V sredo ob 20.00 je na sporedu tretja tekma, ki bo v Domžalah, morebitna četrta pa bo v soboto v Ljubljani. Foto: www.alesfevzer.com
V sredo ob 20.00 je na sporedu tretja tekma, ki bo v Domžalah, morebitna četrta pa bo v soboto v Ljubljani. Foto: www.alesfevzer.com

Ker so se zmaji državnemu prvenstvu pridružili šele v končnici, imajo vedno njihovi tekmeci prednost domačega terena. Na prvem srečanju v Domžalah so jim gostitelji, ki sedmič igrajo v finalu, z razpoloženimi strelci z razdalje nudili zelo dober odpor. Ob koncu prve tekme se je nato pošteno zaiskrilo. Že med obračunom je po osebni napaki Jake Blažiča Blaž Mahkovic ljubljanskega kapetana udaril v vrat, v končnici pa je domžalski kapetan ob prodoru s komolcem grdo po obrazu kresnil dolgoletnega slovenskega reprezentanta.

Groba poteza, ki pa je sodniki kljub ogledu posnetka niso kaznovali, je okrvavljenega Blažiča močno razjezila. Po tekmi je dejal, da jih je morda prav to prebudilo in jih bo dodatno motiviralo za drugo dejanje finala, ki ga je gostil kultni Tivoli. Ob pozdravu obeh ekip pred dvobojem na parketu hrama slovenske košarke Blažič ni želel dati roke Mahkovicu, na koncu pa sta bila kapetana tudi glavna akterja srečanja. Oba sta dala po 22 točk, domžalski je v zadnji četrtini popeljal Helios v vodstvo, a nato v končnici grešil, ljubljanski pa je s košem v zadnji minuti potrdil drugo Olimpijino zmago.

Helios je zaradi poškodbe ostal še brez enega visokega igralca. Žiga Daneu, ki je posojen prav iz Stožic, je tokrat manjkal zaradi ureznine na stopalu. A je znova z nizko peterko nudil dober odpor Ljubljančanom, ki so sicer skok dobili s 50:32, a so bili znova strelsko nerazpoloženi. Iz igre so metali le 38-odstotno. 12 točk je dodal Shawn Jones, po deset pa Zoran Dragić in Justin Cobbs. Pri Heliosu je bil s 16 dvomesten še Tibor Mirtič.

Cedevita Olimpija in Kansai Helios tretjič zapored igrata v finalu. Foto: www.alesfevzer.com
Cedevita Olimpija in Kansai Helios tretjič zapored igrata v finalu. Foto: www.alesfevzer.com
Cedevita Olimpija si je v Tivoliju priigrala zaključno žogo

Domžalčani so v obrambi znova veliko igrali cono, ki je večino časa dobro ustavljala ljubljanski napad. Gostje so povedli z 12:7. Vseeno so domači košarkarji še do konca prve četrtine ujeli tekmece in po prvih desetih minutah vodili s 23:22. Po izenačenju na 29 so v nadaljevanju naredili serijo 6:0, s katero so prevzeli pobudo, tik pred koncem prvega polčasa pa so po lepi akciji Dragića, Jonesa in Blažiča, ki je dosegel 13. točko v prvem delu, prvič povedli z dvomestno razliko. Ob odhodu v garderobi so gostitelji vodili s 47:38.

Zmaji so v prvih šestih napadih drugega polčasa dosegli le točko. Potem je sicer zadel Dragić, toda razigrani Mirtič je v 25. minuti z dvema zaporednima košema približal na -2. Domžalčani so v zaključku tretje četrtine imeli nekaj napadov za izenačenje, a so bili neuspešni, jim je pa uspelo takoj na začetku zadnje, ko je trojko za 60:60 zadel Rok Nemanič. V 33. minuti je Mahkovic s črte prostih metov prvič po začetku druge četrtine popeljal Helios v vodstvo. Čez štiri minute je Ljubljančane v vodstvo s prostim metom vrnil Luka Ščuka. Dvakrat zapored je nato pod košem zadel Alen Omić, kar je bila odločilna prednost. Po zgrešeni trojki Mahkovica je 45 sekund pred koncem Blažič položil za končnih 80:73.


DP v košarki, finale

CEDEVITA OLIMPIJA − KANSAI HELIOS 2:0
80:73 (23:22, 24:16, 13:19, 20:16)
1247; Blažič 22, Jones 12, Dragić in Cobbs po 10, Omić in Stewart po 9, Radičević 5, Ščuka 3 in 11 skokov; Mahkovic 22, Mirtič 16, Blomgren in Nemanič po 9, Sirc 8, Copot 5, Bernard 4.

V krepkem tisku je izid v zmagah. Igrajo na tri zmage. Tretja tekma bo v sredo v Domžalah.