Vodja moške članske reprezentance Matej Avanzo je imel v zadnjem času veliko dela. Foto: MMC RTV SLO
Vodja moške članske reprezentance Matej Avanzo je imel v zadnjem času veliko dela. Foto: MMC RTV SLO
Jure Zdovc
Jure Zdovc je imel pri izbiri pomočnikov povsem proste roke. Odločil se je tudi za Grka Stefanosa Dedasa. Foto: MMC RTV SLO
Rašo Nesterovič
Edini, ki je rekel odločen "ne" reprezentanci, je bil le Rašo Nesterovič, medtem ko sta zaradi poškodbe sodelovanje pozneje odpovedala Sašo Ožbolt in Sani Bečirovič. Foto: EPA
Navijačev bo zagotovo tudi na Poljskem zelo veliko. Se bodo približali beograjski številki? Foto: RTV SLO
Peter Vilfan in Zoran Jankovič
Zoran Jankovič je "fešto" na Prešernovem trgu obljubil že lani pred odhodom v Atene. Jo bo moral (končno) organizirati letos? Foto: MMC RTV SLO

Glavno vprašanje je bilo, ali bodo imeli dovolj piva za Slovence, in pritrdili so, da ne piva, ne brezalkoholnih pijač kot tudi hrane ne bo zmanjkalo.

Vsa mesta so zanimiva, a mislim, da navijači tja ne bodo odšli na ogled cerkva in drugih objektov, ampak si bodo ogledali naše zmage.

Avanzo: Slovenci se vedno znajdemo

O sposobnostih vodje moške reprezentance Mateja Avanza ne smemo dvomiti, tokrat je skupaj s sodelavci poskrbel za odlično organizacijo projekta "Poljska 2009". Za MMC je zatrdil, da bi se priprave lahko že začele, da se bodo navijači lahko srečali s svojimi ljubljenci v Tivoliju (8. avgust ob 17.00), in pojasnil, zakaj bo tekmece analiziral Grk in kakšno je sodelovanje s špansko košarkarsko zvezo.

Kaj vse je bilo narejeno v zadnjem letu, odkar ste začeli priprave na EP?
Poleg obiskov vseh reprezentantov, kar je trajalo 3 tedne, smo organizirali precej tudi za navijače. Tako že v pripravljalnem obdobju pripravljamo dan odprtih vrat v Tivoliju, kjer bo na sporedu odprt trening, na katerem bo mogoče druženje, pet izžrebancev pa se bo pomerilo tudi s košarkarji. V Varšavi smo pripravili lokal, ki sprejme okoli 800 ljudi. Znova smo pripravili posebne navijaške majice, ki jih bo prejel vsak navijač z vstopnico. Nastopila bo tudi skupina, ki je igrala v Beogradu. Smo v stalnem stiku z igralci, ki so natančen načrt priprav na svoje naslove prejeli že marca, kar je svojevrsten rekord. Potrjeni so tudi že termini pripravljalnih tekem, najdlje smo se pogovarjali z rusko zvezo, da vendarle pride v Slovenijo, po kateri smo razpršili vsa srečanja. S Hrvati smo se namenoma domenili, da zaigramo v Poreču, saj je takrat v Istri veliko Slovencev. Dela je bilo veliko, verjetno sem še na kaj pozabil, a priprave bi se lahko že začele in vse bi bilo na svojem mestu.

Preberite si tudi intervju z Dušanom Šešokom.

Raša Nesteroviča ni bilo mogoče prepričati, so bile težave še pri kakšnem drugem reprezentantu?
Z vsemi smo bili dogovorjeni v petih minutah in sestanek je bil potem le še neki vljudnostni pogovor. Izjema je le Sašo Ožbolt, ki je sam dejal, da ne želi tvegati zaradi njegove zgodovine s poškodbami, obenem pa je tudi pred podpisom nove pogodbe, verjetno največje v svojem življenju. Pri tem smo ga podprli, ker se zavedamo, da mora od nečesa živeti. Reprezentanca je v košarki predvsem čast, ne pa okolje za zaslužek.

