Ena zadnjih slik Bena Udriha v dresu slovenske reprezentance. Slika je s svetovnega prvenstva leta 2006. Foto: Reuters
Ena zadnjih slik Bena Udriha v dresu slovenske reprezentance. Slika je s svetovnega prvenstva leta 2006. Foto: Reuters
Beno Udrih
Letošnjo sezono je Beno začel pri Milwaukee Bucksih, zdaj pa je član Orlando Magicov. Foto: EPA

Nisem več star 19, zdaj imam ženo. Čas je za družino.

Beno Udrih za Orlando Sentinel o igranju na EuroBasketu
Saša Vujačič, Beno Udrih
Saša Vujačić in Beno Udrih - dva izjemna košarkarja, ki sta vsak osvojila po dva prstana v Ligi NBA, a v reprezentanci nista pustila velikega pečata. Vujačić sploh ni nikoli zaigral na velikem tekmovanju, Beno pa le dvakrat. Foto: MMC RTV SLO
Beno Udrih, Jaka Lakovič
Beno Udrih in Jaka Lakovič na pripravah na Rogli pred svetovnim prvenstvom leta 2010. Le nekaj dni pozneje je Beno odpovedal nastop. Lakovič je od prvenstva 2001, ko sta z Udrihom tudi debitirala, odigral kot edini prav vsa velika tekmovanja. Foto: MMC RTV SLO/T. J.

Jaka Lakovič je eden izmed vodij, je kapetan in že zelo dolgo v reprezentanci, že pravi simbol te. Pričakujem, pa ne zato, ker je moj brat, da bo letos Beno nosil največje breme. Upam, da pokaže, iz kakšnega testa je. Na velikih tekmovanjih že dolgo ni pokazal, da je "prva liga".

Samo Udrih, štiri leta starejši brat v intervjuju za MMC pred Benovo odpovedjo pred SP-jem leta 2010
Beno Udrih na poslovilni tekmi Jureta Zdovca. Tudi njemu ni uspelo na evropsko prvenstvo popeljati izbrano vrsto z Benom. Na sliki ob Udrihu še Primož Brezec in Rašo Nesterović, s katerim je leta 2005 Beno s Spursi postal prvak Lige NBA. Foto: EPA
Paul Davis Bena Udriha.
Udrih je s San Antoniem dvakrat postal prvak NBA-ja. Šampionski prstan je osvojil v letih 2005 in 2007. Foto: EPA

V reprezentanci sem pričakoval večjo vlogo, a z njo nisem bil zadovoljen, zato sem se raje odločil, da še pred kakršno koli tekmo zapustim priprave. Pričakoval sem večjo odgovornost, imel večja pričakovanja, a se, žal, to ni zgodilo. Vedno sem jaz tisti, ki se prilagaja, in tega ne želim več početi. Stati moram za odločitvijo, ki sem jo sprejel. Ne želim več biti nezadovoljen, saj s tem pridejo tudi konflikti ali poškodbe.

Udrih po odpovedi nastopa na SP-ju v Turčiji
Beno Udrih
Nazadnje je igral na svetovnem prvenstvu na Japonskem leta 2006, predtem pa le še na evropskem prvenstvu v Turčiji leta 2001. Foto: EPA
Beno Udrih
Udrih bi bil s svojimi bogatimi izkušnjami, sijajnim pregledom nad igro, odličnimi prodori ter natančnimi meti z razdalje eden glavnih nosilcev izbrane vrste. Foto: Reuters

Ljudje pač preberejo izjave in si mislijo svoje. Moja družina in bližnji prijatelji pa točno vedo, kaj se je dogajalo v prejšnjih letih. Jaz o tem nisem govoril, ker nisem tak človek, da bi 'pametoval' o tem. Ampak točno vem, kaj se je meni dogajalo.

