Nedeljski derbi z veliko začetnico je upravičil pričakovanja nabito polne Bonifike. Ta je bila skorajda v celoti obarvana v zeleno-belo-rdeče, prav navijači azzurrov pa so dali krila svojim košarkarjem. Foto: EPA
Nedeljski derbi z veliko začetnico je upravičil pričakovanja nabito polne Bonifike. Ta je bila skorajda v celoti obarvana v zeleno-belo-rdeče, prav navijači azzurrov pa so dali krila svojim košarkarjem. Foto: EPA
Italija - Grčija
Še ena zanimivost, ki italijansko igro naredi še toliko večjo: azzurri igrajo le z enim klasičnim centrom, to je za zdaj ne prav prepričljivi Marco Cusin. Razliko v centimetrih nadomeščajo z izjemno agresivno obrambo, ki je vedno na meji prekrška, na kar je opozoril tudi selektor Grkov. Foto: EPA
Finska
Veselje Fincev po zmagi nad Rusi. Po dveh podaljških je semafor kazal 86:83. Foto: EPA
finski navijači
Finski navijači bodo za svoje fante stiskali pesti tudi v Ljubljani. Foto: EPA
navijači
Ovacije za finske košarkarje. Foto: EPA
Jonas Jerebko in Kerem Gonlum
Najboljši strelci na tekmi Turčija - Švedska: Kerem Gonlum (22 točk) in Ersan Ilyasova (19 točk in šest skokov), pri Švedih Jeffrey Taylor (18 točk) in Jonas Jerebko (17 točk). Foto: EPA
Ersan Ilyasova
Dobro igro je končno prikazal tudi Ersan Ilyasova. Na žalost Turkov prepozno ... Foto: EPA

Razplet koprske skupine, ki se bo v drugem delu združila s skupino C, v kateri je tudi Slovenija, je že znan. Napredujeta ekipi, ki jima številni pred začetkom EuroBasketa niso namenili vloge favoritov, Italija in Finska, kovčke pa bosta po današnjem zadnjem dnevu morali začeti pripravljati veliki košarkarski velesili Rusija in Turčija. Domov odhajajo tudi Švedi.

Pa začnimo pri zmagovalcih …

Italija edina neporažena ekipa
Nedeljski derbi z veliko začetnico je upravičil pričakovanja nabito polne Bonifike. Ta je bila skorajda v celoti obarvana v zeleno-belo-rdeče, prav navijači azzurrov pa so dali krila svojim košarkarjem, da v prvem polčasu niso dovolili Grkom, da povedejo s preveliko razliko (ob polčasu je bilo 38:36 za Grke).

Prvo četrtino sta se ekipi izmenjavali v vodstvu (po prvih desetih minutah je bilo 16:16), v drugi četrtini pa so Grki pokazali za odtenek boljšo igro – Italijanom je kar precej preglavic delal visoki Yannis Bourousis, tako da so na daljši odmor odšli z dvema točkama prednosti. V tretji četrtini je bila zgodba podobna – Bourousis je še naprej polnil koš Italijanov, ko pa sta ga pokrila dva Italijana, je odlično asistiral Kostasu Papanikolaou. Po treh minutah igre v tretji četrtini so Grki povedli s tremi točkami prednosti, Italijane pa je v igri držal odlični Luigi Datome, ki je s trojko v peti minuti igre popeljal Italijo do prednosti štirih točk (49:45). 25-letni igralec, novi član NBA-ekipe Detroit Pistons, je v tretji četrtini dosegel kar 13 od svojih 19 točk, dober pa je bil tudi drugi italijanski NBA-jevec Marco Belinelli, ki je po 30 minutah igre dosegel 15 točk. Pri Grkih sta po treh četrtinah (63:56 za Italijo), kot rečeno, največ pokazala Bourousis (11 točk) in Perperoglou Stratos (12 točk).

