Dražen Petrović je bil nedvomno eden najboljših evropskih košarkarjev vseh časov. Ravno na vrhuncu, ko je prišel do prave priložnosti tudi v Ligi NBA, pa se je njegovo življenje prezgodaj končalo. Star je bil dobrih 28 let. Foto: EPA
Dražen Petrović je bil nedvomno eden najboljših evropskih košarkarjev vseh časov. Ravno na vrhuncu, ko je prišel do prave priložnosti tudi v Ligi NBA, pa se je njegovo življenje prezgodaj končalo. Star je bil dobrih 28 let. Foto: EPA

Dve desetletji sta že minili, od kar je košarkarsko javnost šokirala smrt enega najboljših košarkarjev vseh časov, Dražena Petrovića. Košarkarski Mozart je pustil v kraljici iger neizbrisan pečat.

Sedmega junija, dan za tem, ko je s Hrvaško odigral tekmo dodatnih kvalifikacij za evropsko prvenstvo leta 1993 v Nemčiji proti Sloveniji, ki je slavila s 94:90, Dražen pa je ob porazu dal 30 točk, je namesto z reprezentančnimi soigralci na pot proti domu odšel z osebnim avtomobilom, ki ga je vozilo njegovo dekle Klara Szalantzy. V prometni nesreči v bližini Ingolstada na Bavarskem se je njegova pot tudi končala.

"Velikokrat so me vprašali, od kod imam toliko volje in želje za trening, neverjetne želje po doseganju košev, ko pa sem vse dosegel v košarki in ne potrebujem več dokazovanja. Odgovor je povsem lahek, ker ko igram košarko, želim biti najboljši," je nekoč dejal Petrović, nepopustljivi borec, ki je za to, kar je dosegel, garal od malih nog. Življenje je posvetil košarki in s trdim delom, predanostjo temu prelepemu športu, in s to neverjetno virtuoznostjo je očaral vsakega košarkarskega navdušenca ter brez kakršneg akoli dvoma postal eden največjih.

Ko je Dražen igral, sem bil še otrok, a sem ga zelo rad gledal. Bil je neverjeten strelec. Takih tujcev do tedaj ni bilo v NBA-ju. Spomnim se, ko je dal Houstonu 44 točk in sem bil enostavno navdušen. Navduševal me je tudi s podajami, ki so bile dokaz, kako dobro je razumel igro. Do tedaj takega talenta iz Evrope NBA še ni videla. Danes je to normalno, da igrajo tujci vodilne vloge v svojih moštvih, a vrata za to je odprl Dražen.
LeBron James o Draženu

Blestel že kot najstnik
Dražen je eden prvih, za katerega je stara celina enostavno postala premajhna. V evropski klubski košarki je osvojil vse. Športno pot je košarkarski Mozar začel v Šibeniku, kjer se je rodil 22. oktobra 1964 očetu Jovanu, ki je po rodu Srb, in mami Biserki. Na košarkarska igrišča je sledil pet let starejšemu bratu Aleksandru, ki je tudi postal odličen košarkar. Že s 15 leti je prišel v člansko ekipo Šibenke in zaigral v močni jugoslovanski ligi. Hitro je postal nosilec igre moštva iz rodnega Šibenika in ga še kot najstnik dvakrat popeljal do finala Pokala Radivoja Koraća.

Bratu je sledil tudi v Zagreb, kjer sta moči pod taktirko slovitega trenerja Mirka Novosela združila pri Ciboni. V hrvaški prestolnici je Petrović tudi študiral in naredil dva letnika prava. S sijajnim Draženom so Zagrebčani dvakrat postali evropski prvaki. Po treh letih, ko je osvojil tudi evropski pokal pokalnih zmagovalcev, je za leto dni sledil odhod k madridskemu Realu. Iz španske prestolnice pa je vendarle šel v Ligo NBA.

Kako Adelman ni prepoznal izjemnega talenta
Oblekel je dres Portlanda, ki ga je na naboru izbral leta 1986. Trener Rick Adelman je pri Blazersih Dražena, ki je bil vedno vajen vodilne vloge, postavil na klop in mu namenil le malo priložnosti. V prednosti sta bila Clyde Drexler in Terry Porter. Leta 1991 je le dočakal menjavo. V New Jerseyu je tedaj najboljši evropski košarkar dobil, kar si je zaslužil. Chuck Daly mu je namenil vodilno vlogo in kmalu je hrvaški čudežni deček postal eden najboljših

V dresu hrvaške reprezentance z velikim prijateljem Dinom Rađo, ki je o njem dejal:
V dresu hrvaške reprezentance z velikim prijateljem Dinom Rađo, ki je o njem dejal: "Nihče v hrvaški košarki ni bil tak zmagovalec kot genialni Dražen. Zame ni le najboljši hrvaški košarkar, ampak najboljši evropski igralec vseh časov. " Foto:

branilcev v ligi. Po zadnji odigrani sezoni naj bi bil Petrović zelo iskano blago na košarkarski tržnici. Povezovali so ga z New York Knicksi, kjer je z njim želel njegov velik občudovalec Pat Riley poseči po šampionskem prstanu, dogovarjal pa naj bi se tudi z grškim velikanom Panathinaikosom.

