Če Dallas in Denver ne prideta v konferenčni finale, bosta Luka Dončić in Vlatko Čančar znova oblekla slovenski dres. Foto: www.alesfevzer.com
Če Dallas in Denver ne prideta v konferenčni finale, bosta Luka Dončić in Vlatko Čančar znova oblekla slovenski dres. Foto: www.alesfevzer.com

Reprezentanca se bo zbrala v četrtek, 10. junija, v petek, 25. junija, pa bo odpotovala v Litvo. Med pripravami se bo dvakrat pomerila s Hrvaško. Ena tekma bo v Sloveniji, druga pa naj bi bila na Reki. Tokio si bo priboril le končni zmagovalec turnirja. Poleg Slovenije si bodo v Kaunasu pot na spektakel pod petimi krogi skušale zagotoviti še Litva, Poljska, Angola, Južna Koreja in Venezuela.

"Začetek zelo pomembnih priprav za kvalifikacije se nezadržno bliža. Pošteno smo zavihali rokave. Pred nami je kar nekaj izzivov, predvsem zaradi nepredvidljivosti časa prihoda igralcev. Prvenstva se še niso končala. Pri nekaterih bodo trajala vse do junija, moramo biti fleksibilni. Igralci bodo prišli v različnih formah, nekateri utrujeni, nekateri bodo bolj sveži in najti bomo morali pravi način, kako te stvari uskladiti, da bomo v kvalifikacijah optimalno pripravljeni. 20 igralcev sem dal na seznam prav iz tega razloga, da bi našli način, da bomo v Kaunas odšli dobro pripravljeni," je ob predstavitvi skrčenega seznama povedal selektor.

Dončić in Čančar v Kaunas, če ju ne bo v finalu konference

Zaradi zdravstvenega stanja v svetu in ker se številna prvenstva v Evropi še igrajo, hkrati poteka tudi končnica Lige NBA, je Fiba nekoliko priredila pravila. Tako bo na turnir, ki bo potekal v mehurčku, lahko odpotovalo 14 igralcev. Dva dni pred prvimi tekmami bodo na tehničnem sestanku morale reprezentance nato prijaviti dvanajsterico, ki bo lovila olimpijsko vozovnico. Tako je nekaj manevrskega prostora v primeru okužb s koronavirusom. Če bo okuženih več kot dva, bo pač izbrana vrsta morala v takem številu nadaljevati turnir. Poznejše menjave ne bodo mogoče. Igralci iz Lige NBA bodo lahko v Litvo pripotovali neposredno, bo pa to sprožilo določene covidne protokole. Slovensko reprezentanco veseli, da je veliko igralcev že cepljenih. Tudi tisti, ki še niso, se bodo po končanih klubskih sezonah še lahko, kar bo olajšalo vse postopke testiranj in morebitnih poznejših prihodov.

Aleksander Sekulić je Slovenijo prevzel novembra lani in jo popeljal na EuroBasket 2022. Pred slabimi tremi tedni je KZS sporočil, da je z njim podaljšal sodelovanje. Foto: www.alesfevzer.com
Aleksander Sekulić je Slovenijo prevzel novembra lani in jo popeljal na EuroBasket 2022. Pred slabimi tremi tedni je KZS sporočil, da je z njim podaljšal sodelovanje. Foto: www.alesfevzer.com

Ob zboru zagotovo ne bo imel selektor še na voljo vseh najboljših. V Španiji, Franciji in Nemčiji, kjer igrajo nekateri nosilci igre, se bodo prvenstva potegnila globoko v junij, Luka Dončić in Vlatko Čančar pa bosta lahko sodelovala, če se njuna Dallas in Denver ne uvrstita v konferenčni finale. "Kar se tiče obeh NBA-jevcev, je njun prihod pogojen s tem, kako daleč bosta prišla v končnici. Dlje ko bosta, manj je možnosti, da se nam pridružita. Oba sta izrazila željo po igranju. Žal bomo morali navijati, da se ne uvrstita daleč (smeh, op. a.). Želim jima seveda najbolje, potem pa bomo videli," je povedal selektor.

S prvotnega seznama, ki ga je Sekulić predstavil pred dobrim tednom, je prečrtal Alena Hodžića, Martina Kramplja, Luko Lapornika, Blaža Mesička in Miho Škedlja, dodal pa je Jakoba Čebaška. "Glede na vse neznanke moramo biti fleksibilni. Tudi igralce sem pozval, da poskušajo biti potrpežljivi. Lahko se zgodi, da ostanemo brez NBA-jevcev, zato moramo imeti na voljo precej širine, da smo pripravljeni na vse mogoče scenarije. Ne bi radi prišli v položaj, da zaradi nepredvidenih dogodkov igralce kličemo na vrat na nos. Kar se tiče Luke Lapornika, sva se pred kratkim pogovorila. On za naprej za reprezentanco sploh ni sporen. Dogovorila sva se, da te kvalifikacije izpusti. Ima neke svoje razloge, o katerih lahko govorimo morda drugič, saj se državno prvenstvo še ni končalo. Smo prišli skupaj, moramo pa tudi biti realni, kateri igralci so na določenih položajih na voljo. Vsak igralec, s katerim sem govoril, razume celotno situacijo, se zaveda svoje vloge in razume moj pogled," je dodal Sekulić.