Beno Udrih
Beno Udrih
Iz San Antonia se je Beno preselil v Sacramento, nato pa ga je pot vodila v Milwaukee. Foto: EPA
Samo Udrih, Beno Udrih
Brata Udrih nista za reprezentanco nikoli igrala skupaj. Samo, ki je tako kot Beno igral za Polzelo in Olimpijo, je nastopil na evropskih prvenstvih leta 2009 in 2011 ter na svetovnem prvenstvu leta 2010. Foto: KZS

Pol leta pred tako težko pričakovanim domačim evropskim prvenstvom je Slovenija po poročanju ameriških medijev ostala brez enega najboljših košarkarjev Bena Udriha, ki bi na evropskem prvenstvu zagotovo nosil veliko breme izbrane vrste. Po Sašu Vujačiću, ki tako ali tako ni za člansko reprezentanco zaigral še na nobenem velikem tekmovanju, je, kot kaže, ostala izbrana vrsta še brez drugega lastnika dveh šampionskih prstanov Lige NBA.

Glede Vujačićevega nastopa na EuroBasketu je bilo bolj ali manj jasno že dalj časa, da ga slovenski ljubitelji košarke ne bodo videli v zeleno-belem v Celju in v Ljubljani, na drugi strani pa so na čelu s KZS-jem in selektorjem Božidarjem Maljkovićem zatrjevali, da je Udrih večkrat potrdil nastop na prvenstvu.

Do zdaj le na dveh velikih tekmovanjih
Udrih, ki bo poleti dopolnil 31 let, bi moral biti eden izmed vodij izjemno nadarjene slovenske generacije, ki ji do zdaj ni uspelo na velikih tekmovanjih upravičiti velikih pričakovanj in osvojiti medalje. Še najbližje je bila ta "zlata" generacija pred slabimi štirimi leti na Poljskem, ko je reprezentanco Jure Zdovc popeljal do četrtega mesta. Beno je do zdaj igral le na dveh velikih tekmovanjih, zgodba z izbrano vrsto pa se je začela že pred 12 leti.

Šempetrčan je nase dodobra opozoril že na Polzeli, ko si je kot zelo mlad izboril mesto v članski ekipi in uspešno zaigral v državnem prvenstvu. Pred sezono 2000/2001 se je nato preselil v Ljubljano k Unionu Olimpiji. Skupaj še z enim izjemno obetavnim košarkarjem Sanijem Bečirovićem sta kot najstnika dobro zaigrala tudi v Evroligi in veljala tedaj za ena največjih talentov v Evropi.

Z 19 leti debitiral na prvenstvu v Turčiji
Po koncu sezone je Beno skupaj s Sanijem od Borisa Zrinskega dobil povabilo v izbrano vrsto. Mladeniča sta si tudi izborila mesto med potniki na EuroBasket v Turčijo, kamor se je Slovenija z NBA-jevcem Rašom Nesterovićem in tedaj enim najboljših organizatorjev igre v Evropi Arielom McDonaldom podala z visokimi pričakovanji.

19-letni Udrih in 23-letni Jaka Lakovič, ki je takrat ravno iz Slovana prestopil h Krki, sta debitirala na prvenstvu ter bila zamenjavi na položaju "enke " McDonaldu, ki je tedaj blestel v dresu Maccabiju. Slovenija je po porazih s Španijo in z Latvijo ter zmago nad Turčijo tekmovanje končala že po skupinskem delu in na koncu osvojila predzadnje mesto.

Prva odpoved za evropsko prvenstvo 2003
Po dveh letih pri Olimpiji je Savinjčan prestopil v Izrael k slovitemu Maccabiju in po dobri sezoni je sledilo evropsko prvenstvo na Švedskem. Leta 2003 je ekipo vodil Slobodan Subotić. Še pred prvenstvom se je moral selektor spopasti s težavami, saj je zaradi poškodb ostal brez verjetno glavnih organizatorjev igre Udriha in McDonalda. Tako je bil prvi "play" na Švedskem Lakovič, njegova zamenjava pa Simon Petrov.

Tudi to prvenstvo je slovenska izbrana vrsta zapustila sklonjenih glav. Osvojila je sicer deseto mesto, a bo turnir bolj ostal v spominu po razprtijah v moštvu kot po doseženem rezultatu. EuroBasket 2003 oziroma priprave nanj so tudi začetek reprezentančne zgodbe Vujačića ter njegovih težav s KZS-jem. Pred prvenstvom je Udrih selektorju zameril, ker ni dobil priložnosti na kvalifikacijski tekmi z Italijo in je pozneje zaradi poškodbe tudi odpovedal nastop na Švedskem.

