Boštjan Nachbar je poudaril, da je najbolj pomembno, da je led prebit in sta dve točki na slovenskem računu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Boštjan Nachbar je poudaril, da je najbolj pomembno, da je led prebit in sta dve točki na slovenskem računu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Goran Dragić ni bil strelsko razpoložen. Zgrešil je vseh sedem trojk. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
V Zlatorogu je bilo vzdušje odlično. Zdaj morajo na krilih dobre spodbude igrati še košarkarji. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Naslednji nasprotnik Maljkovićeve vrste so aktualni evropski prvaki Španci, ki so z 68:40 nadigrali Hrvaško. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Čehi so bili ob dobri slovenski obrambi v zaključku tekme premalo zbrani. Zmago pa sta Sloveniji prinesla zadeta prosta meta Zorana Dragića in Boštjana Nachbarja. V zadnji minuti je imel Nachbar priložnost, da s črte prostih metov odloči tekmo, a je novopečeni član Barcelone od štirih poskusov zadel le enega: "Pri treh od štirih sem imel dober občutek, sem mislil, da bom zadel. Zmaga je tu. Ne bom zaradi tega izgubljal spanca, saj je na koncu pomembna le zmaga. Ni pomembno, koliko da kdo točk in koliko ima skokov. Zmaga je in Slovenija je dobila dve točki."

Nachbar, eden izmed najbolj priljubljenih slovenskih košarkarjev, kar so zglasnim skandiranjem "Boki" potrdile tudi celjske tribune, tako kot praktično vsa izbrana vrsta, ni bil razigran v napadu. Na koncu je ob metu iz igre 3/12 zbral devet točk in ujel pet odbitih žog: "Je bila pristona nervoza, predvsem v napadu se je to poznalo. Obramba je bila v redu, čeprav se bi dalo tudi to bolje. Predvsem v skoku. Čehi so zelo dobro polnili raketo in nismo mogli toliko prodirati. So ena od ekip, ki igra na tak način. Če zadaneš tri ali štiri trojke, jih lahko hitro zlomiš, a nam tokrat tega ni uspelo."

Slovenci pričakovali trd češki oreh
"Smo bili pripravljeni igrati tekmo. Vedeli smo, da bo težka tekma. Če bi jo vzeli zlahka, bi izgubili za pet ali deset točk. Uspeli smo ohraniti mirne glave, čeprav smo na trenutke preveč hiteli. Na koncu smo z igro v obrambi v zadnji minuti vendarle prišli do zmage,"
je še dodal Nachbar, ki je na zadnjih pripravljalnih tekmah prikazal odlično strelsko formo, kar potrjuje, da je bila proti Češki to le izjema.

Ob Nachbarju je bil na zadnjih pripravljalnih tekmah najbolj razpoložen Goran Dragić, ki se prav tako ni uspel razigrati na uvodnem testu Eurobasketa: "Češka je zelo neugodna ekipa. Veliko tečejo, vseh pet igralcev je nad dva metra, tako da smo imeli z nekoliko nižjo peterko, ko sta bila na parketu ob meni še Blažič in Zoran, kar nekaj težav. Borili smo se do konca in mislim, da tudi zasluženo zmagali. To tekmo je treba pozabiti. Zdaj nas čakajo Španci in mislim, da se lahko zdaj mi postavimo v tako situacijo, kot so se Čehi, prepustimo vlogo favoritov Špancem in jih napademo."

Brez strahu proti Španiji
"Nekateri novinarji so napisali, da ne bo lahko, pa niso gledali tekem. Mi smo si jih ogledali in smo vedeli, kaj nas čaka. Z Litvo so na primer Čehi odigrali izenačeno tekmo. Dobro so se borili in so dokazali, da so lahko zelo nevarna ekipa,"
je tudi edini NBA-jevec v moštvu potrdil, da so se zavedali, kako neugodna je lahko Češka.

Starejši izmed bratov Dragić, ki je dosegel osem točk (met 3/15), vse v drugem polčasu, a je uspešno razigraval soigralce, saj je zbral kar devet podaj, se je že ozrl proti Špancem: "Ne bojimo se Špancev. Strahu ne sme biti, je le še dodatna motivacija."

Dobra debija Blažiča in Balažiča
"Španci imajo izvrstne posameznike. Na taktiko se ne bomo morali tako podrobno pripraviti, kajti tekme si sledijo druga za drugo. Treba bo pustiti srce na igrišču, da se jim lahko zoperstavimo,"
je o naslednjem nasprotniku pristavil Jaka Blažič, z devetimi točkami med najboljšimi pri Sloveniji. Dve točki več je dosegel Jure Balažič, ki je ob tem imel še osem skokov, prav toliko kot Mirza Begić. Slovenci so proti Čehom, ki imajo nekaj odličnih skakalcev, skok dobili z 48:41.

Blažič in Balažič sta sicer odigrala prvo tekmo na velikem tekmovanju. Blejec je ob opisu svojega debijaizpostavil izvrstno atmosfero, ki so jo pripravili slovenski navijači: "Ko sem prišel v dvorano, so mi šle kar kocine pokonci, ko je publika začela navijati. Bil sem vznemirjen, a treme ni bilo veliko. Bilo je lepo igrati. Bilo je težko, verjetno občinstvo tega ni pričakovalo, a mi smo vedeli, da bo tekma težka. Prišlo je do napete končnice, ki smo jo uspeli dobiti. Morda je to tudi dobra šola za naprej. Vemo pa, da v četrtek igramo proti eni izmed najboljših ekip na prvenstvu."