Analizo tekmecev bo izvajal Stefanos Dedas. Kdo je ta slovenski javnosti neznani Grk in kako se je KZS odzval na Zdovčevo željo, da ga pripelje pod svoje okrilje?
Po svoje je to delikatna tema, saj vsi vemo, da je tudi v Sloveniji dovolj strokovnjakov, ki to analizo tekmecev dobro obvladajo. Tudi sam sem dobil že nekaj vprašanj, zakaj ne potisnemo v ospredje Slovencev in tako pomagamo naši košarki. Gre za 27-letnega mladega perspektivnega trenerja, ki mu Zdovc, ki je mel popolno avtonomijo pri izbiri strokovnega štaba, povsem zaupa. Bil je Zdovčev pomočnik pri Iraklisu, sodeloval je z Banetom Prelevićem pri PAOK-u. Ima veliko znanja, kako resno se je lotil projekta, pa priča tudi to, da je Juretu že 14 dni nazaj pripravil tako imenovani "playbook" 24 kandidatov za reprezentanco. To je ena izmed kvalitet, ki je do zdaj nismo imeli, poleg tega pa se je že lotil preliminarne priprave prvih nasprotnikov.

S špansko reprezentanco bo Slovenija zaigrala v Madridu, kar priča tudi o dobrem sodelovanju, ki ga zadnje čase gojite s Španci. Za kaj gre?
Že preden sem prišel na zvezo, je ta prek Iztoka Remsa gojila izredno dober odnos z vsemi zvezami. Ko smo obiskali Sama Udriha v Madridu, smo se sešli s Španci, s katerimi se vedno velja dobro razumeti, saj gre za reprezentanco, ki je v vrhu svetovne košarke. Zveza ima veliko znanja in izkušenj z organizacijo, marketingom, s selekcioniranjem itd. Za zdaj z njimi še nimamo pogodbe, sodelujemo pa pri izmenjavah prijateljskih tekem mlajših kategorij in s tem turnirjem zdaj tudi s člani. Prek njih smo se domenili za prenose pripravljalnih tekem s TV Slovenijo, tako da je sodelovanje v razvoju in bo skozi leta še boljše, nekoč pa morda tudi na papirju.

Sami ste se podali tudi na Poljsko, kjer ste si ogledali vsa mesta in njihove zmožnosti. Kaj bi rekli navijačem, kaj lahko pričakujejo?
V Varšavi ne za zabavo ne za oglede znamenitosti in vsega drugega ne bo težav, saj je to dvomilijonsko mesto. O Lodzu se govori, da je nezanimivo mesto, jaz pa menim, da ni tako. Gre za drugo največje poljsko mesto, malce starinsko s tipičnim vzhodnoevropskim jedrom. Morda ima malce slabšo infrastrukturo hotelov, zgrajeni pa sta nova dvorana in hotel, kjer bodo prebivale ekipe. Je pa tam vse "po poljsko". Tudi Katovice so veliko mesto, ki bo ponujalo več možnosti kot Lodz, atraktivno pa je tudi zaradi bližine Slovenije, saj je oddaljeno 700 km, do tja pa je skoraj po vsej poti speljana avtocesta. Vsa mesta so zanimiva, a mislim, da navijači tja ne bodo odšli na ogled cerkva in drugih objektov, ampak si bodo ogledali naše zmage.

Naša reprezentanca se bo skozi tekmovanje premikala proti Sloveniji. Kje bo potem slavje?
Upam, da na Prešernovem trgu. Ker smo si zastavili visoke cilje, se bomo gotovo že prej nekako dogovorili z županom Zoranom Jankovičem, da 21. septembra rezervira glavni ljubljanski trg.

Kako potekajo priprave na Poljskem?
Težko je realno oceniti, saj se šele prvi dan vidi, koliko je še drobnih težav, ki jih bo verjetno kar nekaj. Na Poljskem košarka ni med najbolj priljubljenimi športi, tudi kadra ni toliko, kot ga je bilo v Španiji. Se pa zelo trudijo, da bi vsem udeležencem omogočili čimprijetnejše bivanje in morda bodo to naredili malce po svoje, malce bolj neznačilno. Težave zagotovo bodo, a upam, da jih bodo odpravili dovolj zgodaj, da se pozneje ne bi ukvarjali z banalnimi stvarmi. Za navijače bo dobro poskrbljeno v Varšavi, ki je velemesto in ima hotelov več kot dovolj, za povsod drugod pa vemo, da se Slovenci dobro znajdemo in se bomo tudi v Lodzu ter Katovicah. Mislim, da to ni ovira, da bi bilo tam tudi vsaj toliko navijačev kot v Varšavi.

Anže Blažič

Glavno vprašanje je bilo, ali bodo imeli dovolj piva za Slovence, in pritrdili so, da ne piva, ne brezalkoholnih pijač kot tudi hrane ne bo zmanjkalo.

Vsa mesta so zanimiva, a mislim, da navijači tja ne bodo odšli na ogled cerkva in drugih objektov, ampak si bodo ogledali naše zmage.

Avanzo: Slovenci se vedno znajdemo