Jaka Lakovič je za Slovenijo nastopil 47-krat in v tem času postal 7. najboljši strelec s 515 točkami. 15 točk več ima Rašo Nesterovič, medtem ko pred Juretom Zdovcem (755) premočno vodi Teoman Alibegovič (990). Foto: Reuters
Jaka Lakovič je za Slovenijo nastopil 47-krat in v tem času postal 7. najboljši strelec s 515 točkami. 15 točk več ima Rašo Nesterovič, medtem ko pred Juretom Zdovcem (755) premočno vodi Teoman Alibegovič (990). Foto: Reuters
Jaka Lakovič
V reprezentanci 31-letnik očitno skrbi tudi za družabne igre. Na Roglo je denimo s seboj vzel kovček s pripomočki za poker. Foto: MMC RTV SLO
Jaka Lakovič
Pri Barceloni igra že tri sezone, v katerih je osvojil en naslov državnega prvaka in enega pokalnega (2007). Priložnost za naskok na vrh Evrope bo imel že prihodnje leto, ko bo imela rdeče-modra ekipa znova eno najboljših moštev na stari celini. Foto: EPA
Xavi Pascual
Xavi Pascual je mlad, ambiciozen trener, ki je zelo podoben Pepu Guardioli. Pred sezono so ga vsi odpisali, po njej pa je glavni "car" v mestu. Foto: EPA

31-letni organizator igre je v letošnji sezoni z Barcelono osvojil špansko prvenstvo, kar je bilo za nekatere presenečenje, a so si Katalonci to več kot zaslužili. Z izjemnim delom trenerja Xavija Pascuala, ki je ekipo prvič sestavil sam in jo tudi vodil od začetka do konca, so igrali všečno in uspešno igro in si priborili tudi nastop na sklepnem turnirju Evrolige, kjer pa je bila po izjemni borbi v polfinalu boljša moskovska ekipa CSKA-ja.


Najboljše predstave je nekdanji član Slovana, Krke in Panathinaikosa prikazal v četrtfinalu Evrolige, kjer je bil zagotovo najboljši igralec svoje ekipe, ki je s 3:2 v zmagah odpravila Tau Ceramico, zdaj znano kot Caja Laboral. 186 cm visoki organizator igre, ki si bo moral to mesto za EP na Poljskem sicer še izboriti, je v letošnji sezoni lige ACB povprečno prispeval 8 točk in 3 podaje, medtem ko je bil v najmočnejšem evropskem tekmovanju nekoliko uspešnejši, 9,9 točkam je dodal 2,9 podaj. Z Barcelono je pred sezono 2009/10 podpisal novo, dveletno pogodbo. V reprezentanci je prvo tekmo odigral na EP-ju 2001 v Turčiji proti Španiji, od takrat pa se povabilu KZS-ja ni nikoli odrekel.

Sodelujte v nagradni igri in si prislužite vstopnice za tekme in drese reprezentantov!


Ste eden starejših in bolj izkušenih reprezentantov, kaj to pomeni za vas in za mlajše soigralce?
Starejši lahko z izkušnjami pomagamo, da se mlajši hitreje vklopijo v ekipo in sistem reprezentance. Upam, da bo naša kemija ostala enaka kot zadnja leta, če bo, potem nam bo uspelo.

Sami ste imeli dolgo sezono, igrali ste na sklepnem turnirju Evrolige in osvojili naslov španskega prvaka. Kako se to pozna na reprezentančnih pripravah?
V vrhunski košarki je tako, da uspehe naslednji mesec pozabiš, saj se je vsak dan potrebno dokazovati na novo. Ti pa ti uspehi dajo večjo samozavest, sam sem na te priprave zaradi tega prišel še bolj motiviran, kar je zelo pomembno.

Kadar vi igrate dobro, Barcelona zmaguje. Bo tako tudi s Slovenijo na EP-ju?
Upam, da bo tako in da bom tudi jaz pomagal pri temu, da se zavihtimo na ta majhen evropski vrh, kjer so sami velikani.

Bi lahko rekli, da je vaš trener Xavi Pascual košarkarski Pep Guardiola?
Ja, lahko bi tako rekli, navsezadnje je tudi on Katalonec in mlad trener. Lani je od glavnega stratega (Duška Ivanovića, op. a.) prevzel trenersko palico in naredil dober uspeh. Zasluži si vse pohvale in nadaljevanje kariere v Barceloni.

Real je tudi v košarki trenutno kralj nakupov, trener Messina je v Madrid zvabil Novico Veličkovića, Travisa Hansena, Darjuša Lavrinoviča in Rimantasa Kaukenasa. Kako z ekipo stoji Barcelona?
Naš klub ni bil osredotočen na nove nakupe, temveč na to, da zadrži večino ekipe, ki je bila zmagovalna. Seveda ne gre brez manjših pridobitev. Verjamem, da bo Barcelona naredila ekipo, ki se bo lahko potegovala za evropski vrh.

Koliko na vaše uspehe vpliva vaša spremljevalka Helena Boada, ki je tudi košarkarica? Vam svetuje?
Seveda ima tudi ona velike zasluge za moje dobre predstave, saj sta pri vsakem uspehu pomembna dva. Svetuje mi ne, saj se v našo ekipo ne meša, jaz pa se tudi v njihovo ne.

Slovite kot mojster zadnjih, odločilnih trojk, predvsem v španskem prvenstvu. Takšna je bila tudi tista proti Italiji na EP-ju 2007, proti Grčiji pa vseeno ni šlo. Je to pustilo na vas kakšne posledice?
Seveda si to zapomniš, kar pa še ne pomeni, da pride do negativne miselnosti. Če bi bilo spet tako, bi se še enkrat odločil za odločilni met, saj rad prevzamem odgovornost. Takrat mi ni šlo, večkrat pa sem zadel.