Košarkarji Barcelone so veliki favoriti zaključnega turnirja v Parizu. Foto: EPA
Košarkarji Barcelone so veliki favoriti zaključnega turnirja v Parizu. Foto: EPA
Erazem Lorbek
Erazem Lorbek bi moral biti eden ključnih mož že v polfinalu. Bo potrdil 'zakon nekdanjega'? CSKA-jevo ekipo, čeprav je zamenjala trenerja, odlično pozna. Foto: EPA
Matjaž Smodiš
Matjaž Smodiš se je uspešno vrnil po rehabilitaciji in operaciji hrbta. Znano je, da po navadi v ključnih trenutkih ne odpove. Bi bilo lahko tako tudi letos? To bo njegov sedmi zaključni turnir. Foto: MMC RTV SLO
Partizan je na svojem četrtem zaključnem turnirju Evrolige, prvem po 12 letih. Podpora navijačev, na kakršno so navajeni v Beogradu, niti približno ne bo tako bučna. Pričakuje se jih približno 2.000. Bi to lahko bilo ključno? Navsezadnje je slast igranja na zaključnem turnirju doslej iz Partizanovega kadra izkusil le Dušan Kecman. Kdo bo, v večini mladce, ponesel v ključnih trenutkih? Foto: EPA
Linas Kleiza
Kleiza je s 25 leti drugi najmlajši dobitnik nagrade Alphonsa Forda, ki jo podelijo najboljšemu strelcu Evrolige. V Grčijo se je preselil iz Lige NBA, kjer je odigral nekaj briljantnih tekem za Denver. Foto: EPA
Slavko Vraneš
Slavko Vraneš je z 229 cm najvišji igralec, ki je kdaj koli zaigral na zaključnem turnirju Evrolige. Foto: Reuters
Sofoklis Schortsanitis
Sofoklis Schortsanitis je s svojo postavo eden najprepoznavnejših igralcev na vseh evroligaških parketih. Letos je precej dvignil tudi svojo formo. Foto: Reuters

"F4 Evrolige je najboljši klubski košarkarski spektakel na svetu. Veliki finale Lige NBA je gotovo na najvišji ravni, a nima strasti in nepredvidljivosti, ki krasi evropski Final 4," so pred kratkim zapisali pri ugledni ameriški reviji Sports Illustrated.

Objektivno močnejši kot na začetku sezone
In prav na zadnje, nepredvidljivost, stavi tudi Partizanov košarkarski mag Dušan Vujošević."V eni sami tekmi imamo priložnost. Smo dovolj samozavestni in, objektivno, mnogo močnejši kot na začetku sezone," poudarja priljubljen trener beograjskega velikana, ki je s simpatično ekipo po senzacionalni izločitvi Maccabija v četrtfinalu in preboju na Final 4 požel največ simpatij v vsej košarkarski Evropi.

Letos drug drugega premagali pred svojimi gledalci
A črno-beli, prvaki leta 1992, se ne mislijo ustaviti. V petek bodo morali opraviti s po imenih najbolj zvezdniško ekipo v Evropi - Olympiacosom, prvakom na "Olimpijinem" Final fouru 1997 v Rimu. Moštvi sta se v letošnji sezoni že pomerili v rednem delu, v skupini B so oboji slavili na svojem igrišču. "Ko igraš z ekipo, s katero si se že pomeril, moraš biti pametnejši in boljši kot prej. Recept za uspeh je, da vidiš težavo in jo rešiš," poudarja trener Olympiacosa Panagiotis Giannakis.

Vujošević se najbolj boji Teodosića
Glavna njegova aduta bosta prvi strelec Evrolige Linas Kleiza (17,3) in po mnenju Vujoševića najboljši igralec Grkov v tej sezoni, srbski dragulj Miloš Teodosić (13,3 in 5,2 podaje). Vse od EP-ja na Poljskem igra v neustavljivi formi in s Theom Papaloukasom (5,2 podaje) z branilskih položajev vodi igro pirejskega velikana. Za Papaloukasa, enega najboljših šestih igralcev v zgodovini Evrolige, bo to že osmi nastop na zaključnem turnirju, svoje vitrine pa je v tem času temeljito napolnil z lovorikami.

