Na Brdu pri Kranju so bili tokrat v ospredju košarkarji, ne politiki. Ivo Daneu je prejel  zlati red za zasluge, na slovesnosti pa so bili tudi preostali člani zlate generacije jugoslovanske košarke iz leta 1970. Foto: Twitter
Na Brdu pri Kranju so bili tokrat v ospredju košarkarji, ne politiki. Ivo Daneu je prejel zlati red za zasluge, na slovesnosti pa so bili tudi preostali člani zlate generacije jugoslovanske košarke iz leta 1970. Foto: Twitter
Svetovni prvaki iz leta 1970 obujali spomine
Pahor odlikoval Daneua z zlatim redom
Veliko priznanje za Iva Daneua

Predsednik države Borut Pahor je slovitemu igralcu nagrado podelil ne le zaradi številnih uspehov, ampak tudi zato, ker je dajal spodbudo mladim rodovom košarkarjev in drugih športnikov in ker je pomagal pri uveljavljanju Slovenije na svetovnem športnem prizorišču.

75-letni Daneu je bil leta 1970 član reprezentance Jugoslavije, ki je v Ljubljani postala svetovni prvak. V nedeljo so se v Tivoliju na tekmi med Slovenijo in Rusijo 43 let po tem nepozabnem dogodku srečali Ranko Žeravica, Lazar Lečić, Dragutin Čermak, Nikola Plečaš, Petar Skansi, Damir Šolman, Rato Tvrdić, Aljoša Žorga, Boris Kristančič in seveda Ivo Daneu.

Na slovesnosti na Brdu so bili zbrani vsi ti legendarni košarkarji. Za glasbo je poskrbela pevka Nuša Derenda, za vragolije z žogo pa Dunking Devils.

V letu 2013 je Borut Pahor z istim priznanjem odlikoval tudi alpsko smučarko Tino Maze in športno društvo Narodni dom.

V zbirki lovorik ima Ivo Daneu številne medalje, ne le zlato s SP-ja. Na olimpijskih igrah v Mehiki (1968) je bil srebrn, na svetovnih prvenstvih pa je Daneu osvojil še dve srebrni medalji (1963, 1967). Na evropskih prvenstvih je bil trikrat srebrn (1961, 1965, 1969) in enkrat bronast (1963).

Daneu je kariero začel leta 1949 v rodnem Mariboru in jo nato nadaljeval pri takratni AŠK Olimpiji, s katero je osvojil šest naslovov prvaka Jugoslavije. V državnem dresu je odigral 209 tekem, kariero pa je končal leta 1972.

Svetovni prvaki iz leta 1970 obujali spomine
Pahor odlikoval Daneua z zlatim redom
Veliko priznanje za Iva Daneua