Zoran Dragić s priznanjem za najboljšega igralca finalne serije. Foto: MMC RTV SLO/Jan Pirnat
Zoran Dragić s priznanjem za najboljšega igralca finalne serije. Foto: MMC RTV SLO/Jan Pirnat
Zoran Dragić
Na peti tekmi je zablestel z dvojnim dvojčkom. Prispeval je 12 točk in ujel kar 3 odbith žog. Foto: MMC RTV SLO/Jan Pirnat
Damir Markota in Zoran Dragić
Z atraktivnimi potezami je Zoran Dragić postal glavni ljubljenec novomeške publike, ki je v dvorani Leona Štuklja mladeniča spodbujala z glasnim skandiranjem njegovega imena. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Miro Alilovič, Zoran Dragić
Miro Alilović je pred prihodom h Krki največ naučil Zorana Dragić. Trener Uniona Olimpije pa Ljubljančana s svojimi varovanci ni uspel zaustaviti v finalu državnega prvenstva. Foto: MMC RTV SLO/T. J.
Goran in Zoran Dragić
Lani je bil z reprezentanco na pripravah, vendar na koncu ni dobil mesta v ekipi za svetovno prvenstvo. Letos si navijači Slovenije lahko obetajo udarni reprezentančni dvojec bratov Dragić. Foto: KZS
Po koncu Lige Telemach

Lansko sezono, ko je navdušil v dresu Geoplina Slovana, so ga imeli le še za velikega talenta. Po prihodu h Krki je najprej igral nekoliko zadržano, toda s tekme v tekmo je prikazoval boljše predstave, na koncu sezone pa je prevzel kar vodilno vlogo v moštvu in bil med najbolj zaslužnimi za osvojeno četrto državno prvenstvo Krke. Dokazal je, da se iz nadarjenega počasi razvija tudi v vrhunskega igralca.

Krkina obramba povsem onemogočila Olimpijo
"Vesel sem, da je naslov ostal v Novem mestu. Zasluženo smo zmagali. Ključ do uspeha na peti tekmi je bil v zadnji četrtini, ko smo dobro odigrali v obrambi in uspešno izvajali proste mete, s čimer smo v sezoni imeli kar precej težav. V obrambi smo igrali mešanico conske postavitve in igre mož na moža. Olimpija se ni znašla proti tej obrambi, težave je imela z organizacijo napada in hitro jim je potekel čas. V napadu je igrala zelo na silo," je po koncu dejal Dragić, ki je s Krko letos osvojil tudi pokal Eurochallenge in se uvrstil na zaključni turnir Lige NLB.

Zoran je bil izbran za najkoristnejšega igralca finala. Pomembna kamenčka v šampionskem mozaiku dolenjske vrste sta bila predvsem obramba in skok. Prav v teh dveh elementih je blestel Dragić. V povprečju je 21-letni Ljubljančan ujel devet odbitih žog in ukradel po več kot dve žogi na tekmo. Ob tem je v povprečju v statistiko vpisal še malenkost manj kot 12 točk. V napadu je zmajem ogromno težav povzročal s hitrimi protinapadi in spretnimi prodori.

Alilović brez rešitev za nekdanjega varovanca
Naziv MVP je potrdilo dobrega dela: "Vesel sem, da sem prišel h Krki. Odločil sem se pravilno. Zahvalil bi se vsej ekipi. Naziv MVP je plod celotnega moštva. Je pa lepo priznanje in dokaz, da sem na dobri poti. Vsekakor je tudi to motivacija za naprej. Poskusil bom popraviti še tiste glavne pomanjkljivosti v svoji igri."

