Jose Calderon je tudi letos tako kot vedno najbolj sproščen sogovorec od vseh španskih reprezentantov. Foto: EPA
Jose Calderon je tudi letos tako kot vedno najbolj sproščen sogovorec od vseh španskih reprezentantov. Foto: EPA
Jose Calderon
Jose Calderon je s Španijo prvo medaljo osvojil pred desetimi leti. Na EuroBasketu na Švedskem so postali evropski podprvaki. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jose Calderon
Že osem let igra v Ligi NBA. Najprej je bil član Toronto Raptorsov, nazadnje Detroit Pistonsov, v novi sezoni pa bo oblekel dres Dallas Mavericksov. Foto: EPA
Jose Calderon in Vassilis Spanoulis
Španijo je premagala tudi Grčija. Na sliki velikana evropske košarke Calderon in Vassilis Spanoulis. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Španci dali lekcijo Srbom

Ob odsotnosti Juana Carlosa Navarra in Paua Gasola, Katalonca sta letos dopolnila 33 let, je zdaj Calderon, ki je zaradi poškodbe izpustil EP 2009 in SP 2010, skupaj z Marcom Gasolom vodja izbrane vrste. Izkušeni košarkar bo šest dni po koncu EuroBasketa dopolnil 32 let: "Izkušnje so brez dvoma izjemno pomembne. Bil sem že v takih situacijah, a zdi se, da ves čas rastemo. V prvem delu nismo bili zadovoljni s svojimi igrami, niti v drugem delu prvenstva nismo igrali, kot smo si želeli. Zavedali smo se, da je četrtfinale za nas kot finale. Dobro smo se pripravili na tekmo. Vedeli smo, kaj moramo narediti. Igralci smo prevzeli odgovornost in prikazali dobro košarko."

Nekaj nenadejanih porazov
Že v Celju je Španija pokazala odlično igro. Klonila je le pred Slovenijo, druge štiri tekme pa v povprečju dobila z razliko 27 točk. Vseeno aktualni prvaki s svojimi igrami niso bili najbolj zadovoljni: "Na začetku turnirja naša igra ni bila dobra. Dobro smo igrali po nekaj minut, a ne vsega srečanja, kot je treba. Izgubili smo proti Sloveniji, Grčiji in Italiji. Zavedali smo se, da je treba nekaj spremeniti. Proti Srbiji smo 40 minut igrali na visoki ravni. Zelo sem ponosen na svoje soigralce."

Po nekoliko slabši igri oziroma po odlični predstavi Grkov so nato Španci klonili še pred Italijani: "Tudi proti Italiji smo pričakovali zmago. Prišlo je do podaljška, saj smo v zaključku tekme odigrali slabo obrambo. Po tekmi nismo imeli dobrega občutka. Vedno rečemo, da je bolje čim več tekem zmagati in ni pomembno, koga dobiš v četrtfinalu. Z zmagami je občutek boljši. Po tistem porazu sta bila pred nami dva težka dneva, zdaj pa smo že pravi. Spet smo v polfinalu in smo zelo zadovoljni."

V polfinalu ponovitev zadnjega finala
Vsem je bilo jasno, da proti azzurom Španci niso pokazali pravega obraza, že proti Srbiji pa so dokazali, kako močni so v resnici in da so kandidati za še tretje zaporedno slavje na evropskem prvenstvu. Na osmem EuroBasketu zapored pa so se prebili v polfinale, brez medalje so ostali le leta 2005: "Proti Srbiji smo bili odlični v obrambi. Ustavili smo Krstića, Bjelico in Bogdanovića. Vedeli smo, da so te trije najbolj nevarni. Če ustavimo te tri, smo vedeli, da ne bodo dosegali lahkih košev."

Pred Španci je polfinale s Francijo, ki so jo ugnali pred dvema letoma v finalu EuroBasketa v Litvi. Med galskimi petelini in Španci vlada po besedah Calderona kar manjše rivalstvo: "Težko je reči, kaj je naš limit. Čaka nas težka tekma. Treba bo odigrati kot proti Srbiji. Enak mora biti pristop. Poskušali bomo Francozom vsiliti svoj ritem."

Brez Navarra in Paua mora biti poudarek na obrambi
Calderon skupaj z Marcom Gasolom, Rickyjem Rubiem in Rudyjem Fernandezom tvori udarno četverico španske reprezentnace. V Litvi in na Poljskem so Španci navduševali z izjemno učinkovitostjo v napadu, tokrat pa je ključna obramba. V predtekmovanju so na primer Čehom in Hrvatom v eni četrtini varovanci Juana Orenge dopustili le dve oziroma tri točke. Brez Navarra in Paua je razumljivo, da ni take moči v napadu, zato je večja pozornost namenjena obrambi: "Tokrat nismo tako močni v napadu. Nimamo take kakovosti v napadu, kot smo jo imeli na prejšnjih prvenstvih. Manjkata nam glavni orožji v napadu. Tako se zavedamo, da je ključna obramba. Z dobro obrambo boš vedno imel možnost biti konkurenčen."

Ob dobrih igrah Rubia in odsotnosti kapetana "La Bombe" Navarra je namesto na položaju organizatorja igre Calderon zaigral na poziciji dve: "Počutim se dobro, pravzparav odlično. Ni pomembno kje igram. Če bo treba igrati na petici, bom pa center. Ni pomembno." 191 centimetrov visoki novopečeni član Dallasa je v odlični strelski formi, ima zelo "mehko" roko pri metih izza črte, na sploh pa slovi kot eden najboljših izvajalcev prostih metov na svetu: "Super je. Čutim, da sem v pravi formi. Najpomembnejša je Španija. V reprezentanci ne govorimo o posameznikih in individualnih predstavah, pomembna je le ekipa in za zdaj nam gre zelo dobro."

Španci dali lekcijo Srbom