Grega Nachbar bi lahko še danes igral v  Ligi Telemach, vendar pravi, da športnik vloži preveč trudi glede na izkupiček. Foto: Osebni arhiv Grega Nachbarja
Grega Nachbar bi lahko še danes igral v Ligi Telemach, vendar pravi, da športnik vloži preveč trudi glede na izkupiček. Foto: Osebni arhiv Grega Nachbarja

Dozdeva se mi, da bo članska reprezentanca po slovesu zdajšnje generacije doživela manjši padec kakovosti.

Grega Nachbar
V sezoni 2006/07 se je poškodoval in z nadaljnjim vzponom v karieri ni bilo nič. Foto: Osebni arhiv Grega Nachbarja

Zdi se mi, da (Boštjan) lahko izboljša delo nog. Da bi imel lahko hitrejše noge pri zaustavljanju ob prehodu v met.

Grega Nachbar
Vajen je, da na treningih uči mlajše, v zadnjih dneh pa je pomagal starejšemu bratu Boštjanu. Foto: Osebni arhiv Grega Nachbarja

Morda bodo pa mlajši igralci oziroma tisti, ki niso nosilci igre, zaslutili priložnost in dali ekipi dodatne energije in spočili nosilce igre, ko bodo ti na klopi. Predvsem v obrambi lahko dvignejo moštvo in bi potem lažje steklo v napadu

Boštjan Nachbar
Boštjan Nachbar je preteklo sezono v Bambergu veliko igral in predvsem dobro zadeval. Foto: EPA

Zdi se mi, da športnik vlaga preveč energije glede na to, kaj dobi nazaj.

Grega Nachbar
Ob trenerski karieri se je zdaj preizkusil tudi v vlogi strokovnega komentatorja TV Slovenija. Foto: Osebni arhiv Grega Nachbarja

Grega Nachbar, mlajši brat slovenskega reprezentanta Boštjana Nachbarja, je moral po sezoni 2006/07 zaradi poškodbe počivati eno leto in takrat je bilo igralske kariere bolj kot ne konec. Vseeno je ostal v košarki, se uspešno preizkusil v trenerskem poslu, letos pa postal tudi sokomentator na TV Slovenija. V pogovoru za MMC je imel nekaj pomislekov o prihodnosti slovenske košarke in o spisku 16 košarkarjev selektorja Božidarja Maljkovića, povedal nam je, kako je individualno treniral brata Boštjana in kako se pripravlja na evropsko prvenstvo, ki bo septembra v Sloveniji.


Začniva s svežo novico. Boštjan Nachbar je novi član Barcelone. Morda veste, koliko je vredna pogodba?
Podrobnosti ne bi razkrival, je pa jasno, da Bamberg, kjer so si želeli, da Boštjan ostane, ni mogel konkurirati Barceloni. Imel je možnost, da se preseli v Turčijo, ampak prepričan sem, da je od vseh možnosti Barcelona zanj najboljša rešitev. Spet je naredil korak naprej. Ima veliko željo, da osvoji Evroligo. Seveda ne bo imel iste minutaže kot v Nemčiji, saj gre za ekipo desetih oziroma dvanajstih enakovrednih posameznikov. Vloge so tam drugače razporejene. Veseli me tudi, da je podpisal že pred evropskim prvenstvom, da se bo lahko povsem posvetil reprezentanci.

Boštjan se bo danes pridružil reprezentanci. Z njim ste zadnji dni vadili individualno. Kako je pripravljen?

Dobro. Strelska forma je še vedno zelo spodbudna.

Menite, da na pripravljalnih tekmah ne bi smel veliko igrati in raje varčevati moči za prvenstvo?
To je odločitev selektorja. Torej koliko bo uigraval košarkarje, koliko jim bo dal možnost za večjo minutažo. Treba je najti pravo razmerje med igro in počitkom.

Slovenija bo to poletje odigrala 12 pripravljalnih tekem, prvo v petek proti Ukrajini. Menite, da je tekem preveč?
Ne. Maljković ima na voljo 16 igralcev. Za osem, devet igralcev se ve, da so nosilci in bo lahko dal tudi priložnost preostalim. Pričakujem, da bodo na prvih tekmah verjetno več priložnosti dobili mlajši igralci.

Ste bili presenečeni, ko ste videli Maljkovićev izbor 16 igralcev?
Pogrešam Sanija Bečirovića, žal mi je za Erazma Lorbka, seveda bi prav prišel tudi Beno Udrih, ampak raje čim bolj podprimo te, ki so na pripravah.

Kako ste lahko na treningu pomagali bratu Boštjanu?
Bolje se je lahko osredotočil na elemente, ki jih uporablja v svoji igri. Brusila sva določene gibe oziroma poteze, ki jih koristi. Od meta do polprodora s skok metom do polaganja. Popravljala sva malenkosti in se trudils za čim več ponovitev.

In kje ima Boštjan slabo točko?
Zdi se mi, da lahko izboljša delo nog. Da bi imel lahko hitrejše noge pri zaustavljanju ob prehodu v met. Pozitivno pa sem bil, kot rečeno, presenečen nad njegovo strelsko formo. Lepo je zadeval. Pozna se, da je veliko igral v zadnji sezoni. Skupaj okrog 70 tekem. V preteklih letih, ko je imel tudi težave z gležnjem, je igral manj.

Upajmo le, da ne bo davka dolge sezone plačal na evropskem prvenstvu ...
Ne, adrenalin bi moral biti takšen, da ne bo imel časa razmišljati, da je utrujen, saj bo prvenstvo doma.

