Jaka Blažič je z Olimpijo četrtič osvojil slovenski pokal. Foto: www.alesfevzer.com
Jaka Blažič je z Olimpijo četrtič osvojil slovenski pokal. Foto: www.alesfevzer.com

Ko sta pred slabimi petimi leti Cedevita in Olimpija krenili na skupno pot, je izkušeni Blejec postal kapetan združenega kluba. Tri leta je nato odlično igral v zmajevem gnezdu, kjer si je že predtem z dvema dobrima sezonama odprl vrata v tujino. V drugi epizodi v Stožicah je bil izredno učinkovit, med drugim postal celo najboljši strelec sezone v Evropskem pokalu in bil izbran v najboljše peterke mednarodnih tekmovanj, v katerih so igrali Ljubljančani. Pred lansko sezono je nato na njegov naslov priromala zelo donosna ponudba iz Turčije. Jaka jo je po izteku pogodbe s slovenskimi prvaki sprejel, toda v letu, ko je nosil dres Bahčešehirja, je imel veliko smole s poškodbami.

Lovorika dobra popotnica za nadaljevanje sezone

Sorodna novica Omić: Želel sem pokazati, da bi moral biti že od začetka sezone tu

Po sezoni v Carigradu se je vrnil v najuspešnejši slovenski klub. Znova je prevzel kapetanski trak – vmes ga je nosil Edo Murić, ki pa letošnjo sezono izpušča zaradi poškodbe – in takoj je nadaljeval osvajanje domačih lovorik. Pred sezono je dvignil superpokal, v petek pa na Kodeljevem, kjer se je v članski košarki uveljavil pri Slovanu, še pokal. V finalu so bili zmaji po napetem boju boljši od Krke (87:86): "Pokal nam veliko pomeni. Od nas se seveda pričakuje, da osvajamo domače lovorike, ampak vseeno danes marsikdo zna igrati dobo košarko. Krka nam je konkurirala od začetka do konca in si vmes priigrala tudi že lepo prednost. Pokazala je pravi značaj in dobro igro. Čeprav smo bili zdesetkani, smo na koncu našli pravo pot do zmage."

Novomeščani so imeli ves prvi polčas pobudo, toda v drugem delu, ko je vrsta Zorana Martića bolje zaigrala v obrambi, je sledil preobrat. Vseeno pa zmajem ni uspelo streti tekmeca in o naslovu, že 23. v ljubljanski vitrini, je odločala tesna končnica. Na koncu je vendarle do izraza prišla tudi individualna kakovost Olimpije, ki pa je tako v polfinalu kot v finalu zaradi poškodb igrala le z osmerico: "Vsi smo se zaradi kratke rotacije malce varčevali v prvem polčasu. Včasih smo morali igrati tudi na položajih, ki niso naši primarni. Vse to je pripeljalo do tega, da igra ni bila najlepša. Jones je recimo igral z zvitim gležnjem. Hvaležen sem mu, da je igral in tudi prispeval svoj delež. Še ena lovorika za nas in lepa popotnica pred nadaljevanjem sezone."

Pogrešal povezanost ekipe

"Nazadnje, ko sem bil star 18 let pri mladincih," je odgovoril, kdaj je bil nazadnje organizator igre. Na tem položaju imajo v zmajevem gnezdu letos precej težav. Turnir na Kodeljevem so odigral le z enim pravim "playem", saj je Justin Cobbs poškodovan. Tako je, ko je na kratek oddih odšel Nikola Radičević, dirigentsko palico napada prevzel kar Gorenjec, ki bo letos dopolnil 34 let. Odgovorni v klubu se znova ne morejo pohvaliti s poletnim kadrovanjem, že drugo sezono zapored pa imajo v Stožicah veliko težav s poškodbami: "Težko je reči, zakaj je tako, a zagotovo vpliva več dejavnikov. Ali je to nesreča, slaba pripravljenost, premalo ali preveč treningov … Težko je reči. Res je, da ima Olimpija zdaj že dve leti velike težave s poškodbami. Zato smo tudi odigrali pokal s tako majhnim številom igralcev. Zagotovo je to nekaj, čemur bo moral klub posvetiti precej pozornosti v prihodnje in upam, da se te težave rešijo."

