Jaka Blažič in Marco Belinelli sta dosegla vsak po 25 točk. Foto: KK Cedevita Olimpija
Jaka Blažič in Marco Belinelli sta dosegla vsak po 25 točk. Foto: KK Cedevita Olimpija

V ljubljanskem taboru so pred srečanjem poudarjali, da bo obračun s prvim favoritom tekmovanja, ki je skupinski del končal s popolnim izkupičkom desetih zmag, pravi kazalnik, kam spadajo. Virtus je zasedba, ki je sestavljena zato, da se po dolgih letih najstarejši italijanski košarkarski klub vrne v Evroligo. In to je proti Olimpiji tudi dokazal. Brez poraza je bil v skupinskem delu, zdaj pa je okrepljen še s sijajnim Marcom Belinellijem, ki je bil nerešljiva uganka za zmaje.

Sorodna novica Belinelli hitro zatrl vse upe Olimpije na morebitno presenečenje

S tako potentnim napadom, ki ga ima po zaslugi imenitne zunanje linije bolonjski velikan, bi imela težave marsikatera evroligaška ekipa. Olimpija je letos v Evropskem pokalu odigrala nekaj zelo všečnih tekem, bila ob Virtusu edino moštvo, ki je prvi del končalo z razliko v koših več kot +100, a največ težav ima prav v obrambi. Tudi ljubljanski trener Jurica Golemac je pred srečanjem opozarjal, da je raven igre njegovih varovancev nekoliko padla, ko so se mučili in tudi izgubili v Ligi ABA proti na papirju slabšim moštvom, predvsem pa je poudaril težave s konstantno igro v obrambi.

In prav defenzivna nihanja so naredila razliko v prvem delu. "Nismo igrali, kot bi morali, še posebej, kar se tiče osnovnih stvari, kot sta obrambni skok in agresivnost v obrambi. Zato smo izgubili," je bil jasen Golemac. Njegovi varovanci so sicer uspešno začeli srečanje in prvo četrtino dobili z 18:11. V prvih desetih minutah so defenzivno dobro opravili svojo nalogo. Gostitelje so prisilili v pet izgubljenih žog, kar bi bil lahko eden izmed odločilnih dejavnikov na tekmi, saj so na primer v prvem delu tekmovanja zmaji v povprečju zapravili šest žog manj od Virtusa, hkrati so dobili skok, Bolognčani pa so zgrešili vseh osem poskusov izza črte.

Brez dvoma je to lepa zmaga, in to proti res kakovostni ekipi, ki zna igrati dobro košarko. Olimpija ima fizično močno ekipo. Za nas je zelo pomembno, da smo Top 16 začeli na tak način. Celotna ekipa je odigrala dobro srečanje, in vsak, ki je prišel na igrišče, je prispeval svoj delež.

Marco Belinelli

Belinelli v drugi četrtini priigral konkretno prednost

Toda stroj, ki ga s klopi vodi Saša Đorđević, na parketu pa mu poveljuje Miloš Teodosić, se je hitro ogrel. Ob koncu 11. minute je imel Blažič po lepi akciji veliko priložnost, da bi popeljal Olimpijo na dvomestno razliko, manj kot minuto in pol pozneje pa je bilo na semaforju že 23:22, ko je trojko zadel Belinelli. "Gre za poimensko najboljšo ekipo v Evropskem pokalu. Zadovoljni smo lahko le s prvo četrtino, kjer smo igrali dobro v obrambi in strpno v napadu. Potem je sledil velik padec v drugi četrtini, ko smo prejeli kar 36 točk. To je odločno preveč, še posebej proti taki ekipi in na gostovanju, saj se potem nismo mogli več vrniti," je povedal Blažič.

Druga četrtina je namreč minila popolnoma v znamenju domačih košarkarjev, ki so jo dobili s 35:16 in ob že polčasu vodili z dvomestno razliko. Izkazal se je Belinelli, ki je v dobrih devetih minutah, kolikor je igral v prvem delu, nasul 17 točk. Nekajkrat se je domiselno italijanski velemojster sprehodil pod obroč, znova pa je navdušil s svojim najmočnejšim orožjem – izjemno natančno roko, ko je sposoben zadevati v serijah s praktično katerega koli položaja na parketu, sploh ko se zdi, da meče trojke iz neizdelanih akcij oziroma s položajev, a vendarle zadeva. Eden najboljših sinov italijanske košarke, ki je dala kar nekaj izjemnih posameznikov, se je letos po 13 letih vrnil in v domačem mestu, kjer bo zagotovo zaključil bogato kariero, vrhunec katere je bil šampionski prstan NBA-ja s San Antoniem, navdušil ob debiju v Evropskem pokalu.

