Ostrostrelec Ray Allen je svojo edino trojko na tekmi zadel iz težkega položaja pet sekund pred koncem. Foto: EPA
Ostrostrelec Ray Allen je svojo edino trojko na tekmi zadel iz težkega položaja pet sekund pred koncem. Foto: EPA
LeBron James
LeBron James se je razigral v zadnji četrtini. To je že njegov drugi trojni dvojček v tej finalni seriji. Foto: EPA
Tim Duncan
Tim Duncan je že v prvem polčasu Heatom nasul kar 25 točk, ob koncu tekme pa se je poznala velika utrujenost veterana. Foto: EPA
Tony Parker
Tony Parker ni mogel skriti velikega razočaranja po koncu podaljška. Se bodo Spursi lahko pobrali po šoku v dveh dneh? Foto: EPA
Chris Bosh
Chris Bosh se veseli zmage, potem ko je blokiral met Greena ob sireni. Foto: EPA
Miami na dramatičen način izsilil sedme tekmo

Šesta tekma finala Lige NBA v American Airlines Areni je bila ena izmed najbolj dramatičnih tekem zadnjih let. Spursi, ki so pred zadnjo četrtino vodili za deset točk (65:75), so pol minute pred koncem imeli vse v svojih rokah (89:94).

Vabljeni k ogledu:
- Vrhunci 6. tekme finala Lige NBA

Allen z izjemno trojko izsilil podaljšek
LeBron James
je zgrešil trojko, žogo je ujel Mike Miller in podal nazaj do Jamesa, ki je ostal sam in z metom za tri točke znižal (92:94). Obe ekipi sta ostali brez minute odmora, zato je Tim Duncan (30 točk in 17 skokov) moral podati do Kawhija Leonarda, ki je zadel le drugi prosti met. Sedem sekund pred koncem je James iz težkega položaja zgrešil trojko, Chris Bosh je ujel žogo in jo podal do Raya Allena, ki je stopil nazaj in z desnega kota zadel za tri točke pet sekund pred koncem (95:95). Tony Parker ni prišel do pravega meta ob sireni.
Sodniki niso videli prekrška nad Ginobilijem
Sredi podaljška so gostje vodili po prostem metu Parkerja (97:100), a do konca niso dosegli niti točke več. Allen in James sta preobrnila izid (101:100). Zelo sporen trenutek se je zgodil v zadnjem napadu, ko je Manu Ginobili (osem izgubljenih žog!) prodrl, Allen ga je zadel po roki, vendar sodniki 1,9 sekunde pred koncem niso piskali. Allen je zadel dva prosta meta za 103:100, trojko Dannyja Greena ob sireni pa je blokiral Bosh.

Duncan neustavljiv pod obročem
James je na začetku tekme malo metal, bolj je iskal soigralce, Miller in Mario Chalmers sta zadela izza črte (10:9). Gostje so od prve minute podajali Duncanu, ki je bil nezgrešljiv. Zadeval je mete z dveh ali treh metrov, zabijal, tudi njegov klasični met od table ni manjkal v bogatem repertoarju. Bosh je bil ob njem nemočen. Duncan je zadel vseh šest metov v prvi četrtini, ki pa jo je z delnim izidom 8:1 ob koncu dobil Miami. Shane Battier in Chalmers sta zadela za tri točke.
Miami se ni mogel odlepiti
Battier je zadel trojko tudi na začetku druge četrtine, vendar je že v naslednji akciji odgovoril Green, ki je zadel že 26. trojko v finalni seriji. Ginobili je bil nerazpoložen, izgubil je preveč žog, met mu ni stekel. Pri Miamiju se je razigral Wade, ki je nanizal štiri točke zapored, po košu Chalmersa v 17. minuti pa so gostitelji povedli za sedem točk (40:33).

