priznanje za tako mlado igralko kot je Nika. Ne bi bil presenečen, če je to tudi začetek izjemne kariere, polne nagrad in lovorik. Glede na to, kar sem videl, ko je igrala, imam od nje velika pričakovanja."

Baričeva je prejela že veliko priznanj, a to je zagotovo največje do zdaj. Nazadnje je osvojila naslov najkoristnejše igralke evropskega prvenstva do 18 let v Popradu na Slovaškem, kjer je reprezentanca pod vodstvom Damirja Grgiča osvojila nepričakovano četrto mesto, pa čeprav je bil prvotni cilj le obstanek v diviziji A, kamor so se dekleta uvrstila prvič. Veliko zaslug za njeno odlično kariero ima prav omenjeni selektor mladink, ki je Nikin trener že od začetka njene košarkarske poti.

Statistika:
Mladinke 2007 (EP divizije B v Timisoari - 7. mesto) - 14 let
11,9 točke, 4,9 skoka, 3,5 podaje na tekmo

Mladinke 2008 (EP dizivije B v Skopju - 3. mesto) - 15 let
17,9 točke, 4,1 skoka, 6,6 podaje na tekmo

Mladinke 2009 (EP divizije B v Eilatu - 2. mesto in preboj v divizijo A) - 16 let
19,3 točke, 4,4 skoka in 5,9 podaje na tekmo

Mladinke 2010 (EP divizije A v Popradu - 4. mesto) - 17 let
23,3 točke, 4 skoke, 5,9 podaje na tekmo

Celje (1. SKL za članice in Liga IWBL) - 18 let
17,5 točke, 2,6 skoka, 5,7 podaje na tekmo