Golemac: Imeti moramo veliko več individualne odgovornosti

Belinelli je sposoben kaznovati vsako manjšo napako nasprotne obrambe, ki pa jih je Olimpija predvsem v drugi četrtini naredila kar nekaj. Rion Brown je v intervjuju za MMC pred dvobojem s slovito italijansko zasedbo razlagal, da morajo biti pozornejši na podrobnosti in malenkosti, sploh proti takim posameznikom, ki vsako takšno nepozornost kaznujejo. Golemac je omenil, da zmaji niso bili dovolj agresivni v obrambi. Kar nekajkrat so prelahko dopustili, da so zunanji košarkarji Virtusa, ki so zares kakovostni, prodrli pod obroč, Teodosiću in druščini pa je kar nekajkrat uspelo izigrati ljubljansko obrambo tako, da je nekdo ostal odprt pri metu (60 odstotkov za dve). Podelili so si 21 podaj – pri tem elementu so tako ali tako najboljši v tekmovanju –, zmaji, pri katerih žoga ni krožila tako tekoče, kot je letos že na nekaj tekmah, pa osem manj.

Kendrick Perry je ob 22 točkah ujel še štiri odbite žoge in podelil pet podaj. Foto: KK Cedevita Olimpija
Kendrick Perry je ob 22 točkah ujel še štiri odbite žoge in podelil pet podaj. Foto: KK Cedevita Olimpija

"Ne sme se zgoditi, da 20 minut delaš eno, 20 pa drugo"

Ko je padla raven igre v Olimpijini obrambi, so gostitelji izgubili tudi manj žog. V zadnjih treh četrtinah skupaj le toliko kot v prvi. Zmajem je znova težave kot že tolikokrat letos povzročal skok, ki so ga izgubili z 39:30. V drugi četrtini, ko je Virtus naredil razliko, ki jo je v nadaljevanju suvereno in brez težav zadržal, ko goste ni več spustil bližje kot na -7, je bil boj za odbite žoge 11:2 v domačo korist. Podrobnost, ki je bila tu odločilna, je bilo slabo zapiranje, še posebej ob tem, da Olimpija pogreša atletsko dominantnega visokega igralca, ki bi žoge pobiral nad obročem.

"Svojih priložnosti nismo izkoristili. Nedopustno je, da smo v prvem polčasu dopustili toliko ofenzivnih skokov in naredili le sedem osebnih napak. Odlepili so se, proti taki ekipi pa je potem težko priti blizu. Tako v napadu kot v obrambi moramo imeti veliko več individualne odgovornosti. Moramo biti boljši in se vrniti k osnovam. Ko izgubiš, ni nič dobrega, smo pa bili v drugem delu bolj agresivni, ko smo dovolili le tri skoke v napadu in naredili 15 osebnih napak. Spremenili smo mentaliteto, a se ne sme zgoditi, da 20 minut delaš eno, 20 pa drugo," je bil razumljivo nezadovoljen Golemac.

"V tretji četrtini smo nekoliko dvignili raven energije, odigrali malce bolj kompaktno in čvrsto, a oni imajo toliko talenta, da nismo mogli ustaviti njihovega napada. To je bila dobra tekma za nas, da smo videli, kje smo in kaj nam še manjka pred nadaljevanjem sezone," je dodal Blažič, ki je bil lani pred prestopom iz Ljubljane v Virtus. Olimpijin kapetan je odigral odlično tekmo. Ves čas je poskušal preobrniti izid, a, kot rečeno, so Bolognčani vajeti srečanja zanesljivo držali v svojih rokah. Na vsako trojko so ekspresno odgovorili in po drugi četrtini, ko so enkrat prešli v vodstvo, niso dopustili, da bi bilo to kadar koli še ogroženo.

Blažič se je izkazal s 25 točkami. Zadel je vse štiri mete izza črte. Odličen je bil tudi Perry, ki jih je dodal 22. Proste mete je izvajal 8/8, sicer pa so večino srečanja tudi pri tem elementu zmaji preveč grešili. Udarna branilska naveza, ki že vso sezono izstopa pri Olimpiji, ni imela prave pomoči soigralcev. Dvomestno število točk je dosegel le še Mikael Hopkins, predvsem pa so manjkale točke najnevarnejših ljubljanskih strelcev z razdalje Browna, ki jih je dal le štiri, in Jarroda Jonesa, ki je bil popolnoma neprepoznaven z eno točko.

Proti tako kakovostnemu nasprotniku sta le dva razpoložena košarkarja, četudi sta tako dobra, kot sta Blažič in Perry v tej sezoni, odločno premalo. Še posebej, če obramba ni na ravni, na kakršni bi za uspeh na tako zahtevnem gostovanju, kot ga predstavlja Bologna, morala biti.