Po osvojitvi naslova NBA-ja brez EP-ja
Dve leti pozneje je na reprezentančne priprave Udrih skupaj z Nesterovićem prišel kot prvak Lige NBA. Za Benom je bila odlična prva sezona v dresu San Antonio Spursov, prav zaradi sijajnega dvojca Ostrog pa so navijači od prvenstva v Srbiji in Črni gori pričakovali veliko. Upe na tako želen preboj med najboljše pa je pod dvom postavila Udrihova poškodba.

Beno je poškodbo dobil na zadnji pripravljalni tekmi proti Madžarski, ko je padel med reklamne panoje in si poškodoval meniskus. "Beno bi z nastopom preveč tvegal. Ogrozil bi vso sezono. Kljub temu cilji niso nič manjši. V Beograd gremo, da dosežemo najboljši rezultat doslej," je o Udrihovi poškodbi takrat spregovoril selektor Aleš Pipan, ki je zaradi poškodbe ostal tudi brez Saša Ožbolta in Marka Tuška, zaradi klubskih obveznosti pa je nastop odpovedal Matjaž Smodiš.

Znova del reprezentance na SP-ju
V Beogradu je Sloveniji res uspel zgodovinski rezultat. Udrihovo odsotnost sta nadomestila za izbrano vrsto vedno nepogrešljivi Lakovič in naturalizirani Aleksandar Ćapin. Slovenija se je ob fantastičnih spodbudah s tribun prebila v četrtfinale in s šestim mestom tudi prvič dobila mesto na svetovnem prvenstvu. Pipan je leta 2006 na Japonsko popeljal morda najmočnejšo ekipo do zdaj. Manjkali so Erazem Lorbek, Vujačić in Smodiš, Beno pa je bil med glavnimi nosilci reprezentance, ki je osvojila 12. mesto.

Pred evropskim prvenstvom v Španiji leta 2007 se je moral Pipan spoprijeti s številnimi težavami pri sestavljanju izbrane vrste. Odpovedi so se kar vrstile. Zaradi poškodbe sta brez nastopa ostala Marko Milić in Bečirović, zaradi klubskih "usod" pa so se reprezentančnemu dresu odpovedali Nebojša Joksimović, Marko Maravić, Primož Brezec, Boštjan Nachbar, Vujačić in Udrih. V izbrano vrsto se je vendarle vrnil Smodiš.

Brez pogodbe in tudi brez EP-ja
Benu se je poleti iztekla pogodba s Spursi, zadnjo sezono pa ni veliko igral. Zato se je v ZDA vrnil že avgusta in odpovedal sodelovanje v novi reprezentančni akciji. "Najprej, naj se slovenskim ljubiteljem košarke opravičim, ker me ne bo na EP-ju. Vem, da me bodo moji privrženci razumeli, da sem resnično psihično na dnu in da se še pobiram. Drugo leto mi poteče pogodba s San Antoniem in za to sezono se bom moral maksimalno pripraviti ..." je tedaj zatrdil odlični organizator igre, a njegove besede je pod dvom postavila izjava njegovega soigralca in zvezdnika francoske reprezentance Tonyja Parkerja, ki je za Radio Slovenija dejal: "Ne vem, kje je Beno. Verjetno kje na plaži, v družbi lepih deklet."

Slovenija je, čeprav je v Španijo odšla oslabljena, presenetila. Na krilih Nesterovića, Smodiša in Lakoviča je osvojila sedmo mesto in si izborila nastop na kvalifikacijah za olimpijske igre. Pipan prihodnje poletje na kvalifikacijskem turnirju v Atenah znova ni mogel računati na Udriha. Beno naj bi izrazil veliko željo takrat po sodelovanju, a je bil, tako kot tudi Nachbar, prost igralec v NBA-ju. Zaradi poznega dovoljenja za pogovore z morebitnimi novimi delodajalci sta oba odpovedala sodelovanje.

