Erazem Lorbek, igralec, ki je naredil odločilno razliko in Sloveniji priboril zgodovinski polfinale. Foto: EPA
Erazem Lorbek, igralec, ki je naredil odločilno razliko in Sloveniji priboril zgodovinski polfinale. Foto: EPA
Uroš Slokar
Uroš Slokar bi moral imeti pomoč pri pokrivanju Schortsanitisa. Foto: Reuters

V soboto polfinalni poraz po podaljšku proti Srbiji, v nedeljo tesno še proti Grčiji, kar pomeni četrto mesto v Evropi: "Slovenska košarka gre v pravo smer, škoda pa, da bolj počasi. Ko bo medalja, bomo res lahko rekli: veličina uspeha se meri po poti, ki si jo prehodil. Naša pot očitno ni bila in ne bo kratka. Igralcem še enkrat vsa čast za pristop in za borbo. Če primerjamo s prejšnjim prvenstvom v Španiji, pa je zgodba precej podobna. Najprej pet ali šest zmag, nato nesrečen poraz proti Grčiji. Na srečo se je letos pojavil Erazem Lorbek in nas z ekstra kvaliteto rešil proti Hrvaški. Po njegovi zaslugi je bil storjen korak naprej."

Utrujenost ne sme biti izgovor
"Vsi smo upali, da bo evforija trajala in bili prepričani o medalji. Danes je odločilo, da so bili slovenski igralci utrujeni tako fizično kot psihično in niso zadevali. Jaka Lakovič bi moral v drugi četrtini dobiti nekaj minut počitka. Samo Udrih in Jaka Klobučar bi imela lahko le nalogo, da garata v obrambi, pripeljeta žogo čez sredino in najdeta prostega soigralca. Vendar pa utrujenost ne sme biti izgovor. Tudi Grki so odigrali toliko tekem kot mi. Vassilis Spanoulis je bil tudi že ves zelen in je bil nenatančen. Nerazumljivo smo vztrajali pri metih za tri točke, saj ni in ni šlo."

Zakaj ni bilo podvajanja?
O malem finalu Milič meni, da smo gledali taktično in nekakovostno tekmo, med napakami Slovenije pa izpostavlja to, da nad Schortsanitisem ni bilo podvajanja: "Razumem, da smo v prvem polčasu poskušali igro raztegniti z dvema štiricama, z Erazmom Lorbkom in Urošem Slokarjem, a če se odločiš za takšno taktiko, ju je treba tudi zaščititi v obrambi. Ne more se sam kosati s 150 kg težkim Schortsanitisem, moral bi mu kdo priskočiti na pomoč. Prvič smo to videli v 38. minuti, ko ni vedel, kaj narediti in je dobil osebno napako v napadu!"

Prvenstvo brez mnogih zvezdnikov
Ob koncu smo Marka Miliča, ki je za Slovenijo na evropskem prvenstvu zadnjič igral leta 2005, prosili še za kratek komentar letošnjega prvenstva. "Realno gledano, z izjemo Španije ni bilo dominantnih reprezentanc. Veliko zvezdnikov je manjkalo, nekateri so se poslovili od reprezentance, nekateri so bili poškodovani. Marsikje so se zamenjale generacije. Med pozitivnimi presenečenji smo Slovenci in Srbi, pa tudi Francozi in Turki, čeprav se niso uvrstili v polfinale."