Slovenska košarkarska reprezentanca je dokazala, da se na domačem prvenstvu lahko kosa prav z vsako reprezentanco. Foto: EPA
Slovenska košarkarska reprezentanca je dokazala, da se na domačem prvenstvu lahko kosa prav z vsako reprezentanco. Foto: EPA
Goran Dragić
Goran Dragić je iz igre metal 7/13. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slovenski navijači
Slovenski navijači slavijo nepričakovano zmago. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Uroš Slokar in Marc Gasol
Marc Gasol je bil nevaren sploh v prvem polčasu, ko je zbral kar sedem skokov (v drugem niti enega). V zadnji četrtini mu je pošla sapa. Foto: EPA
Edo Murić
Edo Murić je dosegel šest točk. Foto: Aleš Fevžer
Analiza po tekmi Slovenija - Španija
Slovenci spravili na kolena evropske prvake

Slovenska igra je bila v primerjavi s sredo, ko je komaj premagala Češko, kot noč in dan. Košarkarji so se dobesedno metali za vsako žogo, tudi ko so zaostajali za osem točk, so verjeli v uspeh. Varovanci Božidarja Maljkovića so v prvem polčasu dosegli le 25 točk in ob odmoru zaostajali za osem, v drugem polčasu pa so olimpijske podprvake nadigrali kar s 53:36!

Gasol odbil Vidmarju zob
Skorajda vsak košarkar je bil junak velike zmage. V prvi vrsti velja omeniti Gašperja Vidmarja, ki je na začetku tretje četrtine po udarcu Marca Gasola (17 točk) ostal brez zoba, a se v zadnji četrtini vrnil v igro in s silovitim zabijanjem ekipo povedel v vodstvo s 67:65.

Brata Dragić raztrgala špansko obrambo
Napad je v drugem polčasu stekel po zaslugi izjemno razigranih bratov Dragić, ki sta v tem delu tekme skupaj dosegla kar 25 točk. Goran (na koncu 18 točk) in Zoran (14) sta španski koš polnila s številnih protinapadov. Boštjan Nachbar, ki je v sredo s slabim izvajanjem prostih metov skoraj zapravil zmago, je bil tokrat v tej prvini hladnokrven, saj je zadel vseh šest prostih metov. Prepotrebni dve trojki je prispeval tudi Edo Murić.

Dragić: Vse se je izšlo
"Danes je bila odlična tekma. Vse se je poklopilo. Nismo imeli česa izgubiti in zasluženo smo zmagali. Zahvalil bi se gledalcem, ki so nas držali pokonci skozi celotno srečanje," je bil zadovoljen Goran Dragić, ki je podelil 7 podaj, zbral pa je še šest skokov. Domen Lorbek pa je umiril strasti pred morebitno evforijo: "Treba je ostati na realnih tleh, zmaga nam lahko prinese prvo mesto v skupini. Včeraj smo igrali v krču, danes pa precej bolj sproščeno. V petek se bomo regenerirali in pripravili za soboto."

Slovenske junake zdaj čaka dan počitka, v soboto zvečer pa se bodo pomerili z Gruzijo.

Film tekme Slovenija - Španija 78:69
Prva četrtina (9:14)
V živčnem začetku tekme so košarkarji na obeh straneh grešili kot za stavo. Skozi obroč je šel šele šesti met, natančen je bil Uroš Slokar, ki proti Češki sploh ni stopil na parket. Po slovenskem vodstvu s 4:2 so Španci s serijo šestih točk ušli na 9:4. A Slovenci so po trojki Jake Lakoviča hitro izenačili (9:9). Po nekaj napakah so prvo četrtino dobili Španci s 14:9. V prvih desetih minutah je bilo na obeh straneh ogromno napak.

Druga četrtina (16:19)
Španci so na začetku druge četrtine prvič povedli s sedmimi točkami razlike (12:19), a sta Domen Lorbek in Boštjan Nachbar z dvema trojkama Slovenijo spet popeljala v vodstvo (20:19). Španski strelski mrk je s trojko iz osmih metrov prekinil Jose Calderon, ki je svojo vajo ponovil le nekaj sekund pozneje (20:25). Ko se je pod koš prerinil še Marc Gasol, je razlika spet zrasla na sedem točk (20:27). Ob koncu polčasa so gostitelji poizkušali s consko obrambo, ki pa jo je s trojko takoj prebil Calderon (23:30). Tik pred koncem druge četrtine je Fernando San Emeterio dosegel koš in dodatni prosti met, s čimer so na odmor sploh prvič odšli s +8 (25:33). Ob polčasu je bil sicer najbolj skrb vzbujajoč met za 2 točki, ki je bil le 29-odstoten (5/17), za 3 točke je bil zelo podoben (30-odstoten, 3/10). Španski met iz igre je bil bistveno boljši (44,4% za 2 točki in 45,5% za 3 točke). Španci so močno prevladovali v skoku (25:12).

Tretja četrtina (27:18)
Na začetku drugega polčasa je dvorano na noge z živalskim zabijanjem dvignil Gašper Vidmar (29:34). Ta pa je nekaj trenutkov po prerivanju pod španskim košem ostal brez zoba, ki mu ga je nehote odbil Gasol. Ta je po novi akciji za 3 točke (koš in dodatni prosti met) sredi tretje četrtine Španijo povedel v vodstvo s 34:42. Slovenijo je v igro vrnil Edo Murić, ki je zadel trojko, po hitrem protinapadu Zorana Dragića pa je bila razlika spet le tri točke (39:42). Gasol se je v 28. minuti prvič usedel na klop, priložnost je s trojko takoj izkoristil Murić, ki je tako znižal le na točko (44:45). Po sijajni akciji pod košem je Mirza Begić zabil, nato pa po dodatnem prostem metu Slovenijo po dolgem času spet popeljal v vodstvo (48:47). Ob izteku tretje četrtine je s strani zadel Zoran Dragić (52:51).

Četrta četrtina (26:18)
Zadnja četrtina se je začela s festivalom trojk, saj je vsaka reprezentanca v prvih 90 sekundah dosegla po dve trojki. Ko je Calderon po trojki zadel še prvi koš v večeru za dve točki, je Španija spet ušla na +3 (58:61). Po daljši odsotnosti se je na parket vrnil Vidmar, ki je še z drugim silovitim zabijanjem v večeru zadel za 67:65. Španci so zadnjič povedli tri minute pred koncem, ko je Sergio Llull (67:68) dosegel svoj edini koš na tekmi. Do konca tekme so branilci naslova dosegli le še eno točko, na drugi strani pa sta Goran Dragić in Nachbar nanizala kar 11 točk.

SLOVENIJA - ŠPANIJA      
78:69 (9:14, 16:19, 27:18, 26:18
                    
G. Dragić   18   Gasol        17
Nachbar     14   Calderon     14
Z. Dragić   12   Rodriguez     7
Lakovič      7   Rubio         6
Begić        6   Aguilar       5
Murić        6   Fernandez     5
Lorbek       5   Mumbru        4
Vidmar       5   Claver        3
Balažič      3   Rey           3
Slokar       2   San Emeterio  3
                 Llull         2
 

V "slovenski" skupini v Celju je sicer Hrvaška tesno, s 77:76, ugnala Gruzijo, Češka pa z enako razliko Poljsko (69:68).




Analiza po tekmi Slovenija - Španija
Slovenci spravili na kolena evropske prvake