Direktor reprezentance Matej Avanzo je devetim najbolj obremenjenim košarkarjem priskrbel tudi posebno terapijo za hitrejšo regeneracijo telesa. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Direktor reprezentance Matej Avanzo je devetim najbolj obremenjenim košarkarjem priskrbel tudi posebno terapijo za hitrejšo regeneracijo telesa. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Domen Lorbek je bil na zadnjih tekmah tako rekoč najbolj razigran v slovenski reprezentanci. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

V četrtek Slovenijo čaka nadaljevanje tekmovanja, ko se bodo pomerili z do zdaj še neporaženimi Italijani. Pred tekmo bodo v sredo Slovenci trening opravili v, kot je rekel selektor Božidar Maljković, legendarnem Tivoliju. "Imamo vse informacije o Italiji. Aradori, recimo, igra zelo dobro. Nevaren je Datome, ki ni igral proti nam v Kopru. Italijani lepo igrajo pick'n'roll, hitro najdejo igralca, ki ostane sam, saj so zelo talentirani igralci. Smo pa zadovoljni, da prvo tekmo igramo proti Italiji. Bolje kot proti Finski."

Lakovič največji dolžnik?
Eden največjih dolžnikov v izbrani vrsti je kapetan Jaka Lakovič, ki se tega tudi zaveda: "Vsi igralci se moramo osredotočati na majhne stvari in na naloge, ki jih imamo. Ko bomo te malenkosti izvajali perfektno, bo vsa stvar videti bolje. Tu je največja poanta, koncentracija na podrobnostih. Ostati moramo pozitivni. Verjamem, da so vsi igralci po tekmi obrnili nov list, čakajo nas tri nove tekme in vsi komaj čakamo, da gre tekmovanje naprej."

"Super je tu v Ljubljani. Čeprav smo v središču, smo vseeno izolirani. Vsak ve, kaj najbolj potrebuje, da se umiri in ima svoj mir. Nekaterim ustreza, da gredo na sprehod, drugim, da so v sobah, kjer imamo mir. Rezerv je še dovolj. Vem, da sem verjetno največji dolžnik, vsaj sam pri sebi tako mislim. Vsako tekmo poskušam dati sto odstotkov, da na najboljši način pomagam ekipi. Prvi dve tekmi je šlo, zadnji pa sem odigral slabše. Moram igrati trdo v obrambi in organizirati napad. Če mi bo to dobro uspelo, bom navsezadnje tudi zadel kakšen met več, kar bi že bil čas," se je optimistično naprej zazrl izkušeni organizator igre.

Lorbek izjemno samozavesten
Na zadnjih tekmah je bil najboljši v slovenski reprezentanci Domen Lorbek: "Mislim, da smo lahko zadovoljni s prikazanim v prvem delu. Bistveni cilj je bil, da se uvrstimo naprej in odnesemo nekaj točk. Lahko nam je sicer žal za tisto tekmo s Hrvaško, a kar se mene tiče, so tekme pozabljene. Mislim, da imajo velike ekipe slab spomin. Moramo se ozirati le nase in vemo, da vse tri ekipe v drugem delu lahko premagamo. Niso "ekstra" ekipe. Moramo gledati nase in v obrambi igrati kot proti Španiji. Nikogar se nam ni treba bati. Z vsakim lahko igramo, kar smo že dokazali, in vsakogar lahko premagamo."

Lorbek je po dnevu premora prišel v vrhunsko formo in na zadnjih treh tekmah zelo dobro igral: "Maljković je zares mojster svojega dela. Uživam njegovo zaupanje in zaupanje soigralcev. Samozavest, ki jo potrebuješ za dobro strelsko formo, pa sem dobil iz treninga. Upam, da bo šlo tako tudi naprej."

Česa takega v slovenskem športu še ni bilo
Pred drugim delom EuroBasketa je spregovoril direktor reprezentance Matej Avanzo, ki je znova izpostavil izjemne navijače: "Zahvalil bi se vsem Slovencem za podporo pri organizaciji in reprezentanci. V teh petih dneh smo videli nekaj, čemur v Sloveniji še nismo bili priča. Navijačem gre res velika zahvala. Zahvalil bi se tudi vsem medijem, ki ste nam namenili toliko pozornosti, kakršne v slovenskem športu ne pomni nihče."

"Iskreno mi je žal za tiste navijače, ki so za nas stiskali pesti proti Poljski. Žal se je razpletlo, kot se je. Na srečo nič ne pomeni ta rezultat, vseeno pa nam je žal vsakogar, ki je prišel navijat, mi pa nismo pokazali pravega obraza. Je pa to lahko le dodaten motiv, da na teh tekmah pokažemo še več. Začenja se vojna, vse tekme bodo na vse ali nič in žrtve se ne štejejo več," je še dodal Avanzo.