Dražen Petrović bo v spominu številnih navijačev ostal za večno. Foto: MMC RTV SLO
Dražen Petrović bo v spominu številnih navijačev ostal za večno. Foto: MMC RTV SLO
Tony Parker
Tony Parker, trikratni prvak Lige NBA, je zasedel drugo mesto. Foto: EPA
Tabelo si v povečani obliki oglejte s klikom na sliko. Foto: hoopshype.com

Novinarji portala hoopshype.com se te dni mudijo tudi v Sloveniji, kjer so opravili anketo med 38 košarkarji, udeleženci evropskega prvenstva, Petrović - letos mineva 20 let od njegove tragične smrti - pa je prejel največ glasov.

Petrović je eden najboljših vseh časov
Petrović je eden najprepoznavnejših hrvaških športnikov vseh časov. S Cibono je postal dvakratni prvak Evrolige, s tedanjo jugoslovansko izbrano vrsto pa med drugim osvojil dve zlati kolajni, eno na evropskem prvenstvu 1989, drugo pa na svetovnem prvenstvu 1990. S hrvaško reprezentanco je leta 1992 na olimpijskih igrah v Barceloni osvojil srebrno kolajno. Imenitno NBA-kariero si je zgradil v dresu New Jerseyja.

Drugi Tony Parker
V anketi so vprašani navedli pet po njihovem mnenju najboljših evropskih košarkarjev in skupni seštevek vseh glasov je pripadel Petroviću. Na drugem mestu je trofejni francoski košarkar in član San Antonia Tony Parker. Parker je sicer prejel največ (10) glasov tistih anketiranih, ki so ga uvrstili na prvo mesto, medtem ko je Petrović prejel devet glasov za 1. mesto in deset glasov za drugo mesto na večni lestvici.

Sledi sama elita: Sabonis, Bodiroga, Nowitzki
Tretje mesto je pripadlo Litovcu Arvidasu Sabonisu. Nato sledita nekdanji srbski reprezentant Dejan Bodiroga na četrtem mestu in Nemec Dirk Nowitzki na petem, Španec Pau Gasol, ki s stoženskih tribun spodbuja svoje rojake, je na šestem, Hrvat Toni Kukoč na sedmem, Srb Predrag Danilović na osmem, Španec Juan Carlos Navarro na devetem in Rus Andrej Kirilenko na desetem mestu lestvice.

Na lestvico se je uvrstilo 29 košarkarjev, med njimi pa ni niti enega Slovenca.