Italijansko vodstvo sedmih točk je v zadnji četrtini že v prvem napadu z metom za dve točki znižal Nikos Zisis, ki je dosegel svojo četrto točko. Po dveh minutah igre se je Grkom po namerni napaki Datomeja uspelo približati le na tri točke zaostanka. Grke je s petimi zaporednimi točkami v igro vrnil Zisis, pet minut pred koncem je semafor kazal 70:70. Pri Italijanih je požrtvovalno igro pokazal Belinelli, ki je skakal, bil agresiven v obrambi in tudi zadeval. Na drugi strani je Zisis nadaljeval odlično igro, a to ni bilo dovolj, da bi ustavil nalet strelsko razpoloženih Italijanov. Dobro minuto pred koncem so Italijani vodili za štiri točke (72:76), Grki so "zmrznili", Belinelli z lepim polaganjem in Alessandro Gentile z atraktivnim zabijanjem (nad njim je bila storjena še osebna napaka) pa sta Italijane na najlepši mogoč način povedla do zmage (81:72). Slavje italijanskih navijačev se je tako začelo.

Prvi strelec tekme je bil Belinelli s 23 točkami, sedmimi skoki in tremi asistencami, a igralec, ki je nagnil tehtnico na stran Italijanov, je Datome (19 točk, štirje skoki), ki je s svojo raznovrstno igro in odličnim metom z razdalje razširil obrambo Grkov, s čimer je odpiral prostor tudi za svoje soigralce, ki so imeli več možnosti za vtekanja, prodore in odprte mete z razdalje.

Datome o odličnih Slovencih
"Zelo sem zadovoljen, igrali smo proti veliki ekipi, velikim igralcem. Zelo sem zadovoljen, ker smo prvi, ker gremo naprej s štirimi točkami. Zelo lepa tekma proti velikim Grkom. Zelo intenzivna, z veliko želje. Presrečen sem. To je bila še ena tekma, na kateri je vsak posameznik nekaj prispeval k zmagi," je na novinarski konferenci dejal Datome, za MMC pa je ocenil tudi slovensko reprezentanco, s katero se bodo pomerili v drugem delu: "Ekipa z veliko energije, še posebej na zunanjih položajih, imate izredne "fizikalce", strelce, nadarjene igralce. Strahospoštovanja vreden nasprotnik boste. Ampak veselim se tekem proti velikim ekipam."

Kako pa ocenjuje svojo igro Datome, ki je po otvoritveni tekmi proti Rusiji dosegel 25 točk, že na naslednji tekmi proti Turkom pa se ni niti vpisal med strelce: "Zadovoljen sem z današnjo igro, ampak zadovoljen sem bil tudi, ko nisem dosegel niti točke. Moji igralci so me odlično nadomestili in to je naše orožje: kolektivna igra, vsako tekmo je pripravljen eksplodirati nekdo drug." Po pohvalah organizacije EuroBasketa in zahvali italijanskim navijačem, ki glasno in številčno spodbujajo svoje fante na vseh tekmah, je Datome za konec na vprašanje, ali po dozdajšnjih nepričakovano dobrih igrah pogledujejo proti medalji, odgovoril: "Veseli smo, ker gremo naprej. Ostajamo na realnih tleh, vemo, da s tem nismo naredili še nič. Vsaka tekma v drugem delu bo velika bitka, gremo korak za korakom, upajoč, da bomo prišli med prvih osem ekip."

Italijani so izjemno fizično pripravljeni, taktično pa mlade fante, ki so zaradi zdravstvenih težav italijanskih zvezdnikov Danila Gallinarija, Andree Bargnanija, Stefana Mancinellija čez noč morali prevzeti veliko odgovornost na parketu, odlično vodi trener Simone Pianigiani: "Najprej moram reči, da sem zelo ponosen na svoje fante, ki so igro nadzirali 40 minut. Vse, kar sem želel, so uresničili, poslušali so moja navodila. To ni moja zasluga, zmagali smo po zaslugi mojih mladih fantov, kar osem od njih prvič nastopa na tako velikem tekmovanju. Nihče v Evropi še nekaj dni nazaj ni pričakoval česa takega."

