Goran Dragić Parkerja lovi tudi na lestvici strelcev. Trenutno ima Parker po osmih tekmah povprečje 17,3 točke, Goran Dragić pa je takoj za njim s povprečjem 17,0 točke na sedmih tekmah. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Goran Dragić Parkerja lovi tudi na lestvici strelcev. Trenutno ima Parker po osmih tekmah povprečje 17,3 točke, Goran Dragić pa je takoj za njim s povprečjem 17,0 točke na sedmih tekmah. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Goran Dragić
Gorana Dragića v sredo čaka nova težka naloga. Foto: Aleš Fevžer
Tony Parker starejši o sinu in možnostih Francije
EuroBasket: Odmevi po pripravljalni tekmi s Francijo
Francija bo dala zadnji odgovor o pripravljenosti

Francozi, eni glavnih favoritov prvenstva, bodo slovenski nasprotniki v sredo v četrtfinalu (tekma se začenja ob 21.00) v Stožicah. Zdi se, da se za sijajnega organizatorja igre, ki v dozdajšnjem poteku še ni zaigral na zares vrhunski ravni, prvenstvo resno začenja šele zdaj. Doslej je v povprečju dosegal po 17,3 točke, zbral 1,5 skoka in skoraj štiri podaje v 28 minutah na parketu, proti močno motiviranim Slovencem na čelu s sijajnim Goranom Dragićem pa bo najbrž potrebno še kaj več.

"Težko bo, saj je letošnje prvenstvo zelo odprto"
Poteza dneva je uspela že kolegom z Vala 202, ki so vedno izmuzljivega zvezdnika NBA-ekipe San Antonio Spurs vendarle dobili pred mikrofon: "Želim si osvojiti naslov evropskega prvaka. To je moj cilj. Imam srebro in bron, manjka le zlato. Vse sem osvojil v Ligi NBA, s Francijo pa še ne. Upam, da nam bo to tu uspelo. Pred dvema letoma smo bili uspešni, za letos pa upamo, da bomo še boljši. Težko bo, saj je letošnje prvenstvo zelo odprto. Veliko ekip se lahko prebije do vrha. Osredotočeni moramo biti na svoj cilj in bolje igrati iz tekme v tekmo," je zaupal Luki Petriču.

Parker nad prvenstvom navdušen
Parker sam je nad prvenstvom sicer navdušen: "Sijajno je. To je košarkarska dežela. Vidi se, da imajo Slovenci radi košarko. Navijači so odlični, zelo so prijazni. Vzdušje je izjemno. Zdaj bo iz tekme v tekmo le še bolje."

Nesterović se je izkazal za odličnega gostitelja
S San Antoniom je letos izgubil finale Lige NBA proti Miamiju, a slavil v njem že v letih 2003, 2005 in 2007, pri zadnjih dveh tudi skupaj z Rašem Nesterovićem in Benom Udrihom: "Rašo mi je povedal za nekaj krajev in restavracij, ki jih moram obiskati. Imam ga zelo rad. On je tu moj gostitelj. Z njim in Benom sem dolgo igral, dobra prijatelja sta. Upam, da mi bo v Ljubljani pokazal še kakšno znamenitost."

Spomin na Dragićevo četrtino za zgodovino
Precej opravka v najmočnejši ligi na svetu pa je imel Parker tudi s trenutno prvim slovenskim zvezdnikom Goranom Dragićem, s katerim bosta v neposrednem obračunu ena na ena tehtnico skušala prevesiti vsak na svojo stran. Ponudila sta že nekaj epskih obračunov. Kako se ne bi spomnili konferenčnega polfinala Lige NBA leta 2010, ko je Dragić v dresu Phoenixa Parkerju in Spursom nasul 26 točk v 17 minutah v San Antoniu, od tega kar 23 v zadnji četrtini, in Sonca popeljal do vodstva s 3:0 v zmagah.

V zadnjem obračunu slavili Francozi
Nazadnje sta se pomerila v Stožicah konec avgusta v zadnji slovenski pripravljalni tekmi pred začetkom EP-ja, ko so s 70:65 slavili galski petelini, v tesni končnici pa je Parker zadel dva prosta meta in pripravil neoviran met za tri Antoinu Diotu. Goran Dragić je bil z 18 točkami prvi slovenski strelec, Parker jih je dosegel 14.

Slovenci že povsem ustavili Parkerja
Slovenija je Francijo premagala na zadnjih dveh velikih tekmovanjih. Leta 2007 je v Alicanteju po veličastnem preobratu slavila s 67:66. Še dve leti prej v Beogradu je bilo 68:58. Takrat so Slovenci povsem odrezali Tonyja Parkerja.

Tony Parker starejši o sinu in možnostih Francije
EuroBasket: Odmevi po pripravljalni tekmi s Francijo
Francija bo dala zadnji odgovor o pripravljenosti