Tudi vi težko čakate Eurobasket 2013, čeprav v drugačni vlogi, kajne?
Res je. Na komentatorskem mestu bom z veseljem del evropskega prvenstva, če mi to že ni uspelo kot igralcu.

Kako daleč ste bili od reprezentance. Kdaj ste igrali najbolje?
Verjetno v sezoni 2004/05, ko sem staknil poškodbo križnih vezi. Pri Kopru sem imel dobro sezono in morda bi naslednje leto naredil korak naprej, morda prestopil v drug klub. Poškodba me je za eno leto oddaljila od parketa.

Pravijo, da bi lahko še vedno igrali v državnem prvenstvu!
Mislim, da bi lahko, ampak nimam motiva. Gospodarske razmere vplivajo na šport. Zdi se mi, da športnik vlaga preveč energije glede na to, kaj dobi nazaj. Posvetil sem se raje trenerskemu poklicu in študiju. Končujem Fakulteto za turistične vede v Portorožu, čakajo me še trije izpiti in - upam, da še letos - diplomska naloga.

Ste tudi trener mlajših selekcij v Kopru, zraven pa vam uspeva še komentatorska kariera.
No ja, tega nisem nikoli imel za kariero, ampak kot priložnost, ki se ti ponudi. Nekakšen hobi, nekaj, kar mi leži. To rad počnem in ob domačem evropskem prvenstvu sem Mihi Mišiču z veseljem pritrdil.

Verjetno te dni budno spremljate vse košarkarske novice in se že pripravljate na prenose?
Seveda spremljam, kateri bodo igralci bodo nastopili, kateri so EP odpovedali. Za zdaj še težko komentiram, kaj lahko doseže posamezna reprezentanca. Dokler ne bo končnega spiska, je težko napovedovati. Tudi za našo reprezentanco to velja. Med prenosi se bom osredotočil na igro in poskušal čim bolje razložiti, kaj se dogaja na parketu. Večinoma je publika košarkarska, ampak tokrat bodo tudi takšni, ki ne spremljajo podrobno košarke. Treba bo najti prave besede, da bo vsem razumljivo. Preveč se ne smeš spuščati v stroko.

Koliko tekem bosta komentirala z Mihom Mišičem?
Skupaj s pripravljalnimi tekmami in tekmami na samem prvenstvu 27, od tega tudi tekmo v Celju med Slovenijo in Gruzijo.

Zaradi nekaterih odpovedi Slovenija spet ne bo nastopila v najboljši postavi. Je medalja vseeno dosegljiva?
V vsaki negativni novici je treba poiskati kaj pozitivnega. Morda bodo pa mlajši igralci oziroma tisti, ki niso nosilci igre, zaslutili priložnost in dali ekipo dodatne energije in spočili nosilce igre, ko bodo ti na klopi. Predvsem v obrambi lahko dvignejo moštvo in bi potem lažje steklo v napadu. Treba bo le najti pravo kemijo. Če bo Slovenija dobro začela prvenstvo, bo podpora le še rasla in bo potem v drugem delu vse lažje.

Že, ampak če premagaš Češko za začetek, prav veliko še nisi naredil ...
Nisi, ampak raje vidim, da je naš nasprotnik na začetku Češka kot Španija. Mislim, da imamo kar ugoden razpored.

Na evropskem prvenstvu mlajših članov je Slovenija osvojila 10. mesto. Ali to pomeni, da naš podmladek ni najboljši?
Z nekaj več sreče bi lahko dosegli odmevnejši rezultat. Vseeno se mi dozdeva, da bo članska reprezentanca po slovesu zdajšnje generacije doživela manjši padec kakovosti. Ko bodo odšli Erazem Lorbek, Jaka Lakovič in Boštjan Nachbar, realno nimamo igralcev, ki bi bili pri 20 ali 21 letih tako zreli in vrhunski, kot so bili ti, ki so bili nosilci igre in so že zelo mladi igrali vodilno vlogo v Evroligi. Tu se vidi ta razlika.

Najbrž ste s posebnim zanimanjem spremljali igre košarkarjev z Obale in obžalovali poškodbo Gregorja Hrovata?
Res škoda, v državnem prvenstvu je dobro igral in je eden tistih, ki obeta. Sloveniji se je poznala njegova poškodba gležnja. Za Mateja Rojca bi rad videl, da bi v naslednjih sezonah dobil vidnejšo vlogo pri Krki. Žal ni dobil tega, kar je potreboval, da bi naredil korak naprej v karieri.

Še to: vaš bratranec Silvo Pšeničnik je strasten kolesar in je letos spet nastopil na Dirki okoli Slovenije. Gresta z Boštjanom kdaj z njim na trening?
Drugo leto zapored je šel na DOS in mu je šlo bistveno bolje kot lani. Na trening ne gremo skupaj, saj mu ne bi mogla slediti. Se pa kdaj dobimo na pijači.

Dozdeva se mi, da bo članska reprezentanca po slovesu zdajšnje generacije doživela manjši padec kakovosti.

Zdi se mi, da (Boštjan) lahko izboljša delo nog. Da bi imel lahko hitrejše noge pri zaustavljanju ob prehodu v met.

Morda bodo pa mlajši igralci oziroma tisti, ki niso nosilci igre, zaslutili priložnost in dali ekipi dodatne energije in spočili nosilce igre, ko bodo ti na klopi. Predvsem v obrambi lahko dvignejo moštvo in bi potem lažje steklo v napadu

Zdi se mi, da športnik vlaga preveč energije glede na to, kaj dobi nazaj.