Prvi zvezdnik Velike Britanije je izvrstni branilec Ben Gordon, ki je letos iz Chicaga prestopil k Detroitu. Njegovo povprečje v prejšnji sezoni je bilo več kot 20 točk na tekmo. Foto: EPA
Prvi zvezdnik Velike Britanije je izvrstni branilec Ben Gordon, ki je letos iz Chicaga prestopil k Detroitu. Njegovo povprečje v prejšnji sezoni je bilo več kot 20 točk na tekmo. Foto: EPA
Luol Deng
Luol Deng pri Chicago Bullsih igra na položaju krila. Njegovo povprečje je 14 točk na tekmo. Foto: EPA
Zgodba o reprezentanci Velike Britanije

Že tedaj so svoje poglede usmerjali proti olimpijskim igram, ki jih bo leta 2012 gostil prav London. Še bolj natančno: na teh igrah želijo osvojiti eno od kolajn! Do zdaj sicer nobena posamezna reprezentanca, ki danes tvori Veliko Britanijo, ni zaznamovala vidnejšega uspeha – prednjačili sta Anglija in Škotska, ki sta večinoma nastopali v kvalifikacijah za razna tekmovanja.

Najvišje leta 1955 na 12. mestu
Največji uspeh Anglije je tako nastop na evropskem prvenstvu leta 1955, ko je tedanja reprezentanca po zmagah nad Švico in Avstrijo med 18 moštvi osvojila 12. mesto. Dosežek Škotske je še precej bolj skromen, saj je nastopila na dveh evropskih prvenstvih in dosegla le tri zmage. Wales sploh nima svoje reprezentance.

Irci so se odločili za samostojno pot
Verjetno se boste vprašali, kaj pa je z Irsko: ideja po vsebritanskem združenju je vzklila že leta 1992, ko so celo poskušali z združenimi močmi, a so leta 1994 Irci izstopili in se podali na samostojno pot. Od tedaj igrajo pod svojo zastavo, večjih uspehov nimajo, ljubitelji košarke pa gotovo poznajo Pata Burka, 35-letnega Irca, ki je leta 2000 z grškim Panathinaikosom osvojil Evroligo.

Črn slovenski dan v Coventryju
Sicer pa ima slovenska reprezentanca zanimivo zgodbo, ki je neposredno povezana z Anglijo. Leta 2001 so naši v 2. kolu kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2003 z Angleži igrali tekmo v Coventryju. In jo izgubili! Končni rezultat je bil 73:70, še vedno pa ta tekma v letopisih ostaja zapisana kot eno največjih presenečenj. Seveda so igrali tudi povratno srečanje leto dni kasneje v Litiji - dvoma, kdo je boljši, vendarle ni bilo. Slovenija je zmagala z rezultatom 104:71, v tistih kvalifikacijah pa so naši od desetih tekem izgubili tri – poleg Anglije, še proti Rusiji in Češki.

Denga in Gordona ni na Poljskem
Velika Britanija pa v zadnji letih ne velja več za košarkarsko eksotično državo. V zadnjih letih so njeni reprezentanti postali vidnejši posamezniki nekaterih uveljavljenih ekipi. V prvi vrsti seveda mislimo na košarkarje, ki igrajo ali pa so igrali v ligi NBA: to so Luol Deng – 206 centimetrov visoko krilo, sicer sudanskega rodu; Ben Gordon – nizki branilec, ki se je izšolal v Združenih državah Amerike, tu je še robustni center ganskega rodu Pops Mensah Bonsu, ki je nazadnje igral za Toronto in kar 216 centimetrov visoki Andrew Betts.

Cilj so olimpijske igre v Londonu
Škoda je, da vsi ne nastopajo na tem evropskem prvenstvu. A kot ste se lahko prepričali tudi sami, na tekmi, ki jo je naša reprezentanca z Britanci igrala že pred prvenstvom, vsekakor ne gre za slabo ekipo. In verjamemo lahko, da bodo čez tri leta na olimpijskih igrah v Londonu zares sestavili hvalevredno reprezentanco.

Miha Mišič

Zgodba o reprezentanci Velike Britanije