Cedevita Olimpija je serijo štirih zaporednih domačih tekem končala z dvema zmagama, obema v Ligi ABA, v Evropskem pokalu pa je dvakrat klonila. Foto: www.alesfevzer.com
Cedevita Olimpija je serijo štirih zaporednih domačih tekem končala z dvema zmagama, obema v Ligi ABA, v Evropskem pokalu pa je dvakrat klonila. Foto: www.alesfevzer.com

Po petih krogih Eurocupa so zmaji, ki so zadnje štiri tekme igrali na domačem parketu, še brez zmage. Čeprav bodo šele z obračunom z Venezio odigrali tretjino skupinskega dela, pa so z rezultatsko ničlo že v zelo neugodnem položaju. Še naprej v taboru slovenskih prvakov poudarjajo, da je ključen napredek, saj so, kot so večkrat poudarili, z letošnjo sezono začeli nov triletni projekt. "Če pogledamo, kakšno ekipo ima, zgodovino kluba in ambicije, igramo z eno močnejših ekip v Evropskem tekmovanju. Venezia je v zadnjih šesti ali sedmih letih v italijanskem vrhu. Osvajala je tudi lovorike in ima zelo visok standard. Ima širok kader, branilce z odličnimi atletskimi sposobnostmi in igra dobro košarko z visokim ritmom. Pred nami je nedvomno težka ovira. Na gostovanje se odpravljamo s pravim pristopom in željo, da smo konkurenčni in pokažemo napredek," je pred tekmo, ki bo v torek ob 20.00, povedal Andrea Turchetto.

Evropski pokal, 6. krog

Torek ob 20.00:
REYER VENEZIA – CEDEVITA OLIMPIJA

Sreda:
WOLVES VILNIUS – PROMETEJ

BEŠIKTAŠ – TOWERS HAMBURG

PARIS – HAPOEL TEL AVIV

JOVENTUT – LONDON LIONS

Cedevito Olimpijo je vodil na zadnjih štirih tekmah – v soboto ob zmagi nad Borcem –, saj je glavni trener Simone Pianigiani še vedno odsoten iz zdravstvenih razlogov. Priznani italijanski strokovnjak naj bi se kmalu vrnil na klop, so pa vse odločitve, kot je dejal Turchetto, sprejete v dogovoru z nekdanjim trenerjem Siene in Fenerbahčeja, prejšnji teden pa je tudi obiskal trening svojih varovancev. Pomočnik prvega moža ljubljanske stroke je pred 6. krogom Evropskega pokala govoril o napredku, ki so ga naredili v zadnjem obdobju: "Zmanjšali smo število izgubljenih žog. Na zadnji tekmi smo bili v drugi četrtini celo brez izgubljene. Imeli smo trenutke, ko smo jih v kratkem obdobju zapravili nekaj zapored, zato končna številka ni realna. Tu je viden napredek. Radović je nazaj. Trdo trenira in je odigral dobro v obrambi. Prepelič lovi pravo formo. Zanj je trenutno kot drugi teden priprav pred sezono. Vse bolj je povezan z ekipo. Viden je napredek pri Sowu, čeprav na zadnji tekmi ni odigral tako dobro. Toda agresivno napada obroč, je pa tudi dober v obrambi. Glas je vedno bolj samozavesten. Ščuka je sicer na zadnji tekmi naredil nekaj napak, kar je popolnoma normalno za neizkušenega igralca. Toda je pameten in res trdo dela. Vse to je del procesa in z njim imamo še enega igralca, ki nam pomaga v rotaciji."

Karlo Matković in Klemen Prepelič sta se dobro povezala na parketu. Za zdaj zelo dobro deluje njun
Karlo Matković in Klemen Prepelič sta se dobro povezala na parketu. Za zdaj zelo dobro deluje njun "pick and roll". Foto: www.alesfevzer.com
 Lestvica:
 PARIS                       5  5 0 10
 BEŠIKTAŠ                    5  4 1  9
 HAPOEL TEL AVIV             4  4 0  8
 JOVENTUT                    5  3 2  8
 LONDON LIONS                5  3 2  8
 PROMETEJ                    5  2 3  7
 -------------------------------------
 WOLVES VILNIUS              4  2 2  6
 REYER VENEZIA               5  1 4  6
 CEDEVITA OLIMPIJA           5  0 5  5
 TOWERS HAMBURG              5  0 5  5
Napreduje šest ekip. Prvi dve se uvrstita 
neposredno v četrtfinale.