Vso kariero je bil tudi ključni mož najprej jugoslovanske, nato pa tudi hrvaške izbrane vrste. Postal je tako evropski kot svetovni prvak, manjka pa mu le olimpijsko zlato. Sicer ima z največjega tekmovanja dve srebrni in eno bronasto odličje. Na olimpijskih igrah v Barceloni leta 1992 je Hrvaška z izvrstnim Petrovićem v finalu prvi polčas nudila sanjski zasedbi ZDA dostojen odpor, Michael Jordan, Magic Johnson, Larry Bird in drugi superzvezdniki najboljše košarkarske ekipe vseh časov pa so imeli s fantastičnim Šibeničanom ogromno dela.

Dražen je bil bog! Zagotovo je imel med vsemi največ vpliva na mlade športnike. Všeč mi je bil, ker je veliko delal in prebil toliko časa na parketu.
Dejan Bodiroga o svojem bratrancu v drugem kolenu Draženu

Domači EuroBasket po Amadeusovih taktih
Eno najbolj dominantnih predstav je Jugoslavija pokazala na evropskem prvenstvu, ki ga je gostila v Zagrebu 1989. Tedaj je z Draženom udarni branilski par tvoril Jure Zdovc, Petrović pa je blestel in postal tudi najkoristnejši posameznik turnirja. "Plavi" so bili z novo zlato generacijo, polno izjemno obetavnih igralcev, košarkarska velesila in po tretjem mestu na prejšnjem prvenstvu v Atenah je bil cilj naslov prvaka.

S popotnico srebra z iger v Seulu je Dušan Ivković z varovanci priprave na EuroBasket začel v Topolščici. Javnost je od igralcev pričakovala oziroma že kar zahtevala le eno, naslov evropskega prvaka. Prav zato je Ivković za bivanje ekipe izbral hotel Holiday Inn, ki ni bil v centru mesta, saj je želel svoje varovance um

O Draženu je vedno govora le o presežkih. V Zagrebu, ki je bil nekakšen drugi dom, stoji tudi njegov spomenik. Foto: MMC RTV SLO
O Draženu je vedno govora le o presežkih. V Zagrebu, ki je bil nekakšen drugi dom, stoji tudi njegov spomenik. Foto: MMC RTV SLO

iriti in malce izolirati od javnosti. Tako je moštvo zakupilo celotno nadstropje, da so imeli fantje svoj mir. Poleg Zdovca je bil v ekipi sicer še en Slovenec, Janez Drvarič je bil pomočnik selektorja.

Izjemen napad na čelu z Draženom
Gostitelji turnirja so suvereno opravili s predtekmovanjem. Kot za šalo so premagovali nasprotnike, še največ dela so imeli s Francijo, ki je ob polčasu še vodila, na koncu pa klonila za 17. V polfinalu so se Jugoslovani pomerili z Italijo. Gostitelji so srečanje začeli v svojem ritmu. Onesposobili so glavne nevarnosti "azzurov", predvsem se je izkazal Zdovc, ki je povsem zaustavil najnevarnejšega strelca naših zahodnih sosedov Antonella Rivo. V finale so se Ivkovićevi varovanci uvrstili z zmago s 97:80.

Dobro se spomnim Dražena. Iskreno rečeno je bil eden najboljših strelcev v zgodovini košarke. Spomnim se, da sem igral za Orlando, on pa je bil član New Jerseyja in je bil enostavno neustavljiv. Nismo mogli preprečiti, da ne bi dosegel svojega povprečja. Bil je strelec, kakršne se redko vidi. Žal, ga ni več med nami. Bil je res eden največjih.
Shaquille O'Neal o Draženu

V finalu so proti Grčiji začeli silovito. Odlično so igrali v obrambi, koš pa so polnili iz hitrih protinapadov, kjer je prednjačil Petrović. Že v garderobo so gostitelji pred nabito polnim Domom športov odšli z visoko prednostjo 54:35. Po odmoru so razliko rutinirano obdržali, na koncu zmagali z 98:77 in nepopisno veselje se je v Zagrebu lahko začelo. Najboljši strelec gostiteljev je bil Dražen, ki je igral še na EuroBasketih 1983, 1985 in 1987, z 28 točkami.

