Boštjan Nachbar je s serijo uspešnih metov z različnih položajev poskrbel za visoko vodstvo. Foto: Reuters
Boštjan Nachbar je s serijo uspešnih metov z različnih položajev poskrbel za visoko vodstvo. Foto: Reuters
Jaka Klobučar, Primož Brezec, Goran Jagodnik
Slovenski košarkarji na letošnjem prvenstvu igrajo bolje kot Hrvatje in škoda bi bilo zapraviti enkratno priložnost za zgodovinsko uvrstitev v polfinale. Foto: Reuters
Jure Zdovc
Jure Zdovc je svoje varovance dobro pripravil na consko obrambo. Foto: Reuters
Slovenski navijači
V Katovicah v zaključnih bojih pričakujejo najmanj dva tisoč slovenskih navijačev. Foto: EPA

tekma proti Turčiji vseeno dober tekmovalen naboj," po novi zmagi košarkarjev razmišlja Marko Milič.

"V skupini F smo igrali najboljšo košarko in smo zasluženo na prvem mestu. Mislim, da so Grki boljši kot Hrvatje. Resda so v 2. delu prvenstva Grki padli, vendar so si že prej praktično zagotovili četrtfinale, zato morda niso igrali na polno. Hrvaško smo na evropskih prvenstvih že dvakrat premagali, in to nam lahko vliva novo samozavest. Skratka, tekmec po meri. Pomislite na Francoze, ki so osvojili 1. mesto v skupini E, igrajo odlično, zdaj pa so naleteli na Špance!"

Neuglašena zasedba virtuozov
"Hrvaško dobro poznamo, tudi v pripravljalnem obdobju smo dvakrat igrali z njimi in zmagali na njihovem terenu. Toda to je lahko varljivo, saj je morda ena reprezentanca sredi priprav, druga pa ima že veliko tekem v nogah. Upam le, da se ne bodo prebudili ravno proti nam. Na letošnjem prvenstvu se njihova igra ni dvignila. Znotraj ekipe ni kemije, kot krasi Slovence. Zavedam pa se, da se v eni tekmi lahko zgodi vse. Imajo vrsto vrhunskih posameznikov: Planinić, Vujčić, Ukić ... Čudi me, da so se s to zasedbo tako namučili, preden so se uvrstili v četrtfinale."

Naj se Boki ne zbudi z bolečinami!
Marka Miliča skrbi Nachbarjev padec na koncu tekme proti Turčiji: "Če razgret priletiš z metra in pol višine na parket, sprva nič ne čutiš. Naslednji dan je lahko vse drugače, dobiš velike bolečine in težko igraš. Boki je bil ključen predvsem na začetku, ko je s serijo uspešnih metov z razdalje naredil razliko. Z 2,05 višine je bil neustavljiv, čeprav so mu obrambni igralci viseli na rokah."

Tanjević poskušal z višjo cono
"Začetek tekme je bil res sijajen. Videlo se je, da ekipa nič ne kalkulira. Če se to enkrat začne, se hitro vse obrne proti tebi in izgubiš zanesljivost. Poleg Nachbarja so svoje dodali še Udrih, Lakovič in Jagodnik. Utopično je bilo pričakovati, da se bo Turčija po zaostanku 19 točk kar predala. Selektor Tanjević je poskušal z raznimi različicami obrambe. Kot star lisjak ni poskušal s klasično, ampak z višjo cono, saj ve, kako dobre strelce ima Slovenija."

Agresivni že na polovici terena
"Po navadi je conska obramba 2-3 raztegnjena in se dopušča mete za tri točke. Turki so vojo različico cone začeli igrati že na polovici terena s presingom mož na moža. Nato so obrambo spremenili v visoko cono. Obrambni igralci niso bili skoncentrirani na sam prostor v raketi, ampak so se bolj osredotočili na naše strelce. Prvi obrambni igralci v coni so stali že 7-8 metrov od koša, medtem ko ima običajna conska postavitev prve igralce na črti prostih metov. Njihova različica cone je že mejila na obrambo mož na moža. S svojo obrambo so se lahko približali, je pa res, da je imela takrat Slovenija na klopi Nachbarja."

Cona kot zadnji adut
"Mi smo imeli z igranjem proti conski obrambi težave v pripravljalnem obdoboju, na prvenstvu pa se vidi napredek. Slovenci niso bili izgubljeni, žoga je odlično krožila in vedno se je našel prost igralec. Pravzaprav je dobro, da so se na prijateljskih tekmah pokazale te težave, saj je strokovni štab našel pravi recept za odpravo teh težav. Tekmeci nam zdaj le še iz obupa postavijo consko "zasedo", kot zadnjega jokerja."