Slab start Evropskega pokala je že po dobrem mesecu sezone priprl vrata končnice. Da bi ohranili realne možnosti za mesta v izločilnih bojih, morajo začeti nemudoma zmagovati. Četudi bi že zgodaj izpadli iz igre za prvih šest mest v skupini, pa Turchetto verjame, da se pristop igralcev ne bo spremenil: "Vsi igralci in trenerji smo profesionalci. Ko igraš tekmo, ne gledaš na stanje na lestvici. Greš na parket in skušaš dati vse od sebe. Moramo biti koherentni s ciljem, ki smo ga postavili. Vsi vemo, da smo v prvem letu triletnega procesa. Poleti je bilo veliko sprememb. Sprejeli smo odločitve glede nekaterih igralcev. Od začetka smo vedeli, da se lahko zgodi, da rezultat ne bo na vrhu pričakovanj. V Evropskem pokalu smo igrali z Bešiktašem, Joventutom in Hapoelom, ki so zelo močni. Nismo odnehali in se borili do konca. Proti Prometeju in Wolvesom smo imeli priložnost za zmago. Ne skrbi me, da bi ekipa obupala v taki situaciji. Čeprav ne govorimo radi o posameznih igralcih, sem prepričan, da bo Jaka Blažič kot kapetan s svojo ljubeznijo do kluba in tega mesta prvi, ki bo dal vsem zgled, kako delati od prve sekunde treninga do zadnje vsake tekme. Ko imaš takega igralca, ni bojazni, da bi ekipa obupala oziroma pristop in odnos ne bi bila prava. Poznate igralce, kakšni so, in zagotovo se strinjate."

Ob napredku je Turchetto še posebej izpostavil Karla Matkovića, ki se je dobro ujel s Klemnom Prepeličem: "Osebno sem zelo zadovoljen z njim. Postaja vse pomembnejši ofenzivni igralec. Z igro "pick and roll" in svojimi atletskimi sposobnostmi predstavlja težave nasprotnikovim obrambam. Tudi v obrambi je vse bolj konstanten. Klemen je izvrsten v napadu. Vsaka obramba se osredotoči nanj. Če ima igralec, kot je Karlo, ob sebi dobre branilce, je to velika prednost, saj je res dober v igri "pick and roll". Na zadnjih tekmah se vse bolje znajde tudi v drugih položajih. Točke je začel dosegati na različne načine. Napredoval je in išče tudi druge rešitve. Dodaja nova orožja. Tudi v takšnih položajih postaja vse bolj samozavesten, ne le v povezanosti z branilci. Lani je igral po 15 minut, zdaj pa je prevzel vlogo prvega centra. Ni lahko, potrebuje še čas, a zares dobro deluje."

Sorodna novica Že po petih evropskih tekmah se vrata izločilnih bojev pripirajo

S svojo vlogo in predstavami je zadovoljen tudi hrvaški reprezentant. Tudi sam je spregovoril o sodelovanju s Prepeličem, ki je ob težavah z organizatorji igre prevzel dirigentsko palico ljubljanskega napada in poskrbel za dvig števila asistenc. "Klemen je evroligaški igralec. Doktor košarke bi lahko rekel. Nam je v veliko pomoč. Gre za nevarnega strelca z razdalje, hkrati pa je tudi odličen podajalec. Veliko komunicira z mano. Res sva se ujela. Je tudi dvignil energijo v ekipi. Njegov način igre mi ustreza. Veliko me išče. Lažje je, ko imaš tako nevarnega strelca, ki ga tekmeci ves čas čuvajo, tudi podvajajo, potem pa se prostor odpira meni oziroma celo ostajam sam. Na splošno sem zadovoljen s svojimi igrami. Mislim, da priložnost dobro izkoriščam. Dobil sem zaupanje trenerja in soigralcev, s tem pa tudi postajam samozavestnejši."