Pred Poljsko enaka zgodba kot pred Beogradom
Nastop na velikem tekmovanju Benu ni bil usojen niti pod vodstvom njegovega dobrega prijatelja Zdovca, s katerim sta skupaj nosila dres Olimpije, Udrih pa je bil tudi med udeleženci poslovilne tekme legendarnega košarkarja. Priprave so se začele skoraj sanjsko. Zdovcu, ki je večini košarkarjev iz te "zlate"generacije, ki je ravno odraščala ob njegovih bleščečih igrah v jugoslovanski izbrani vrsti in tudi pozneje, zagotovo bil za vzgled in vzor, je prvemu uspelo zbrati vse najboljše slovenske igralce.

Sprva je nato odpovedal Vujačić, ki enostavno ni našel mesta v ekipi. Za tem pa se je še ponovila zgodovina. Na zadnji pripravljalni tekmi proti Nemčiji, ki je bila odigrana tik pred prvenstvom, si je koleno poškodoval Udrih in namesto njega je na Poljsko odšel Jaka Klobučar. Po poznejših izjavah je bilo mogoče razbrati, da tudi s statusom v tej izbrani vrsti Beno ni bil zadovoljen.

Leta 2010 težave s statusom v ekipi
Slovenija je sicer pozneje dosegla zgodovinski uspeh, toda … Na prvenstvu je imel veliko težav organizator igre Goran Dragić, tako da je na tem položaju kot edini stoodstotno pripravljeni ostal jasno Lakovič, v polfinalu pa je Slovenijo "pokopal" srbski "play" Miloš Teodosić. Tako kot za Beograd znova vprašanje, kaj bi bilo, če …

S četrtim mestom je Slovenija dobila tudi vozovnico za svetovno prvenstvo 2010 v Turčiji. Beno je prišel na priprave in tedaj v intervjuju za MMC dejal: "Vsekakor se vidim kot vodja te reprezentance. Želim biti 100-odstotno izkoriščen, če sem že tu. V prejšnjih letih nisem bil. Lahko povem, da nisem bil zadovoljen s svojo vlogo. Vloge tudi niso bile jasno razdeljene. Bomo videli, kako bo letos." Le nekaj dni je ravno zaradi nezadovoljstva s svojo vlogo zapustil izbrano vrsto.

Litvo preprečila poroka
Nastop v Litvi leta 2011 je Udrih odpovedal že zelo zgodaj. Razlog je bila poroka z dolgoletno partnerico Michelle Wiley. "Za slovensko reprezentanco ne bom igral, ker v bistvu imam poroko, julija se ženim, tako da ne bom imel časa," je takrat povedal Beno.

Kmalu po končanem EuroBasketu v Litvi so se že začeli pogovori glede izbrane vrste in njenega največjega cilja ter preizkusa do zdaj – domačega evropskega prvenstva. Da Beno želi igrati na EuroBasketu v Sloveniji, je večkrat povedal tudi selektor Maljković. "Z Benom je bilo vse dogovorjeno, da pride v Krasnodar in zaigra za mojo ekipo. Glede denarja je bil pravi "džentelmen", saj je bil pripravljen priti sem močno pod svojo ceno. Trije dnevi so nas ločili od realizacije tega. Vse je bilo dogovorjeno, papirji pripravljeni, a se je "lockout" končal. Mislim, da je bil petek, ko sva govorila z Benom. Dogovorjeni smo bili za torek in mi je rekel, da se v Ligi NBA le nekaj dogaja in da bo prišlo verjetno do konca stavke ter bi bilo tako nesmiselno kar koli podpisovati. Čakali smo na torek in tedaj se je to res zgodilo. Prepričan sem, da bo igral za reprezentanco. Je mož beseda in dejanj. To mi je obljubil in verjamem, da se bo to zgodilo," je v MMC-jevem intervjuju konec leta 2011 zatrdil "Boža".

"Politika se ne bi smela mešati v šport"
Nato je Beno razkril jasne razloge za odpoved nastopa v Litvi: "Poroka ni bila razlog. Še preden smo šli na svetovno prvenstvo, smo se usedli, in Memi je rekel, da noče spreminjati svoje taktike in jaz sem šel svojo pot. Potem sva se s punco, danes ženo, odločila, da se naslednje leto poročiva. Memi je imel pogodbo - mislim, da za tri leta - in sem se odločil, da nočem igrati, dokler je takšna politika." Takrat je še dodal: "Vedno sem bil pripravljen igrati za reprezentanco, vendar se politika ne bi smela mešati v šport. Vseskozi je bila zadaj neka politika."

