Boris Diaw verjame, da bodo Francozi že proti Sloveniji pokazali svoj pravi obraz in to, kako močni so v resnici. Foto: MMC RTV SLO/Tilen Jamnik
Boris Diaw verjame, da bodo Francozi že proti Sloveniji pokazali svoj pravi obraz in to, kako močni so v resnici. Foto: MMC RTV SLO/Tilen Jamnik
Boris Diaw, Tony Parker
Boris Diaw in Tony Parker sta velika prijatelja. Diaw je bil celo Parkerjeva priča, zdaj pa sta tudi soigralca pri Spursih. Foto: EPA

Porazi so za nami. To smo že pozabili. Tekmovanje se zares začenja zdaj. Moramo zmagati na treh tekmah in osredotočeni smo samo na te tri obračune.

Nicolas Batum po porazu s Srbijo
Nando de Colo
Tudi Nando de Colo, ki sicer v Ligi NBA ni igral veliko, je izjemno nevaren. Tako kot Parker in Diaw je član Spursov. Foto: MMC RTV SLO/Tilen Jamnik
Francozi za zdaj še niso blesteli

Četrtfinalna tekma je ključna in tega se dobro zavedajo izkušeni Francozi, ki so pred dvema letoma morali šele v finalu priznati premoč izjemni Španiji. "Želimo si zmagati. Ekipa je nekoliko spremenjena, a vseeno ostaja želja po najvišjih mestih. Bili smo v finalu pred dvema letoma. Želimo si to ponoviti oziroma še nadgraditi," je jasen francoski cilj razkril Boris Diaw.

V sredo na MMC-ju pričakovanja pred tekmo s Slovenijo prvega zvezdnika Francije Tonyja Parkerja.

Kapetan izbrane vrste, eno izmed najbolj zvenečih imen letošnjega evropskega prvenstva, je bil dan pred velikim obračunom s Slovenijo povsem miren, izkušeni košarkar pa verjame, da bodo na četrtfinalnem dvoboju Francozi pravi: "Trije porazi so več, kot smo pričakovali. Vedno gremo na zmago in tudi pričakujemo zmago. Na nekaterih tekmah nismo igrali tako dobro, kot smo si želeli. Na splošno nismo odigrali po svojih zmožnostih. Nismo konstantni. Nobene tekme nismo vseh 40 minut igrali dobro. Uspelo nam je igrati recimo nekaj minut vrhunsko, potem pa smo padli. Dalj časa moramo obdržati vrhunsko raven. Zaradi tega smo tudi izgubili te tekme."

Zoran je zelo dejaven in je vedno v skoku
Poleg Gorana Dragića je Diaw kot glavno slovensko nevarnost izpostavil mlajšega brata Zorana: "Slovenija igra doma, je v četrtfinalu in pričakujemo težko tekmo. Vsak bo dal vse od sebe in nihče ne želi izgubiti te tekme, ki je do zdaj najbolj odločilna. Upam, da nismo pokazali svojih najboljših iger. Upam, da bomo stopnjevali ritem igre in igrali bolje. Vem, da smo lahko boljši. Vedno je tudi bolje igrati v polni dvorani, čeprav navijači niso na tvoji strani. Goran Dragić je nosilec igre, a še mnogo drugih je zelo nevarnih. Slovenija igra hitro košarko in zelo agresivno. Odlični so v protinapadu. So nevarni skakalci, Goranov brat Zoran je vedno v skoku. S tem so ugnali tudi Grčijo. Zoran je zelo dejaven. Slovenija ima dolgo klop."

Diaw je eden izmed ključnih mož reprezentance. S Francijo je na evropskih prvenstvih osvojil že dve medalji, bron leta 2005 in srebro pred dvema letoma, tako da mu manjka le zlato. Z nekaj več kot desetimi točkami na tekmo je četrti francoski strelec. Od vsestranskega košarkarja San Antonia, ki je v Ligi NBA dejansko igral na vseh petih položajih, so boljši še njegov dobri prijatelj in klubski soigralec Tony Parker, Nicolas Batum in Alexis Ajinca.

Z obrambo do boljšega napada
Pomemben člen francoske igre je tudi tretji košarkar Spursov Nando de Colo: "Ekipa se dobro razume. Pripravljeni smo na ključne tekme in osredotočeni na naš cilj. Po zadnji tekmi smo si rekli, da moramo pozabiti, kaj je bilo do zdaj, in se pripraviti na odločilne obračune. Samozavest v napadu bo že prišla. Moramo se osredotočiti na obrambo. Posledično bo steklo tudi v napadu. Zavedamo se, da bomo z agresivno obrambo lažje igrali tudi v napadu. Trener nam to vsak dan govori."

"Slovenija ima odličnega organizatorja igre. Vemo, da je Goran Dragić glavni mož te ekipe, a tudi drugi košarkarji so nevarni. Dragić je ključen v napadu, a moramo se pripraviti tudi na druge nevarnosti, ki pretijo. Predvsem je treba poudariti to agresivno in trdo igro, ki uspeva Sloveniji," je dodal 26-letni branilec.

Na pripravljalni tekmi boljši Francozi
Francija in Slovenija sta se letos že pomerili v Stožicah. V zadnji pripravljalni tekmi pred prvenstvom so bili varovanci Vincenta Colleta boljši s 70:65 in Sloveniji prizadejali edini domači poraz v pripravljalnem obdobju. Pred začetkom EuroBasketa so številni Francoze videli kot favorite številka ena. Na papirju ima Francija izjemno zasedbo, o tem ni dvoma, a tudi "glaski petelini" so v Slovenijo prišli oslabljeni. Glavna vrzel je pod obročem, kjer manjkata Joakim Noah in Kevin Seraphin, ki imata za sabo zelo dobri sezoni v Ligi NBA. Ni niti Ronnyja Turiafa.

Za zdaj kar dobro pod košem omenjene košarkarje nadomešča Ajinca. 218 centimetrov visoki nekdanji NBA-jevec se je dobro znašel v navezi s Parkerjem, ki je glavni mož francoske igre. Ob njem je izvrsten tudi vsestranski Batum, odličen strelec Portlanda je tudi izjemen v obrambi. Igra Francije je zelo hitra, prav vsi pa so odlični skakalci.

ČETRTFINALE

Sreda ob 17.30:

SRBIJA - ŠPANIJA

Ob 21.00:
SLOVENIJA - FRANCIJA

Četrtek ob 17.45:
HRVAŠKA - UKRAJINA

Ob 21.00:
LITVA - ITALIJA

Porazi so za nami. To smo že pozabili. Tekmovanje se zares začenja zdaj. Moramo zmagati na treh tekmah in osredotočeni smo samo na te tri obračune.

Nicolas Batum po porazu s Srbijo
Francozi za zdaj še niso blesteli