Jose Calderon je najbolj izkušen španski košarkar. Foto: EPA
Jose Calderon je najbolj izkušen španski košarkar. Foto: EPA
Španija
Prvi dan so Španci ob Grkih edini izmed glavnih favoritov zanesljivo opravili svojo nalogo. Foto: EPA

Španci, ki so slavili na zadnjih dveh evropskih prvenstvih, so v prvem krogu nadigrali Hrvaško z 68:40. Odlični so bili v uvodni četrtini, ko je izjemna prva peterka naredila razliko, in ob zaključku tekme, ko so s trdo obrambo popolnoma onemogočili hrvaške napade.

Tudi ob odsotnosti Juana Carlosa Navarra in Paua Gasola, ki sta imela glavni vlogi v španski igri, ter pod taktirko novega selektorja Juana Orenge igrajo evropski prvaki enako. Zdaj so vajeti igre od izkušenih veteranov prevzeli drugi zvezdniki. Proti Hrvaški je bil izjemen Marc Gaso, ki je ob 14 točkah zbral še 11 skokov in je bil gospodar rakete v Zlatorogu. 15 točk in osem ujetih odbitih žog je pristavil Rudy Fernandez.

Recept za zmago tak kot proti Hrvaški
Dobri igri centra Memphisa in krila Reala je izpostavil tudi Jose Calderon: "Že Hrvaška je proti nam igrala, kot bi bila doma, saj je imela bučno podporo s tribun. Ni veliko španskih navijačev. Vsak dan nas čaka zelo težko delo. Slovenija je zelo kakovostna, igra doma in bo imela bučno podporo. Igrali bomo, kot smo proti Hrvaški. Ni pomembno, kdo da koš, osredotočamo se na obrambo. Čakajo nas težki nasprotniki, a osredotočamo se na svojo igro. Gasol je bil zelo razigran, tudi Fernadnez, sam sem zadel nekaj metov, a najbolj pomembno je, da je zmagala ekipa. Dobro pa je, da je kar nekaj igralcev razpoloženih in da je vsak lahko drug dan razigran."

Izkušeni organizator igre, ki je tokrat večino časa igral na položaju dve, kjer je pred tem koš polnil Navarro, je prispeval 13 točk. Tudi Calderon je mnenja, da je letošnji EuroBasket izjemno izenačen: "Veliko je reprezentanc, ki lahko osvojijo prvenstvo. Mislim, da ni enega izrazitega favorita. Nevarni so Slovenci, Srbi, Litovci, Grki ... Treba si je izboriti boj za medaljo, najprej pa je treba priti do teh tekem. Treba je vzeti vsako tekmo, kot da je zadnja. Mislim, da je kar šest ekip kandidatk za zlato odličje. Najbolj pomembno je, da smo dobili prvo tekmo."

"Slovenija je zelo uigrana"
Mesto prvega organizatorja pripada Rickyju Rubiu. Sijajni Katalonec, ki je kljub 23 letom že izjemno izkušen, je proti Hrvaški v statistiko vpisal sedem točk in, kar je najbolj pomembno za "playa", prav toliko podaj: "Vemo, da ima Slovenija zelo dobro ekipo. Igrajo doma. Bo težko, saj imajo odlično spodbudo s tribun, a smo pripravljeni. Moramo igrati kot proti Hrvaški. Takšna mora biti obramba. Nadzorovati moramo skok, žoga mora hitro krožiti, glavna pa je obramba. Glede na to, kako smo igrali proti Hrvaški v obrambi, ne bo tako težko igrati v napadu. Z ukradenimi žogami smo prihajali do lahkih košev iz protinapadov."

Rubio in Calderon, motorja španske igre, sta poudarila bučno podporo s tribun, ki jo je deležna slovenska reprezentanca, selektor Orenga, ki prvič vodi izbrano vrsto na velikem tekmovanju, pa uigranost, saj so za vrsto Božidarja Maljkovića zelo dolge priprave: "Smo si že ogledali nekaj tekem Slovenije. Je zelo dobra ekipa. Pod košem ima visoke centre in nekaj izjemno talentiranih nižjih igralcev. V napadu imajo kar nekaj možnosti, več igralcev lahko stopi v ospredje. Dobro so uigrani, saj imajo za sabo dolge priprave."