Matjaž Smodiš že lep čas ni bil tako dobro fizično pripravljen. Tudi strelska forma ni slaba, kar je dober obet za naprej, saj je Dolenjec ob Erazmu Lorbku, Jaki Lakoviču in Goranu Dragiću steber Maljkovićeve zasedbe. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Matjaž Smodiš že lep čas ni bil tako dobro fizično pripravljen. Tudi strelska forma ni slaba, kar je dober obet za naprej, saj je Dolenjec ob Erazmu Lorbku, Jaki Lakoviču in Goranu Dragiću steber Maljkovićeve zasedbe. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zoran Dragić
Zoran Dragić je s svojo borbenostjo in z odličnim skokom nepogrešljiv člen slovenske reprezentance. Foto: Rene Gomolj
Slovenija
Za slovensko reprezentanco je sedem pripravljalnih tekem, na katerih je zmagala šestkrat. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Časa za dvig forme je torej še dovolj, kljub temu pa je treba opozoriti na nekatere pomanjkljivosti v igri izbrancev Božidarja Maljkovića. Matjaž Smodiš, ki je bil z 18 točkami prvi strelec ob zmagi (59:52) nad Bosno in Hercegovino, je po koncu turnirja razmišljal: "Rezultatsko smo mogoče tudi sami pričakovali, da bomo igrali finale, a po drugi strani dve zmagi in poraz niso slab izkupiček. Turnir je pokazal vse naše slabosi. Največja je ta, da smo na trenutke 'zeleni'. Ne uspe nam namreč igrati v enako visokem ritmu vseh 40 minut. Verjetno je problem v rotacijah. Ko pride do prvih, drugih in tretjih rotacij, padamo v igri, poleg tega svoje naredi tudi utrujenost, in to je naš največji problem."

Na vsak trening z entuziazmom
Nato pa je Novomeščan nadaljeval: "Moramo delati z entuziazmom naprej. Piliti našo igro vsak dan, vsak trening. Naslednje tri tekme (dvakrat Španija v gosteh in Litva, op. a.) niso v rezultatskem smislu velikega pomena, ampak bolj nas mora zanimati sama kakovost igre. Vsekakor nas mora še naprej krasiti borbenost. Če se jaz vržem v ograjo, to pričakujem tudi od drugih." Tudi Uroš Slokar opozarja na prevelika nihanja v igri: "To se nam vedno dogaja ob tem času. Enako je bilo lani. Energija je, talent je, zato si moramo prizadevati za to." Popularni "Sloki" je sicer o svoji igri dejal, da "noben igralec, ki pričakuje od sebe še več, ni zadovoljen s svojo igro. Vedno se da kaj izboljšati. Enako je z menoj. Še prej pa se moramo vsi skupaj malo oddahniti in pozdraviti nekaj oteklin. Zadnjih 6, 7 dni je bilo nareč kar napornih."

Mlajši od bratov Dragić skače kot center
Zoran Dragić
je proti BiH-u znova dokazal, da je kljub "le" 196 cm "nebeški skakalec", ki se lahko kosa tudi s precej višjimi igralci. Tokrat je zbral kar 13 skokov, največ na srečanju: "Tekma je bila z obeh strani nekako "mrtva". Na začetku smo sicer vsilili agresiven tempo in povedli za 10 točk, potem pa je sledil 'blackout', tako da je prednost skorajda izpuhtela. Vsekakor je k temu pripomogla tudi utrujenost. Noge so težke, zato bo dva dni počitka prišlo kar prav." Mlajši od bratov Dragić, ki običajno igra na mestu branilca, bo po poškodbi Boštjana Nachbarja moral zaigrati tudi na položaju krila oziroma trojke: "Nachbarjevo odsotnost bomo poskušali zakrpati na najboljši možni način. Težko je sicer na trojki, če je kakšen višji in močnejši od tebe, saj ob "pretepanju" z njim izgubiš veliko moči. Zato nam ne preostane drugega, kot da zmagujemo s hitrostjo."

Jagodnik: Mislim, da trener ve, kaj dela
Veteran Goran Jagodnik pa je o slovenskih predstavah v Stožicah povedal: "Z igro ne smemo biti zadovoljni, predvsem ne z igro v napadu, ki nam na tem turnirju ni stekla. Pač pa smo lahko zadovoljni z željo in borbenostjo. Mislim, da se nam bo tudi v napadu odprlo, ko bo najbolj potrebno. Rezerv je še veliko. Zdaj, ko bomo v Kranjski Gori, bomo delali na elementih, ki nam niso šli. Mislim, da trener ve, kaj dela. Dejstvo je, da je do pravih tekem še en mesec. Četrtfinale, v katerem želimo igrati, je namreč okoli 15. septembra." Če so nekateri njegovi mlajši soigralci morda tarnali nad utrujenostjo, pa 37-letni "Jagoda" meni, da se "na utrujenost ne smemo izgovarjati, saj nas takšen ritem čaka tudi v Litvi".

Po Kranjski Gori dvakrat s Španijo
Reprezentanca se bo po dveh dneh počitka znova zbrala v petek, ko bo priprave nadaljevala v Kranjski Gori. Prihodnji konec tedna bo v gosteh odigrala dve tekmi s Španijo, nato pa 24. avgusta proti Litvi še "poslovilno" pred domačimi navijači v Stožicah.