Neverjetnih 25 točk Duncana
do odmora
V težkih trenutkih se je znova izkazal Duncan, ki ga je prevzel Chris Andersen, a tudi "Birdman" ni imel možnosti proti veteranu, ki je s šestimi zaporednimi točkami znižal na 40:39. James je s košem in prostima metoma povišal na 44:39, potem pa Heati v zadnjih štirih minutah do odmora niso dosegli niti točke več. Duncan je bil neustavljiv, spomnil je na čase, ko je trikrat osvojil nagrado za MVP-ja finala. Do polčasa je nanizal neverjetnih 25 točk (11/13 iz igre) in 8 skokov. Boris Diaw, ki je odlično pokrival Jamesa, je polagal, sekundo pred odmorom pa je še Kawhi Leonard zabil. Z delnim izidom 11:0 je San Antonio ob polčasu vodil za šest točk (44:50).
Spursi ušli že za deset točk
Gostitelji so precej bolje začeli drugi polčas. Z delnim izidom 12:4 so se popolnoma približali (56:57) Spursom, ki so odgovorili silovito. Parker, Leonard in Duncan so dosegli koš in ob prekršku še dodali prosti met. Po treh četrtinah so imeli kar deset točk naskoka (65:75) in v dvorani je bilo vse več zaskrbljenih obrazov.
14 točk LeBrona (brez traku) v zadnji četrtini
James je na začetku zadnje četrtine izgubil trak, ki je njegov zaščitni znak, a to ga ni zmotilo. Vse akcije je prevzel na svoja ramena. Chalmers in Miller (pred metom je izgubil športni copat, a ga to ni zmotilo) sta po njegovih podajah zadela trojki, nato pa je MVP lanskega finala dodal še osem točk. V razgreti dvorani nihče več ni sedel po polaganju Allena za 84:82.
Dve minuti pred koncem je Wade zadel dva prosta meta (89:86). Spursi so oživeli po izjemni trojki Parkerja tik pred iztekom napada (89:89). Francoz je nato ukradel žogo Chalmersu in zadel iz protinapada. James je izgubil žogo, Ginobili je krenil v protinapad, po prekršku Allena pa je Argentinec zadel oba prosta meta 37 sekund pred koncem. James je vse skušal storiti sam, a so ga odlično pokrili, Ginobili mu je znova ukradel žogo, a je zadel le en prosti met. V dramatični končnici je Miami izsilil podaljšek s trojkama Jamesa in Allena.

James: To je bila najboljša tekma

"To je bila najboljša tekma, ki sem jo imel priložnost igrati. Neverjetna vrnitev, čustva, prav nič ni kazalo, da bi lahko zmagali. Take tekme se ne da kar tako zrežirati, spominjali se je bomo še dolgo po koncu kariere. V dvorani so že postavili rumeni trak, vse je bilo pripravljeno za podelitev pokala. To me je še posebej motiviralo, vedno se igra do piska sirene. V ključnih trenutkih je zelo dobro, če Allen lahko pride do meta za tri točke. On živi za take trenutke," je bil zadovoljen James.

Gostje niso dobili sedme tekme že 35 let
"V karieri sem zadel veliko trojk, a tako pomembne verjetno še ne. V takih trenutkih potrebuješ tudi srečo, v zadnjem napadu smo jo imeli," je dodal Allen, ki je leta 2010 izgubil sedmo tekmo z Bostonom proti LA Lakersom. Nobena gostujoča ekipa ni dobila sedme tekme finala Lige NBA vse od leta 1978.

Šesta tekma:
MIAMI (1)
- SAN ANTONIO (2) 3:3
* 103:100 (27:25, 17:25, 21:25, 30:20)
19.900; James 32 (11/26 iz igre, 1/5 za tri), 11 podaj in 10 skokov, Chalmers 20 (4/5 za tri), Wade 14, Bosh 10 in 11 skokov, Battier (3/4 za tri) in Allen (3/8 iz igre, 1/3 za tri) po 9, Miller 8 (2/2 za tri), Andersen 1; Duncan 30 (13/21 iz igre) in 17 skokov, Leonard 22 in 11 skokov, Parker 19 (6/23 iz igre) in 9 podaj, Ginobili 9 in 8 izgubljenih žog, Diaw 7, Splitter in Neal po 5, Green 3 (1/7 iz igre, 1/5 za tri).

Met iz igre: 38/81; 37/85
Met za tri točke: 11/19; 5/18
Prosti meti: 16/21; 21/28
Skoki: 42; 45
Podaje: 23; 13

* - po podaljšku

Sedma tekma, petek ob 3.00:
MIAMI (1) - SAN ANTONIO (2)


Izid v zmagah je v krepkem tisku. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-3-2.

Miami na dramatičen način izsilil sedme tekmo