"Big Sofo" s soigralci nad Alekso Marića
Posebna bitka se bo bila pod obema košema, kjer bodo Grki na čelu s Sofoklisem Schortsanitisom na vsak način skušali ustaviti črno-belo dvojico Lawrence Roberts-Aleksandar Marić, ki je s povprečjem 14,4 točke in 8,6 skoka najuspešnejši posameznik pri štirikratnem zaporednem prvaku Lige NLB. Posebno pozornost si zaslužita še Jan Vesely, ki se bo udaril z letos precej bolj navdahnjenim Joshom Childressom kot sezono prej, in organizator igre Bo McCallebb. Na takih tekmah se lahko "strga" tudi kakšnemu izjemnemu ostrostrelcu. Partizan ima vsaj dva: Dušana Kecmana in Aleksandra Rašića, ki je ob novembrski zmagi nad Giannakisovo ekipo dosegel kar 25 točk in 5 podaj.

Barca vsaj tako dobra kot šampionska ekipa
Barcelonina stavna kvota 1,7 v primerjavi z drugimi (Olympiacos 3,2, CSKA 6, Partizan 15) pove dovolj o vlogi Kataloncev v Parizu. Vse od leta 2003, ko so na krilih fantastičnega Dejana Bodiroge osvojili svoj edini evroligaški naslov, niso imeli boljše ekipe, kar najbolje potrjujejo rezultati. So prepričljivo prvi v najmočnejšem evropskem košarkarskem prvenstvu - Ligi ACB - v Evroligi pa so letos doživeli le dva poraza - v Beogradu in proti Realu v končnici.

Šiškauskas lani sam pokopal Katalonce
Juan Carlos Navarro
, prvi zvezdnik in strelec moštva (13,9 točke), edini "preživeli" iz šampionske ekipe sedem let nazaj, ima jasen recept za nastop v četrtem finalu v zgodovini kluba: "Predvsem se moramo spomniti in naučiti, kaj se nam je zgodilo lani." In kaj se je Barci zgodilo v berlinskem polfinalu? Izločil jih je ravno letošnji nasprotnik CSKA, potem ko je Ramunas Šiškauskas dosegel kar 29 točk.

CSKA brez Lorbka in, še pomembneje, Messine
Litovec je še vedno v moštvu, tako kot slovenski kapetan Matjaž Smodiš (takrat 9 točk v 32 minutah), ni pa več drugega Slovenca Erazma Lorbka (8 točk v 17 minutah), ki se je preselil prav v Katalonijo, in še pomembneje, trenerja Ettoreja Messine (Real Madrid). Ruse zdaj vodi Jevgenij Pašutin, ki je sicer tri leta starejši od Barceloninega stratega Xavija Pascuala, a bi mu zato težko pripisali več izkušenj, prej obratno - navsezadnje je to njegova krstna sezona v Evroligi v trenerski vlogi. So pa zato igralske izkušnje na strani Moskovčanov: ob Smodišu in Šiškauskasu sta na Final 4 zapored nastopala (in jih odločala) še Trajan Langdon in J. R. Holden.

Pascual rotira kar enajsterico
Barcelona ima zagotovo daljšo klop, saj enajst košarkarjev igra vsaj 10 minut na tekmo ali več. To Pascualu omogoča visok ritem z agresivno in trdo obrambo ter hitro igro v napadu z veliko gibanja brez žoge. Ob postavljanju blokov to pripelje do uigrane akcije ali pa do priložnosti za koš po samostojni akciji enega izmed vodilnih igralcev.

Bo Jaka končno stopil na vrh?
Dodatno draž obračunu Lorbek-Smodiš pod košem bo s položaja organizatorja igre dodal še tretji slovenski reprezentant v Parizu Jaka Lakovič, ki še iz časov Panathinaikosa neuspešno naskakuje vrh Evrolige. To bo njegov tretji Final 4.

Pri CSKA-ju združili izkušnje in mladost
CSKA se je letos osmič zapored uvrstil na zaključni turnir Evrolige, tako da je Final 4 postal njegov drugi dom. Vendar letošnja pot je bila precej drugačna od prejšnjih: poleg Smodiševe odsotnosti se je začelo še s porodnimi krči ob menjavi trenerja, ko Rusi še zdaleč niso delovali kot vrhunska ekipa (v prvih treh krogih dva poraza). Za tekmo sezone so se le uigrali in našli pravi recept, v katerem pomembno vlogo ob veteranih nosijo tudi nekateri mladi igralci - zlasti Andrej Voroncevič in Saša Kaun.

POLFINALE
Petek ob 18.00:

BARCELONA - CSKA MOSKVA
Ob 21.00:
PARTIZAN - OLYMPIACOS

Finale, nedelja ob 21.00