Pod vodstvom Mira Alilovića je postal lani glavni nosilec igre Slovana. Po koncu sezone se je po dolgoletnem sodelovanju razšel z Alilovićem. Miro je odšel k Olimpiji, Zoran pa se je pridružil Krki. Veliko zanimanje so zanj pokazali tudi zmaji, katere je v finalu vodil prav Alilović, ki s svojimi igralci ni našel prave obrambe za nekdanjega varovanca. "S Slovanom se je tedaj zavleklo glede odškodnine. Za Krko sem se odločil zaradi menedžerja, družine in predvsem brata, ki je že igral pod vodstvom Aleksandra Džikića. O njem lahko povem same dobre stvari," je razloge za odhod v Novo mesto razkril Zoran.

Po poškodbi Ikonića večja odgovornost
Džikić je mlademu branilcu skozi vso sezono zelo zaupal, kar se mu je obrestovalo v najpomembnejših trenutkih: "Imel sem srečo, da sem prišel k trenerju, kakršen je Džikić, ki daje mladim priložnost. To sem poskusil maksimalno izkoristiti in na koncu se je super izšlo. Na začetku je bilo težko, saj sem prišel v novo sredino. Hitro sem se vklopil. Glede vloge v finalu, pa mi je dodaten motiv dala poškodba Gorana Ikonića, saj je tako več bremena padlo name. Ekipo sem poskušal dvigniti predvsem v trenutkih, ko nam ni šlo."

"Navodila za zadnjo tekmo so bila taka kot za vsako. Trener nam je dejal, da moramo od prve minute začeti trdo. Poudarjal je predvsem zbranost in da ob doseženem vodstvu to tudi zadržimo ter igramo potem na dolge napade. Teh navodil smo se držali in zasluženo zmagali. Ozračje v dvorani je bilo neverjetno. Zahvalil bi se navijačem, ki so nas spremljali skozi vso sezono. Zadnja tekma je bila pravi spektakel," je zadnje dejanje državnega prvenstva vpisal Dragić.

Goran bratu pomaga z nasveti
Velik vpliv na njegovo kariero ima starejši brat Goran. Zoran je bratu sledil na košarkarsko igrišče, za njim je odšel k Slovanu, nato oblekel tudi njegovo rdeče-belo devetico, Goran pa je prav tako velik korak v svoji karieri napravil pod vodstvom Aleksandra Džikića. "Gogi", ki uspešno igra v Ligi NBA, mlajšemu bratu rad pomaga tudi z nasveti: "Z Goranom se po vsaki tekmi pogovarjava. Daje mi nasvete. Pove, kaj naj popravim in kako. Mi je v veliko pomoč. Ne nazadnje igra v Ligi NBA na vrhunski ravni in me lahko veliko nauči. Sam veliko delam predvsem na metu."

Zdaj najprej "Zokija" čaka trening kamp NBA v Trevisu, kjer bo poskušal pokazati svoje znanje tudi oglednikom iz najmočnejše lige na svetu. Želja Ljubljančana je, da nekoč sledi bratu tudi preko Atlantika: "Preizkusil bi se v Ligi NBA, če pa ne bo šlo, pa bi rad zaigral za kakšen dober evropski klub."Za tem sledi nekaj počitka, nato pa je na vrsti reprezentančna akcija. Za naslednjo sezono še ne ve, kje bo igral. S Krko ga sicer še veže pogodba, a z igrami je Dragić verjetno pokazal, da je čas za nov korak naprej.

"Dal bom vse od sebe, da pridem na EP"
Lani je bil skupaj z Dinom Murićem kot perspektiven košarkar povabljen na priprave, a ga Memi Bečirović ni vzel s seboj na svetovno prvenstvo v Turčijo. Zoran letos pričakuje, da bo drugače in da je s prikazanim prepričal selektorja Božidarja Maljkovića ne le za mesto v ekipi, ampak tudi, da lahko v izbrani vrsti odigra kar vidno vlogo: "Vsak košarkar želi napredovati. Dal bom vse od sebe, da bi prišel v ekipo za evropsko prvenstvo. Poskusil si bom izboriti čim več minut. Upam, da mi uspe."

Po koncu Lige Telemach