Italijan na klopi Grkov Andrea Trinchieri, ki zaradi poškodbe ne more računati na prvega zvezdnika Vasilisa Spanulisa - pripravljen naj bi bil za drugem del tekmovanja -, tokrat svoje ekipe ni vodil najbolje. Sam pravi, da niso bili dovolj pripravljeni in skoncentrirani, vprašanje, ki se postavlja po videnem v drugem polčasu, pa je, zakaj ni v zadnjih 15 minutah bolj igral na Bourousisa, ki je Italijanom v prvem polčasu povzročal precej skrbi, in na Perperoglouja, ki je prav tako v prvem delu ekipe zadel dve pomembni trojki. Prvi strelec Grčije Nikos Zisis (16 točk) je bil tako preprosto premalo, da bi se sam boril proti izjemnim Italijanom, ki so iz minute v minuto na krilih navijačev delovali močneje.

Grki bodo danes nastopili proti Fincem, Trinchieri pa je dejal, da ne namerava spočiti nobenega izmed igralcev, saj na vsaki tekmi dajo 100-odstotno od sebe.

Finci z "norimi" navijači v Ljubljani
Fantastično vzdušje so pripravili tudi finski navijači. Finci so pred glasnimi privrženci po dveh podaljških premagali Ruse, potem ko so zaostajali večino rednega dela. Zmaga (86:83) jih že pelje v Ljubljano, drugič v zgodovini finske košarke se jim je tako uspelo uvrstiti v drugi del tekmovanja na evropskih prvenstvih.

Pri Fincih je bil odličen Shawn Huff z 20 točkami in devetimi skoki, Sasu Salin in Tuuka Kotti sta oba dosegla dvojni dvojček (12 točk in 10 skokov), 12 točk je dosegel tudi Hanno Möttölä.

"Igrali smo proti državi z veliko košarkarsko tradicijo. Rusija je vedno bila dobra. Zmage nad tako velikimi ekipami pomenijo veliko," je dejal finski trener Henrik Dettmann, ki je dodal, da bodo še naprej premikali meje: "To je šport, premikanje meja. Pa poglejmo, do kod lahko Finska seže."

Rusi, ki so lani osvojili bronasto medaljo na olimpijskih igrah, v ekipi pa je kar osem istih igralcev, tako še niso izkusili zmage. "Mislim, da je ekipa danes pokazala kolektivno igro, skupaj so se borili, ti porazi pa so nas nekaj naučili. Nismo zlomljeni in to je dobra stvar za prihodnost," je dejal po tekmi ruski selektor Vasilij Karasjov.

Pri Rusih je bil najučinkovitejši Aleksej Šved s 25 točakmi, petimi skoki in šestimi asistencami. Vitalij Fridzon je dodal 16 točk, 10 skokov in šest asistenc.

Turki do prve zmage
Zadnji sta na parket stopili reprezentanci Turčije in Švedske. Prve zmage so se na koncu razveselili varovanci Bogdana Tanjevića (87:74).

Po izenačeni prvi četrtini so Turki prvi polčas zaključili s petimi točkami prednosti. Njihova dobra igra s končno razigranima Keremom Gonlümom in Ersanom Ilyasovo se je nadaljevala v tretji četrtini, ko si je Turčija priigrala že 17 točk prednosti. Zadnjih deset minut so Turki tekmo mirno privedli do konca. Na parket ni stopil turški prvi zvezdnik Hidayet Türkoglu.

Najboljši strelci: Gonlüm (22 točk) in Ilyasova (19 točk in šest skokov), pri Švedih Jeffrey Taylor (18 točk) in Jonas Jerebko (17 točk).


"Dobro smo se borili, fantje so igrali dobro, igrali so kolektivno, zbrali smo kar 22 asistenc. Odlično so sodelovali," je dejal turški trener po koncu srečanja, švedski selektor Brad Dean pa je za konec ocenil nastop Švedske na EuroBasketu z besedami: "Pozitivna stvar je, da ne bomo zadnji v skupini, kar pomeni, da smo se uvrstili med 20 najboljših ekip v Evropi."

Dolores Subotić, @DoloresSubotic