Na lanskem svetovnem prvenstvu je imel Blažič težave s hrbtom, potem ko je na tekmi z Gruzijo nanj nerodno padel nekdanji soigralec Toko Šengelia. Foto: Fiba
Na lanskem svetovnem prvenstvu je imel Blažič težave s hrbtom, potem ko je na tekmi z Gruzijo nanj nerodno padel nekdanji soigralec Toko Šengelia. Foto: Fiba

Na Kodeljevem je bila rotacija zmajev zelo omejena, vendar pa so, kot pravi Blažič, znali med polčasom stopiti skupaj in najti pot do zmage ter nove domače lovorike, kar je v trenutnem stanju v slovenski klubski košarki in finančnih zmogljivosti konkurence, ne glede na zdravstveni karton, obveza: "Veliko smo se pogovarjali. Zdaj, ko nas je bilo le osem, je to tudi lažje. Manjša skupina in večinoma smo to bili prijatelji. Večinoma domači igralci plus Radičević in potem v finalu še Jones. Govorili smo o tem, na kakšen način moramo igrati. Med polčasom finala smo se tudi malce ujezili in mislim, da je to pomagalo. Pristop je bil pravi."

Prav o pristopu je bilo večkrat govora, ko so državni prvaki nizali slabe rezultate v Evropskem pokalu, kjer so številne teme zelo slabo začeli in se potem stežka vračali v igro. Sklenili so ga na zadnjem mestu z le eno zmago. Objektivni razlog za slabe predstave so zagotovo tudi omenjene zdravstvene težave, toda kljub temu bi morali biti rezultati boljši. Večkrat pa je bilo iz Stožic slišati, da se v garderobi ni vzpostavila prava kemija, kar je poudaril tudi kapetan: "Povezanost je po mojem mnenju v ekipnih športih na taki ravni zelo pomembna. Veš, kaj lahko pričakuješ od nekoga, na žalost pa mi čez celotno sezono nismo bili, kar sem enkrat že povedal. Delamo, da bi bili v tem pogledu boljši. Sezona je nedvomno zaradi Evropskega pokala do neke mere zavožena. Tega ne moremo tajiti, a bomo v Ligi ABA iskali svoje priložnosti in upam, da bomo pokazali ekipni duh ter dobre igre."

Hrovat: Z dvema zmagama želimo startati kvalifikacije

Reprezentančni tekmi velik izziv

Kvalifikacije za evropsko prvenstvo

Skupina A, 1. krog, četrtek ob 18.00:
SLOVENIJA – UKRAJINA
Ob 20.15:
PORTUGALSKA – IZRAEL

2. krog, nedelja ob 18.00:
SLOVENIJA – IZRAEL
UKRAJINA – PORTUGALSKA

Naslednje tekme bodo novembra. Na evropsko prvenstvo se bodo uvrstile tri reprezentance iz te skupine.

Pokalno lovoriko je Cedevita Olimpija osvojila pod vodstvom Martića, ki je ekipo prevzel z novim letom. "Odkar je prišel, je na treningih veliko več poudarka na podrobnostih. Predvsem v obrambi, kako se v različnih situacijah branimo, ampak da lahko kaj spremeniš, je proces. Najbrž bo trajalo še nekaj časa. V tem ritmu dveh tekem na teden je bilo nemogoče kar koli spremeniti, zdaj pa bo prvič na voljo več časa, ko je na sporedu reprezentančna akcija. Večina igralcev bo skupaj trenirala in upam, da bomo v Ligi ABA nadaljevali z boljšimi predstavami," je dodal Blažič.

Po kvalifikacijskem oknu Cedevito Olimpijo čakata zahtevni jadranski preizkušnji, ko bo gostovala pri Partizanu, zatem pa gostila Budućnost. Jaka ima predtem še dve tekmi z izbrano vrsto. Po poškodbi Luke Ščuke je edini reprezentant med zmaji, saj Aleksander Sekulić presenetljivo ni poklical Gregorja Glasa, ki je bil eden junakov pokala, in Zorana Dragića. Oba sta bila na lanskem svetovnem prvenstvu, Blažič pa ima v trenutni sestavi najdaljši reprezentančni staž, saj je od leta 2013 sodeloval na vseh velikih tekmovanjih: "Pred nami sta dve domači tekmi. Izrael in Ukrajina imata kakovostne igralce, oba pa sta praktično v popolnih postavah. Zagotovo ne bo lahko, je pa to izziv za vse nas, da z dvema zmagama naredimo velik korak proti evropskemu prvenstvu."

Sekulić: Z vsemi najboljšimi proti močnima ekipama Ukrajine in Izraela