Kot bi izgubili družinskega člana
Po turnirju je vsak posameznik za osvojeno medaljo dobil tudi primerno denarno nagrado. Po strokovni oceni selektorja in vodstva izbrane vrste je največji delež prispeval Dražen, nato Dino Rađa, tretje mesto pa so si razdelili Zdovc, Žarko Paspalj, Toni Kukoč in Vlade Divac. Izjemna generacija je evropski naslov iz Zagreba naslednje leto še oplemenitila, saj je v Buenos Airesu v Argentini postala svetovni prvak.

"Ne le jaz, vsi v NBA-ju, smo se na dan njegove smrti počutili, kot da smo izgubili člana družine," je Draženu v spomin dejal legendarni Charles Barkley. Košarkarki genij je v zadnjih dveh sezonah, ko je bil član Netsov, navdušil tudi preko luže in dokazal, da lahko tudi Evropejci igrajo pomembno vlogo v najmočnejši ligi na svetu. Jasno, da če je kdo to lahko dokazal, je bil to Dražen. V Evropi je tako ali tako obnorel košarkarske navdušence, kakor je segel tudi v srca mnogih v ZDA, zelo spoštovan pa je bil tud

Dražen je v svoji karieri igral za Šibenko, Cibono, Real, Portland in New Jersey. Foto:
Dražen je v svoji karieri igral za Šibenko, Cibono, Real, Portland in New Jersey. Foto:

i med košarkarji.

Boji Jordana in Dražena so bili nekaj posebnega
"Vedno je bilo vznemerljivo igrati proti Draženu. Vsak dvoboj je bil zelo agresiven, drugače se proti Draženu sploh ni dalo igrati. V najinih dvobojih sva dala svoj maksimum. Bilo je nekaj res odličnih bojev, a žal so bili kratki. Bil je velik košarkar, ni se bal in bil je ves čas osredotočen, samozavesten ter borben. Za tako kratek čas je pustil res velik pečat. Brez strahu je sprejel izziv NBA-ja in pokazal Evropejcem, kako uspeti,"
je z izbranimi besedami o tekmecu spregovoril najboljši košarkar vseh časov Michael Jordan, ki je med kariero tudi dejal, da ima verjetno samo Petrović boljši met od njega.

Draženu je uspelo z garanjem oplemeniti razkošen talent, da je postal eden največjih. Še danes velja za enega največjih in po smrti je njegova kariera dobila številna priznanja. Leta 2002 je bil imenovan v Košarkarsko hišo slavnih, v hišo slavnih ga je uvrstila tudi Fiba, Cibona je po legendarnem "volku" poimenovala svoje domovanje, v Zagrebu po Draženu nosi ime trg, kjer je tudi njegov muzej, Netsi pa so upokojili njegovo 3. Nekdanji predsednik mednarodnega olimpijskega komiteja Juan Antonio Samaranch je bil njegov velik oboževalec in pred stavbo olimpijskega muzeja v Lozani stoji Draženov spomenik.

Uf, Dražen Petrović, kakšen košarkar je to bil. Zagotovo najboljši Evropejec v Ligi NBA. Vem, kako naporno je delal in treniral. Utrl je pot vsem Evropejcem in drugim tujcem, ki so za njim prišli v NBA. NBA brez tujcev ne bi bila, kar je danes.
Gary Payton o Draženu

Pred njim so bile najboljše tekme
"Dražen je bil rojen zmagovalec. Prepričan sem, da bi po sezoni, ko mu je uspel preboj v NBA-ju, bil redno udeleženec All Star tekem. Zanj se je tedaj zanimalo pet ali šest velikih klubov. Dražen je bil tako velik košarkar kot tudi človek. Umrl je na vrhuncu kariere, ko je imel pred sabo najboljše tekme. Bil je smrtonosen strelec, hladnokrvni košarkarski ubijalec, ki je rad vzel žogo v roke, prevzel odgovornost in odloč

Na EuroBasketu leta 1989 je ob Draženu blestel tudi Jure Zdovc, ki je bil sijajen predvsem v obrambi. Foto: EPA
Na EuroBasketu leta 1989 je ob Draženu blestel tudi Jure Zdovc, ki je bil sijajen predvsem v obrambi. Foto: EPA

al tekme. To zmorejo le največji in njegovo mesto je v Hiši slavnih, v izbrani družbi," verjetno besedam njegovega nekdanjega trenerja in selektorja prvega Dream Teama Dalyja ni treba prav nič dodati.

Težko je vendarle verjeti, da sta minili že dve desetletji, kar je košarka izgubila enega največjih biserov. Kot je rekel Kukoč, tak se rodi enkrat na sto let …

Res sem ga imel rad, bil je sijajna oseba. Zunaj ZDA ni bilo človeka, ki bi bolje igral košarko od njega. Dobesedno je živel za košarko in s trdim delom je dosegel to, česar se danes spominjamo.
Clyde Drexler o Draženu

<-- Vsebina spodaj se je prenesla iz starega urejevalnika. Odstranite to vrstico in shranite/uredite novico. -->