Slovenska reprezentanca veliko upov polaga v 33-letnega Jako Lakoviča. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slovenska reprezentanca veliko upov polaga v 33-letnega Jako Lakoviča. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Vsak košarkarski navdušenec ima v srcu posebno mesto za neverjetno "Jaletovo trojko". Foto: EPA
Jaka Lakovič je odlično odigral turnir v Beogradu, saj je bil najboljši strelec Slovenije, ki se ji je končno uspelo uvrstiti v četrtfinale EP-ja. Foto: EPA
Lakovič je sicer vsako leto tudi med glavnimi, ki skrbijo za smeh in dobro voljo v ekipi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jaka Lakovič
Po Ljubljani, Novem mestu, Atenah in Barceloni bo košarko igral še v Carigradu. Foto: Sandi Fišer


V Litvi bo Jaka nastopil že na šestem prvenstvu najboljših izbranih vrst stare celine, skupno je Slovenijo zastopal na osmih velikih tekmovanjih, bolje rečeno – v zadnjem desetletju se je Lakovič udeležil prav vseh reprezentančnih akcij. Nositi slovenski dres mu je bilo vedno v posebno veselje: "Igrati za reprezentanco je bilo vedno super. Z veseljem sem vedno igral za Slovenijo in tudi v prihodnje bom prav tako z velikim veseljem nosil slovenski dres."
Prvič v Turčiji leta 2001
Pred desetimi leti je Jaka prvič oblekel dres z državnim grbom. Tedanji selektor Boris Zrinski je na prvenstvo v Turčiji vzel tri organizatorje igre. Vloga vodilnega je pripadla naturaliziranemu Američanu Arielu McDonaldu, ki je blestel v dresu Olimpije in kasneje torej tudi zaigral za Slovenijo, kot menjavi pa sta odšla komaj 19-letni Beno Udrih in Lakovič, ki je tisto poletje iz matičnega Slovana prestopil h Krki.
V Novem mestu je Lakovič dokončno zablestel, se po letu dni preselil v Atene k Panathinaikosu in se uveljavil tudi v slovenski reprezentanci. Po štirih letih je zapustil grško prestolnico in odšel v Katalonijo. Dres Barcelone je nato nosil pet let, z njo osvojil tudi evropsko krono, julija letos pa je odprl novo poglavje v svoji karieri, saj se zdaj podaja v Carigrad h Galatasarayu.
"Nora" trojka proti Italiji v Alicanteju
V Litvi bo Lakovič po lanskem svetovnem prvenstvu drugič v vlogi kapetana, pričakovati pa je, da bo tudi to pot eden glavnih selektorjevih adutov. Tako je že v Beogradu leta 2005 po Udrihovi poškodbi igral praktično ves čas in bil med najbolj zasluženimi za tako želeno uvrstitev v četrtfinale. Z Rašem Nesterovićem in Matjažem Smodišem so zdesetkano Slovenijo do lepe uvrstitve popeljali tudi dve leti kasneje v Španiji, prav tako pa se je kot prvi dirigent slovenskih napadov izkazal na Poljskem, kjer je bil podaljšana roka Jureta Zdovca.
Jale se je vedno odzval reprezentanci in tako postal prava ikona izbrane vrste. Mnogim mladim je Ljubljančan za vzgled. Na primer, prav Lakovič je idol novopečenega reprezentanta Luke Rupnika. Z odličnimi igrami je postal tudi ljubljenec navijačev, katerim je verjetno v najlepšem spominu ostala neverjetna trojka, odločilna za zmago proti Italiji v skupinskem delu prvenstva v Španiji.
Slovenska različica "nacionale"
Zaradi vsega, kar je Lakovič dal izbrani vrsti, ga je zdajšnji selektor Božidar Maljković primerjal s Sašo Đorđevićem, ki ima zaradi reprezentančnih zaslug v Srbiji kultni status. Primerjavi z legendarnim srbskim branilcem primerno pa ga je direktor reprezentance Matej Avanzo na novinarski konferenci poimenoval kar "Jale nacionale".
V desetih letih je Lakovič v reprezentanci deloval s šestimi selektorji. Letos je na klopi prvič tuji strokovnjak, same priprave pa se niso bistveno razlikovale od prejšnjih: "Bile so ene izmed najtežjih priprav. Drugače pa sicer nič posebnega, saj so si v večini vse priprave podobne. Tako da tudi glede dela ni nobenih skrivnosti."
Proti vsem stoodstotno osredotočeni
Slovenijo najprej čaka pet tekem v skupinskem delu prvenstva, kjer nasprotniki - vsaj po imenih - ne bodo najtežji, a Lakovič se kot pravi kapetan zaveda, da je proti vsakemu nasprotniku treba dati vse od sebe: "Take tekme so lahko še najbolj nevarne. Mi si ne moremo privoščiti, da bi recimo igrali s 50 odstotki moči. Ne moremo si privoščiti, da bi podcenjevali nasprotnika in vseeno zmagali s polovično zavzetostjo. Če hočemo v zadnjih minutah imeti možnosti za zmago, moramo vso tekmo odigrati zavzeto in s sto odstotno osredotočenostjo. Ni važno, ali se igra v prvem delu proti na papirju slabšemu nasprotniku ali pa proti favoriziranim ekipam. Vedno moramo dati vse od sebe."