Jaka Blažič bo ključni mož slovenskega napada. Foto: www.alesfevzer.com
Jaka Blažič bo ključni mož slovenskega napada. Foto: www.alesfevzer.com

Kapetan Cedevite Olimpije, ki je bil član izbrane vrste na zadnjih štirih velikih tekmovanjih, je ob klubskem soigralcu Edu Muriću igralec z največ nastopi v slovenskem dresu. Izkušeni Blejec, ki je letos dopolnil 30 let, je v tokratno reprezentančno akcijo prišel v imenitni formi, saj je s povprečjem 18,3 točke na tekmo celo drugi strelec Evropskega pokala, v Ligi ABA, kjer dosega 16,8 točke, pa je tretji strelec tekmovanja: "Pripravljen sem prevzeti odgovornost. Imel sem privilegij, da sem imel podobno vlogo že v prejšnjih akcijah. Enkrat sem bil bolj uspešen, drugič manj. Ne smem se preveč zanašati na to, ali bom v dobrem ritmu ali ne. Reprezentanci moram dati, kar se od mene zahteva in pričakuje. To sta želja in energija, kar me krasi vso kariero."

V zadnjem času Blažič blesti tako v Evropskem pokalu kot v Ligi ABA, kjer je bil izbran za MVP-ja meseca novembra. Foto: www.alesfevzer.com
V zadnjem času Blažič blesti tako v Evropskem pokalu kot v Ligi ABA, kjer je bil izbran za MVP-ja meseca novembra. Foto: www.alesfevzer.com

Žal se ni izšlo z Luko Dončićem

"Imamo dovolj kakovosti in talenta v napadu. Mislim, da imamo kar nekaj igralcev, ki lahko dajo koš in povlečejo ekipo za sabo. Tisti, ki bo tisti večer v dobrem ritmu, ki bo vroč, če lahko tako rečem, bo tudi imel največ žogo pri sebi. Osredotočiti pa se moramo na obrambo, ta mora biti prava za uspeh," je povedal Blažič in dodal: "Pomembna bo ekipna igra. Nimamo superzvezdnika, kot bi ga imeli, če bi bil Luka Dončić tukaj. Najprej je bilo mišljeno, da bo z nami, a se žal ni izšlo. Pomembno je, da bomo upoštevali selektorjeve zamisli in igrali kot eno. S povezano igro lahko zmagujemo."

V reprezentanci zdaj deluje pod taktirko četrtega selektorja. V kvalifikacijah za svetovno prvenstvo ni redno igral, saj je manjkal zaradi tekem Evrolige, ko je bil član Barcelone. Pred lansko sezono se je vrnil v zmajevo gnezdo, od tedaj pa je vsakič tisti, od katerega se v napadu največ pričakuje: "Imamo novega selektorja in nekoliko spremenjeno zasedbo. Poskušamo osvojiti principe in neke ideje, ki jih ima selektor, vseeno pa so zadeve še precej podobne kot v prejšnjih akcijah. Preprosto ne moreš vsega tako hitro postaviti na novo. Verjamem, da smo na dobri poti. Naš cilj je omogočiti Sloveniji, da leta 2022 brani svoj naslov. Na kakšen način bomo prišli, pa niti ni tako pomembno."

Jurij napreduje in vsakič, ko se zberemo, se vidi, da dela, in to se pozna v njegovi igri. Na primer po vsakem treningu ostane in meče. Torej je povsem posvečen košarki. Kaže dobre predstave. Gledal sem ga prav proti Mornarju in me je presenetil. Je igralec, ki bo lahko v prihodnosti dal veliko reprezentanci, mogoče pa že na teh dveh tekmah. To je odvisno od selektorja. Je pa na dobri poti, da postane vrhunski košarkar.

Jaka Blažič o Juriju Macuri

"K sreči smo z Ukrajinci v zadnjih letih večkrat igrali, tako da jih poznamo. Poznamo tako rekoč vse igralce, kdo so in od kod pretijo nevarnosti. Se je pa težko pripravljati na nasprotne ekipe. Predvsem imamo dovolj dela sami s sabo, poleg tega pa vsi menjajo igralce in imajo tudi malo časa, tako da se je težko pripraviti na njihov sistem in timsko igro. Pomembnejše so individualne karakteristike nasprotnih igralcev, Pomembno je, da upoštevaš principe, ki jih postaviš. Veliko je tudi odvisno od dnevne forme tekmeca. Vsaka tekma je namreč poglavje zase. Ko prideš na klubske priprave ali pa ko smo se po en mesec pripravljali na prvenstva, obramba postane navada, in ko pride tekma, ne razmišljaš veliko. V tem sistemu pa se dogajajo napake in zaradi tega mogoče nasprotnik da večje število točk. Moraš biti še bolj osredotočen, kajti vsaka minuta je tukaj pomembna. Energija je prava, kar je prav tako pomembno," je pred sobotno tekmo še razmišljal Blažič, ki je manjkal na obeh obračunih z Ukrajino v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo. V Ljubljani je Slovenija po podaljšku slavila s 85:84, predtem pa je v Zaporožju doživela pravi polom, ko je bilo kar 82:54.

Gregor Hrovat je na zadnjih dveh tekmah z Ukrajino dal 13 in 11 točk. Foto: www.alesfevzer.com
Gregor Hrovat je na zadnjih dveh tekmah z Ukrajino dal 13 in 11 točk. Foto: www.alesfevzer.com

Pokazati čim več želje in borbenosti

Na tekmi v Ukrajini je bil s 13 točkami prvi slovenski strelec Gregor Hrovat: "Vedno je lepo priti v reprezentanco in se srečati s soigralci. Kar dolgo se že nismo. Zdaj imamo tudi nekoliko več časa kot po navadi. Prizadevamo si, da bomo čim bolj uigrani. Nimamo sicer take kakovosti, kot bi jo imeli, če bi bili vsi tu, zato pa moramo pokazati toliko več želje in borbenosti ter dobre obrambe, da dosežemo želeni rezultat. Ne smemo se ukvarjati z Ukrajinci, ampak mora biti poudarek na naši igri. Drugo tekmo v Ljubljani smo odigrali, kot znamo. Takrat smo pokazali, da tudi če nismo popolni, se lahko kosamo z drugimi ekipami. Če bomo igrali podobno, si lahko obetamo dober rezultat."

26-letni Koprčan je sezono začel pri Heliosu v Domžalah, kjer pa je imel odprto pogodbo. Ko je prišla ponudba Choleta, je prestopil v Francijo, kjer pa covid-19 močno kroji urnik tekmovanj: "Liga je trenutno prekinjena že tri ali štiri tedne. Tudi ne vemo, kdaj se bo začela. K sreči igramo v Ligi prvakov, tako da imamo neko kontinuiteto tekem. Res pa je, da odkar se je sezona začela, nismo bili nikoli v popolni postavi, saj smo imeli kar nekaj okužb, tudi po devet naenkrat. Skušamo se prebiti iz tedna v teden, ni pa trenutno nobeni ekipi lahko. Sicer je pa francoska liga malce specifična, drugačna od tega, česar smo vajeni. Poudarek je na atletskih sposobnostih. Potreboval sem nekaj časa, da sem se prilagodil. Imam tudi drugačno vlogo kot v prejšnjih klubih. Glavno je, da daš vse od sebe in se boriš. Mislim, da sem prišel kar v dobro formo."