Pred poletjem 2012 in reprezentančno akcijo z nekaterimi mlajšimi košarkarji je Maljković znova "potrdil" Benov nastop: "Beno Udrih bo zagotovo igral. Letos se zaradi lažje poškodbe in nekaterih drugih stvari želi odpočiti, prihodnje leto pa je na razpolago." Tako je bilo tudi po obisku v ZDA, ko sta se selektor in direktor reprezentance Matej Avanzo sestala z Udrihom: "Z Benom smo imeli zelo prijeten pogovor. Vesel sem, da mi je potrdil to, o čemer sva se pred časom pogovarjala že po telefonu. In to je, da bo na evropskem prvenstvu nosil dres slovenske reprezentance. Menim, da je Beno lahko eden izmed najpomembnejših členov naše reprezentance. Tega se zaveda tudi sam in je glede na bogate izkušnje to vlogo pripravljen prevzeti."

Vedno pripravljen, a igral le dvakrat
Prvi dvomi o dejanskem odzivu vabilu pa so se pojavili na začetku koledarskega leta, ko je Udrih povedal: "Jaz sem povedal, da sem vedno pripravljen igrati za reprezentanco. Ampak marsikaj se je dogajalo, kaj se še bo, pa ne vem. Mislim, da imamo v reprezentanci nekaj igralcev, ki se jim ni treba dokazovati, da si zaslužijo igrati za reprezentanco. V Sloveniji je to problem, da se nikoli od samega začetka ne pove, kdo so nosilci igre."

"Vseeno še malce dvomim o reprezentanci, saj se tega, kar se mi je zgodilo v preteklosti, ne da kar tako pozabiti. Bomo videli, kaj bo," Beno je torej že večkrat dejal, da je vedno pripravljen igrati za reprezentanco, a je na koncu na velikih tekmovanjih nastopil le dvakrat. Pa še to je bilo enkrat, ko je bil star komaj 19 let. Kot kaže, so zamere in težave z razporeditvijo vlog enostavno prevelike.

Po Vujačiću in Emirju Preldžiću, ki ga je slovenska reprezentanca (pre)hitro izpustila in izgubila, tako, če je verjeti ameriškim medijem, Slovenija ostaja znova tudi brez Udriha. Beno v NBA-ju letos ne igra veliko, in glede na to, da bo po sezoni prost igralec …

Nisem več star 19, zdaj imam ženo. Čas je za družino.

Beno Udrih za Orlando Sentinel o igranju na EuroBasketu

Jaka Lakovič je eden izmed vodij, je kapetan in že zelo dolgo v reprezentanci, že pravi simbol te. Pričakujem, pa ne zato, ker je moj brat, da bo letos Beno nosil največje breme. Upam, da pokaže, iz kakšnega testa je. Na velikih tekmovanjih že dolgo ni pokazal, da je "prva liga".

Samo Udrih, štiri leta starejši brat v intervjuju za MMC pred Benovo odpovedjo pred SP-jem leta 2010

V reprezentanci sem pričakoval večjo vlogo, a z njo nisem bil zadovoljen, zato sem se raje odločil, da še pred kakršno koli tekmo zapustim priprave. Pričakoval sem večjo odgovornost, imel večja pričakovanja, a se, žal, to ni zgodilo. Vedno sem jaz tisti, ki se prilagaja, in tega ne želim več početi. Stati moram za odločitvijo, ki sem jo sprejel. Ne želim več biti nezadovoljen, saj s tem pridejo tudi konflikti ali poškodbe.

Udrih po odpovedi nastopa na SP-ju v Turčiji

Ljudje pač preberejo izjave in si mislijo svoje. Moja družina in bližnji prijatelji pa točno vedo, kaj se je dogajalo v prejšnjih letih. Jaz o tem nisem govoril, ker nisem tak človek, da bi 'pametoval' o tem. Ampak točno vem, kaj se je meni dogajalo.

Beno Udrih