Gašper Vidmar je bil izbran za najkoristnejšega igralca turnirja Generali. Foto: Aleš Fevžer
Gašper Vidmar je bil izbran za najkoristnejšega igralca turnirja Generali. Foto: Aleš Fevžer
Gašper Vidmar
Leta 2011 je moral Gašper Vidmar izpustiti reprezentančno akcijo, saj je bil poškodovan. Foto: Aleš Fevžer
Gašper Vidmar
Zadnjo sezono je igral za Bešiktaš, kamor ga je posodil Fenerbahče. Foto: Reuters
Gašper Vidmar
Gašper Vidmar na svetovnem prvenstvu leta 2010 v Turčiji. Foto: Reuters
Gašper Vidmar
Vidmar je znan po dobri igri v obrambi, v napadu pa navdušuje predvsem z atraktivnimi zabijanji. Foto: Reuters

Ljubljančan, ki bo ravno med evropskim prvenstvom dopolnil 26 let, si je sezono pred turnirjem v Litvi strgal kolenske vezi. Najprej se je zdelo, da bo huda poškodba pozdravljena do prvenstva, a so dodatne preiskave "Gapiju" onemogočile pot na Eurobasket. Slovenija je tako ostala le z enim klasičnim centrom, Mirzi Begiću pa je pod obročem na petici moral pomagati Uroš Slokar, ki se sicer bolje znajde kot krilni center.

Prvič v reprezentanci leta 2007
"Pred dvema letoma sem strgal križno vez. Pred reprezentančno akcijo še nisem bil povsem pozdravljen. Čutil sem še posledice. Po treningih mi je še zatekalo. Z zdravniki sem se tako moral odločiti, da preskočim tisto prvenstvo. Svetovali so mi, da to storim, da si ne bi slučajno uničil celotne kariere,"
se je dogodka izpred dveh let spomnil Vidmar, ki je prvič slovenski dres kot izjemno obetaven mladenič oblekel leta 2007, ko jima je skupaj z Jako Klobučarjem Aleš Pipan namenil mesto v oslabljeni reprezentanci po uspešnih igrah na evropskem prvenstvu mlajših članov.

Vidmar je po tem nastopil še na svetovnem prvenstvu v Turčiji, ko je ekipo vodil Memi Bečirović: "Mislim, da so si vsi selektorji kar podobni. Seveda ima vsak svoje akcije in svoj način gledanja na košarko. Kot igralec se moraš na vse to seveda prilagoditi in dati vse od sebe."

Zaigral za dva carigrajska kluba
Zadnjo sezono je igral kot posojeni košarkar Fenerbahčeja pri mestnem tekmecu Bešiktašu: "V Bešiktašu je bilo v redu. Igralci smo se dobro razumeli, tudi rezultati so bili na začetku sezone dobri. V Evroligi smo prišli, kolikor smo pač lahko, mislil pa sem, da bomo boljši v državnem prvenstvu. Bi pa lahko tudi v Evroligi kakšno tekmo več dobili v drugem delu."

V povprečju je Vidmar v Evroligi dosegal po 9,1 točke in 5,1 skoka na tekmo, v turškem prvenstvu pa po 8,4 točke in 6,3 skoka. Črno-beli iz Carigrada so prišli v Top 16 Evrolige, v državnem prvenstvu pa so morali že v četrtfinalu priznati premoč poznejšemu finalistu Banvitu. Vseeno prevelikega razočaranja, čeprav je Bešiktaš branil naslov državnega prvaka, ni bilo: "Niti ni bilo velikega pritiska. Čisto normalno je pa klub zamenjal vso ekipo iz preteklega leta. Proračun se je zmanjšal in tako so bile tudi ambicije manjše."

Obradović ga ne vidi pri Fenerju
Zadnji pet let je Gašper član Fenerja, kamor je prišel iz ljubljanskega Slovana. Poleg Bešiktaša je vmes bil posojen tudi domov v Ljubljano, a je takrat oblekel dres Olimpije. Kljub veljavni pogodbi pa je sloviti Željko Obradović, ki je prevzel Fenerbahče, slovenskemu centru povedal, da pri snovanju šampionske zasedbe nanj ne računa: "Za naprej še nič ne vem. Pogodbo še imam, a kot sem se slišal s trenerjem, računa oziroma išče druge igralce. S trenerjem je govoril moj agent. Rekel je, da lahko iščem drugi klub, kjer bom igral."

Tako je Vidmar na neki način prost igralec z veljavno pogodbo. Za zdaj še ni jasno, kje bo nadaljeval športno pot, zagotovo pa mu snubcev ob dobrih igrah na Eurobasketu ne bo manjkalo: "Ni pomembno, od kod prihaja klub. Želim si le, da najdem moštvo, kjer bom igral in kjer bodo dobre razmere za delo. Ne želim vso sezono sedeti za brez zveze."

MVP prvega pripravljalnega turnirja
"Gapi " je te nakazal že na prvih dveh pripravljalnih tekmah, ko je bil na koncu tudi izbran za MVP-ja turnirja Generali, ki so ga Slovenci po zmagah nad Ukrajino ter Makedonijo tudi dobili: "Vsako leto sem enako motiviran in poskušam dati vse od sebe. Upam, da nam bo letos šlo. Je nekaj posebnega, ker je prvenstvo doma in bomo imeli na svoji strani veliko navijačev. Verjamem, da nas bodo spodbujali in nam dali dodatno energijo. Ekipe mislim, da so zelo izenačene in približno enako močne. Odločali bosta tudi sreča in trenutna pripravljenost."

"Vedno je težko reči, kaj se lahko doseže. Videli bomo, v kakšni pripravljenosti bomo takrat. To bomo videli na začetku septembra," je še dodal Vidmar, ki je na prvih tekmah dokazal, da bo izjemno pomemben za izbrano vrsto, saj gre za odličnega obrambnega košarkarja. Je zagotovo med najboljšimi centri pri ukradenih žogah. Ob enem je dober skakalec, ki s svojo močjo lahko dominira pod obročema, velika Vidmarjeva slabost pa je izvajanje prostih metov, s čimer ima praktično že vso kariero veliko težav.