Goran Jagodnik:
Goran Jagodnik: "Morali bi bolj kolektivno odgirati končnico. Vsi so gledali le Gogija. Saj ni vesoljec, da bi sam odločil tekmo." Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Največja napaka je bilo potenciranje dvoboja med Dragićem in Parkerjem. Goran je nasedel temu in je vso tekmo poskušal dokazati, da je Parkerju enakovreden. Razigraval je sebe, pozabil pa na ekipo.

Peter Vilfan
Peter Vilfan
Peter Vilfan meni, da so bile primerjave med Parkerjem in Dragićem škodljive. Prepričan je tudi, da bi bilo bolje, če bi Slovenija v Celju premagala Hrvaško, in ne Španije, saj bi se s tem izognili Franciji. Foto: MMC RTV SLO/Tomaž Okorn

Menim, da je Slovenija tekmo "zafurala" v prvem polčasu. Če bi zadeli malo več metov na začetku, bi se odlepili na 10 ali 12 točk in bila bi to povsem druga tekma.

Sergio Tavčar

Potem ko so Francozi uničili slovenske sanje o medalji na domačem evropskem prvenstvu, smo se pogovarjali z nekdanjima košarkarjema Goranom Jagodnikom in Petrom Vilfanom in s komentatorjem TV Kopra Sergiom Tavčarjem.


Goran Jagodnik: Nikoli na letošnjem prvenstvu nismo bili v položaju, da bi lovili rezultat in nismo se znali odzvati na zaostanek. Od Gorana Dragića so vsi pričakovali čudeže. Ne more sam proti vsem. Eden proti petim, to ne ne gre. Morali bi bolj kolektivno odigrati končnico. Vsi so gledali le Gogija. Saj ni vesoljec, da bi sam odločil tekmo. Tony Parker je resda dosegel 28 točk, a je imel pomočnike, sploh v Batumu, ki je v obrambi uničeval G. Dragića. Oni so v končnici zadevali, mi ne. Odločile so tudi izkušnje, saj so francoski igralci odigrali že precej več takšnih pomembnih tekem kot naši.

Peter Vilfan: Največja napaka je bilo potenciranje dvoboja med Dragićem in Parkerjem. Parker je dokazal, zakaj je verjetno najboljši organizator igre na svetu. Igral je za sebe, bil je najboljši posameznik tekme, obenem je razigraval ekipo in še zmagal. Goran je nasedel temu in je vso tekmo poskušal dokazati, da je Parkerju enakovreden. Razigraval je sebe, pozabil pa na ekipo. To ni strašna kritika, to se igralcu enostavno zgodi. To bi morali preprečiti tisti, ki vodijo oziroma pripravljajo ekipo. Bil sem presenečen, da je Goran Dragić že na začetku pokrival Parkerja. Pričakoval sem, da bo vsaj na začetku Parkerja preganjal Joksimović, Dragić pa bi morda iz drugega plana prevzel Parkerja. To je le še potenciralo njun dvoboj.

To, da mora že v četrtek Slovenija spet na parket, je grozno. Navadna svinjarija. Ne vem, ali je ta spored delal eden od starčkov na Fibi, ki ga je povozil čas? Nimajo pojma, kaj je regeneracija, kaj priprava na tekmo. V četrtfinalu da vsaka ekipa vse od sebe in potem že naslednji dan sledi nova pomembna tekma. Srbi so četrtfinalno tekmo izgubili že v peti minuti in jim bo po psihološki plati lažje kot nam. To razočaranje je treba v 12 urah spremeniti v nov motiv za novo tekmo.

Sergio Tavčar: Centri so dosegli dve točki. Pustili so, da so Francozi pod slovenskim košem polovili 10 žog. Zunanji igralci so imeli v prvem polčasu met za tri točke 1/14. Težko je zmagati ob takšnih podatkih, čeprav imaš dobro obrambo. In na koncu Goran Dragić odigra vse sam. Bili smo na minus sedem, do konca so bile še tri minute, vse akcije pa le prek Gorana Dragića ... Domen Lorbek je igral fantastično, takrat je bil sam v napadu 15 sekund, najbližji francoski igralec je bil deset metrov stran, toda nihče mu ni dal žoge. Zame je to športni kriminal.

Trdim, čeprav Jaka Lakovič ni tega mnenja, da je Slovenija tekmo "zafurala" v prvem polčasu. Če bi zadeli malo več metov na začetku, bi se odlepili na 10 ali 12 točk in bila bi to popolnoma druga tekma. Tako pa so Francozi zadihali in v drugem polčasu so jim Slovenci težko parirali. In seveda Tony Parker. Prvič na tem prvenstvu je igral zares in dokazal, kaj pomeni.

Največja napaka je bilo potenciranje dvoboja med Dragićem in Parkerjem. Goran je nasedel temu in je vso tekmo poskušal dokazati, da je Parkerju enakovreden. Razigraval je sebe, pozabil pa na ekipo.

Peter Vilfan

Menim, da je Slovenija tekmo "zafurala" v prvem polčasu. Če bi zadeli malo več metov na začetku, bi se odlepili na 10 ali 12 točk in bila bi to povsem druga tekma.

Sergio Tavčar