Gregor Fučka si je finalno tekmo ogledal z osemletnim sinom Matijo. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Gregor Fučka si je finalno tekmo ogledal z osemletnim sinom Matijo. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Francija je v finalu uporabila litovski recept in z ekipno igro prvič postala evropski prvak v košarki. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Marco Belinelli in Nebojša Joksimović
Italija je v drugi del prvenstva napredovala z vsemi mogočimi točkami, nato pa v Stožicah takoj doživela poraz proti Sloveniji. Na koncu so azzurri osvojili osmo mesto. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Kranjčan, ki je odraščal v isti soseski kot Marko Milić, nato pa postal eden najboljših italijanskih košarkarjev, si je finale evropskega prvenstva v košarki ogledal s sinom Matijo. Izkoristili smo priložnost za krajši pogovor.


Takšne prevlade Francije v finalu ni bilo pričakovati. Kaj je bilo ključno?
Igrali so kot ekipa, kar je bila sicer na letošnjem prvenstvu značilnost Litovcev. Že v polfinalu so premagali velikega favorita Španijo. Imajo preprosto več kakovosti in - Tonyja Parkerja.

Toda Parker v finalu ni blestel, pa je vseeno Francija že do polčasa Litvi nasula 50 točk!
Očitno se je obramba Litve osredotočila le na Parkerja. Dobro so ga pokrivali in se ni razigral. Toda Litva ni bila pripravljena na to, da bodo preostali igralci tako razpoloženi.

Kdo vas je presenetil na letošnjem prvenstvu?
Gotovo Hrvaška, seveda v zelo pozitivnem smislu. Nihče ni pričakoval, da bo prišla v polfinale. Tudi Italija me je presenetila v prvem delu, ko je igrala zelo dobro. Pričakovanja so bila nizka, ampak fantje so dali svoj maksimum. Prav vsak izmed njih. To je naredilo razliko. Preostale ekipe so imele veliko NBA-igralcev, ampak niso prišle na prvenstvo s takšno voljo po dokazovanju.

Ste kakor koli sodelovali z italijansko reprezentanco?
Ne, nimam nobene vloge.

Z osmim mestom je Italija ostala brez neposredne uvrstitve na svetovno prvenstvo. Pričakujete, da bo dobila posebno povabilo (wild card)?
Težko, ker ga je dobila že leta 2006. Ni lahko dobiti wild carda kar tako. Navsezadnje tudi Turčija, Rusija, Grčija in Nemčija upajo na povabilo.

Komentar slovenskega 5. mesta?
Naredili so odličen rezultat. Seveda so pričakovali še več, ampak dali so svoj maksimum. Pri tem so imeli tudi odlično podporo navijačev. Občinstvo je bilo preprosto fantastično. To je bil tisti šesti igralec, ki ti lahko veliko da.

In lahko tudi kaj vzame. Je mogoče, da se v četrtfinalu zaradi pritiska, ko so morda čutili, da si vsi tako zelo želijo zmage, niso dovolj sprostili?
Ne verjamem. Res so dali svoj maksimum. Francija ima gotovo daljšo klop in veliko več igralcev, ki igrajo na visoki ravni. Mislim, da je to na koncu pretehtalo, ta njihova moč in izkušnje.

Kateri selektor naj Slovenijo popelje na svetovno prvenstvo 2014?
To se bodo morali odločiti na košarkarski zvezi. Težko rečem.

S čim se zdaj ukvarjate?
Sem trener. Delam zasebno, treniram individualno tehniko z igralci, ki potrebujejo pomoč.