Ricky Rubio je s Španijo že dvakrat postal evropski prvak, v Pekingu pa je osvojil  srebrno olimpijsko odličje. Foto: EPA
Ricky Rubio je s Španijo že dvakrat postal evropski prvak, v Pekingu pa je osvojil srebrno olimpijsko odličje. Foto: EPA
Ricky Rubio, Marc Gasol
Marc Gasol, najboljši obrambni igralec Lige NBA v pretekli sezoni, je zdaj vodja močne španske reprezentance. Foto: EPA
Ricky Rubio
Ob Rubiu so glavni nosilci igre Španije še Gasol, Jose Calderon in Rudy Fernandez. Foto: EPA
Rubio
Ricky Rubio je eden redkih košarkarjev z naslovi v vseh evropskih tekmovanjih. Z Joventutom je osvojil Eurocup in Eurochallenge, z Barcelono pa Evroligo. Foto: Reuters
Ricky Rubio, Beno Udrih
Pri Minnesoti se je Rubio odlično znašel in bil v prvi sezoni tudi uvrščen v najboljšo peterko novincev. Foto: EPA
Juan Carlos Navarro, Pau Gasol
Manjkata izvrstna Pau Gasol in Juan Carlos Navarro, pa so Španci vseeno v Slovenijo prišli po naslov. Foto: EPA

"Pogrešal sem reprezentančno akcijo. V izbrani vrsti so moji prijatelji in želim igrati z njimi ter se boriti za njih. To zdaj lahko počnem," je 22-letni Katalonec vesel vrnitve v izbrano vrsto, izkušnja, ko je zaradi poškodbe izpustil nastop na olimpijskih igrah v Londonu, kjer so Španci morali šele v finalu premoč priznati ZDA, ga je, kot pravi, še okrepila: "Vsako leto sem zelo motiviran. Lani nisem mogel pomagati in sem lahko le navijal za izbrano vrsto. Ta izkušnja mi je dala dodatne moči, da se borim za cilj, ki smo si ga zastavili."

Motor hitre španske igre
Rubio, ki si je marca lani, ko je odlično začel prvo sezono v Ligi NBA, strgal kolenske vezi, počival pa je vse do decembra, je eden glavnih zvezdnikov EuroBasketa. Španija je v celjski skupini pokazala največ in osvojila prvo mesto v skupini. Premoč je morala priznati Sloveniji, ki je na srečanju z aktualnimi prvaki blestela s fanatično borbenostjo, igra gostiteljev pa na preostalih tekmah ni bila na isti ravni.

V Zlatorogu so najzanesljivejše predstave prikazali Orengovi varovanci, ki navdušujejo z agresivno in nepopustljivo obrambo ter z izjemno tranzicijsko igro. V protinapadih dosegajo lahke koše, glavni motor ekipe pa je prav Rubio, ki je prevzel dirigentsko palico kot prvi organizator igre, s Josejem Calderonom, ki je dobro nadomestil Juana Carlosa Navarra na položaju dvojke, pa tvorita udarni branilski par.

Z mislimi le v drugem delu
Poleg poraza proti Sloveniji (78:69) so Španci dosegli še štiri visoke zmage, nasprotnike pa so na teh štirih srečanjih v povprečju premagovali s 27 točkami razlike. Obramba zmaguje prvenstva, pravijo, kar je nedvomno dobra napoved za Španijo, ki je v eni četrtini na primer Poljakom dovolila le sedem, Hrvatom tri, Čehom pa vsega dve točki: "Še naprej opravljamo svoje delo. Trdo igramo v obrambi in veliko tečemo. Na zadnji tekmi smo začeli nekoliko zaspano. V drugi četrtini smo potem zaigrali tako, kot je treba. Dobro delo smo opravili v obrambi in v tretji četrtini zadeli kar nekaj metov."

"Razmišljamo le o naslednji fazi tekmovanja, a vseeno, naš cilj je, da ta dva uspeha ponovimo. V mislih imamo le to. Naš cilj je zmaga na vsaki tekmi. Naslednji korak je drugi krog, kjer nas čakajo težki trije nasprotniki, ki jih moramo premagati," je načrte Špancev razkril prvi "play", ki na prvenstvu v povprečju na tekmo dosega skoraj 11 točk in zbere štiri podaje.

Isti cilj tudi brez MVP-jev
Španci v drugi krog nesejo dve točki za visoko zmago nad Hrvaško in točko za poraz proti Sloveniji. V drugem delu v Stožicah se bodo pomerili s še neporaženimi Italijani, Finci, ki so znova prijetno presenetili, in Grki, ki v Ljubljano iz koprske skupine prihajajo z le dvema točkama, saj so morali premoč priznati obema reprezentancam, ki sta se tudi prebili naprej: "Vsi trije nasprotniki so zelo kakovostni. Na tem prvenstvu igrajo dobro in nedvomno nas čakajo tri izjemno težke tekme. Naš cilj je, da še naprej igramo tako trdo v obrambi, ostanemo agresivni in tako dosegamo lahke koše."

Španija prvenstvu nastopa pod taktirko novega selektorja, manjkata pa tudi glavna nosilca igre izbrane vrste v zadnjem desetletju Pau Gasol in Navarro, ki sta bila MVP-ja zadnjih dveh EP-jev: "Kljub odpovedim je reprezentanca izjemno močna in zelo kakovostna. Lahko igramo na najvišji ravni. Morda pred prvenstvom nismo bili taki favoriti, kakor smo bili na zadnjih dveh EuroBasketih, a smo nedvomno vseeno kandidati za vrh."

Zdaj je glavni Marc Gasol
Odsotnost fantastičnih Kataloncev pomeni veliko priložnost za mlajše košarkarje, novi vodja zasedbe pa je po Rickyjevih besedah Marc Gasol: "Pau in Juan Carlos sta bila naši vodji v zadnjih desetih letih. Zdaj ju ni z nami. O tem sploh ne razmišljamo. Govorimo le o teh, ki so tu. Imamo dovolj nadarjeno ekipo in imamo Marca Gasola, ki je zdaj naš vodja. Marc nas vodi naprej in sposoben nas je pripeljati zares daleč."

Košarkar Minnesota Timberwolvesov - Volkovi so ga pred štirimi leti izbrali celo kot petega na naboru - se je v Ligo NBA preselil pred dvema letoma iz Barcelone. Pred prihodom k Barci je igral v bližnji Badaloni za Joventut. V NBA-ju se je mladenič, ki je v Evroligi debitiral le nekaj dni po 16. rojstnem dnevu, izvrstno znašel. V obrambi je zelo dober, ima izjemen pregled nad igro, z atraktivnimi podajami pa si je že prislužil primerjave z legendarnim Petom Maravichem. Nad organizacijo EuroBasketa je Ricky navdušen, saj je vse le v znamenju košarke: "Organizacija je odlična. Zabavamo se, saj je vse posvečeno le košarki. 24 ur na dan košarka, zares uživam."