Jure Zdovc je za slovensko košarko storil ogromno. Bo ostal selektor? Foto: EPA
Jure Zdovc je za slovensko košarko storil ogromno. Bo ostal selektor? Foto: EPA
Erazem Lorbek
Erazem Lorbek je imel tokrat zelo slab met, medtem ko je Sofoklis Schortsanitis blestel. Po mnenju slovenskega selektorja, ker so mu sodniki pustili, da dela, kar hoče. Foto: EPA
Bo Zdovc še naprej selektor?

"Veliko evropskih prvenstev sem že dal skozi in dozdeva se mi, da glede sodniškega kriterija ni vse tako, kot bi moralo biti. Občutek imam, kot da so nam letos dali priložnost, da pridemo v polfinale, a to naj bo dovolj," je dejal razočarani Zdovc in dodal: "Na novinarski konferenci je bilo vprašanje, zakaj je Schortsanitis tako dobro igral. Enostavno so ga pustili, da je delal, kar je hotel, naredil pa je ogromno osebnih napak in napak treh sekund. Preostale igralce smo zaustavili, obramba je bila fantastična, saj smo Spanoulisa in Fotsisa pustili na treh in petih točkah."


V nedeljo zjutraj se je zbudil in prestrašil

Za regeneracijo je bilo po polfinalnem porazu s Srbijo premalo časa, kar je uvidel tudi Zdovc: "Ko sem videl fante zjutraj po neprespani noči, sem se kar ustrašil. Edina naša taktika je bila, da jih zmotiviramo in rečemo, da so najboljši, igranje finala pa da je za njih nagrada. Mislim, da nam je to uspelo. Spet so odigrali do zadnjega atoma moči in prišli do priložnosti za zmago."

Program ponedeljkovega prihoda slovenske reprezentance v domovino:
16.00: prihod na letališče Brnik
16.15: novinarska konferenca
17.00: pozdrav navijačem na letališču Brnik
17.45: sprejem v središču Ljubljane (pred Namo na Slovenski cesti)

Stres, ki ga ne privoščim nikomur
Čeprav cilj ni ustvarjen, pa je Slovenija naredila velik korak naprej in se prvič prebila v polfinale. Za to lahko izredno veliko zaslug pripišemo Zdovcu, ki pa še ne ve, ali bo selektor tudi v nadaljevanju: "Ne vem, zdajle bi rekel, da ne bom nikoli več. To je velik stres, ki ga ne privoščim nikomur. Morda sem si tudi sam kriv, saj sem si zadal tako visok cilj, a če nimaš visokega cilja, ne moreš priti niti blizu. V tem trenutku ne želim biti več selektor. Že nekaj časa poudarjam, da je nemogoče, da bi deloval tako v klubu kot v reprezentanci."

"Prvenstvo je neregularno!"
Ob koncu pa je pokomentiral še sistem tekmovanja: "To prvenstvo je zame neregularno. Ne moreš iti v polfinale s 30 ur manj počitka kot nasprotnik, saj ni časa za regeneracijo in pripravo. Ne iščem opravičil, a kar se tiče urnika, je prvenstvo neregularno!"

Iz Katovic

Bo Zdovc še naprej selektor?