Omić je pripravljen igrati, z Vidmarjem po koncu sezone

Po poškodbi Jordana Morgana je znova nastala vrzel pod obročema. Za morebitno novo naturalizacijo časa ni, tako da je edina realna in smiselna izbira Alen Omić, ki sicer trenutno zelo dobro igra za Bourg. V Bosni in Hercegovini rojeni 216 centimetrov visoki orjak je nazadnje slovenski dres nosil leta 2016 v kvalifikacijah za EuroBasket. Zatem je bil zelo razočaran, da je KZS naturaliziral Anthonyja Randolpha. Glede nastopa v kvalifikacijah za svetovno in evropsko prvenstvo je Omić večkrat poudaril, da bi igral le, če potem nastopi tudi na velikem tekmovanju.

Sorodna novica Šiško: Slovenija ima precej košarkarjev, ki so sposobni kreirati zase in za druge

"Alen je v tem trenutku najbolj realna možnost na položaju centra. Imela sva zelo dolg pogovor in je pripravljen igrati. Kar se tega tiče, ni nič spornega. Pri nobenem od igralcev – govoril sem z veliko večino – nastop ni sporen. Tudi Alen je eden izmed teh, ki si zelo močno želijo nastopiti za reprezentanco. Meni osebno ni nikoli postavljal pogojev. Poudarjam pa, da nihče sicer nima zagotovljenega mesta v ekipi za Kaunas. Obstajajo neki dogovori. Vsak se mora dokazati in si zaslužiti mesto v ekipi. Vse odločitve, ki jih sprejemamo, jih z razlogom, da bo reprezentanca nastopila v kvalifikacijah ali na samih tekmovanjih v najboljši ekipi," je razložil selektor.

Dončić in Čančar bosta prišla, če bosta le lahko

Na EuroBasketu 2017 je imenitno na položaju petice odigral Gašper Vidmar, ki je dejal, da bo za Slovenijo nastopil še v olimpijskih kvalifikacijah in nato ob morebitni uvrstitvi tudi v Tokiu. Ljubljančan, ki bo letos dopolnil 34 let, ima veliko težav s poškodbami – v preteklosti je zaradi tega večkrat izpustil velika tekmovanja – in za Venezio ne igra veliko, vseeno pa Sekulić verjame, da lahko izbrani vrsti kljub manjši vlogi veliko prinese: "Večkrat sva z njim govorila in sva v tesnem stiku. Imel je nekaj težav s poškodbami, ki pa niso povezane s poškodbo, ki ga pesti že vrsto let. Po koncu polfinalne serije z Milanom bova videla in dorekla, kaj in kako. Če je pripravljen in sposoben pomagati, verjamem, da nam je lahko v veliko pomoč."


Seznam reprezentance:

JAKA BLAŽIČ (Cedevita Olimpija),
VLATKO ČANČAR (Denver Nuggets, ZDA),
JAKOB ČEBAŠEK (Dinamo Bukarešta, Romunija),
ŽIGA DIMEC (Cedevita Olimpija),
LUKA DONČIĆ (Dallas Mavericks, ZDA),
ZORAN DRAGIĆ (Saski Baskonia, Španija),
GREGOR GLAS (Dynamic, Srbija),
GREGOR HROVAT (Cholet, Francija),
JAN KOSI (Krka),
MIHA LAPORNIK (Den Bosch Heroes, Nizozemska),
JURIJ MACURA (FMP Beograd, Srbija),
BLAŽ MAHKOVIC (Helios Suns),
EDO MURIĆ (Cedevita Olimpija),
ALEKSEJ NIKOLIĆ (Gravelines, Francija),
ALEN OMIĆ (JL Bourg Basket, Francija),
KLEMEN PREPELIČ (Valencia, Španija),
MATIC REBEC (OraSi Ravenna, Italija),
LUKA RUPNIK (Cedevita Olimpija),
ŽAN MARK ŠIŠKO (Bayern, Nemčija),
GAŠPER VIDMAR (Umana Reyer Venezia, Italija).


KVALIFIKACIJE ZA OI, Kaunas (Litva)

Skupina A, torek, 29. junija, ob 18.30:
LITVA - VENEZUELA

Sreda, 30. junija, ob 18.30:
VENEZUELA - JUŽNA KOREJA

Četrtek, 1. julija, ob 18.30:
JUŽNA KOREJA - LITVA


Skupina B, torek, 29. junija, ob 15.30:
POLJSKA - ANGOLA

Sreda, 30. junija, ob 15.30:
ANGOLA - SLOVENIJA

Četrtek, 1. julija, ob 15.30:
SLOVENIJA - POLJSKA

Polfinala bosta v soboto, 3. julija, finale pa v nedeljo, 4. julija.