Kdo bo dvignil pokal za najboljšega na prihajajočem Eurobasketu v Sloveniji? Foto: BoBo
Kdo bo dvignil pokal za najboljšega na prihajajočem Eurobasketu v Sloveniji? Foto: BoBo
Slovenija
Slovenski košarkarji bodo imeli glasno podporo s tribun, o tem ni dvoma.

Septembra se bodo na Jesenicah v predtekmovanju merile ekipe BiH-a, Makedonije, Črne gore in Srbije, v Celju pa Hrvaške in Slovenije. Vsi derbiji bi lahko bili označeni za "tekme visokega tveganja", policija pa se že dalj časa intenzivno pripravlja na izvedbo ukrepov za zagotavljanje varnosti na EP-ju v košarki.

Green Dragonsi in BBB-ji nazadnje v laseh na Ptuju
Nazadnje so preveč razgreti navijači povzročili preglavice varnostnim organom na prijateljski tekmi pretekli konec tedna na Ptuju, kjer so si v lase skočili navijači ljubljanske Olimpije Green Dragonsi in pristaši zagrebškega Dinama Bad Blue Boysi. Izgredi so se končali le z nekaj globami in aretacijami, živ pa je tudi še spomin z EP-ja v vaterpolu v Kranju leta 2003, ko so med drugim tudi novinarsko tribuno razdejali navijači Srbije (takrat še združena s Črno goro) in Hrvaške, ekip, ki sta bili takrat v bazenu v finalu prvenstva.

Policija mirila huligane le do konca tekme, nato pa ...
Nogometni huligani so že med tekmo poleg znanih vzklikov, ki so spominjali na vojno med omenjenima državama izpred nekaj let, metali predmete proti policiji, redarjem, hrvaškim igralcem in sodniku. Do konca tekme je policija še nekako imela položaj pod nadzorom, po koncu finala in porazu hrvaške reprezentance pa so se njihovi navijači podali v spopad s policijo.

Po novem v pomoč tudi nov zakon o policiji
Na začetku maja letos je bil sprejet nov zakon o policiji, ki je prinesel dve pooblastili. Ti sta namenjeni preprečitvi nasilja in izgredov na slovenskih športnih prizoriščih. Tako lahko policija po novem prepove udeležbo na prireditvah oziroma prepove potovanja na tekmovanja tistim osebam, ki že med potjo kršijo javni red in mir. S tem je bil tudi v Sloveniji narejen korak naprej v boju s huliganstvom, ki sicer nima nobene zveze s športom oziroma navijaštvom.

Policija spremlja dejavnosti organiziranih skupin
"Policija bo pri izvajanju nalog upoštevala zakonska pooblastila, vključno z določili zakona o nalogah in pooblastilih policije, ki omogočajo izrek prepovedi udeležbe na športnih prireditvah kot tudi prekinitve potovanja na športno prireditev. Hkrati policija spremlja aktivnosti organiziranih navijaških skupin iz držav udeleženk prvenstva in se bo na prihod, bivanje in udeležbo navijačev na športnih dogodkih ustrezno pripravila," so sporočili iz Slovenske policije.

Za "rizične" tekme večje število varnostnikov
Sodelovanje s policijo je potrdil tudi vodja varnosti na EuroBasketu Milan Germ iz varnostne službe Sintal. "Mi smo odgovorni za varovanje na področju prireditve, dvorane in kar sodi zraven. Kar se dogaja v mestih, za to pa je odgovorna policija. Načrti so pripravljeni. Za tekme, ki veljajo z naše strani za bolj 'rizične', bomo uporabili večje število varnostnikov. Izvajali bomo ukrepe, ki izhajajo iz pravilnikov o osebnem varovanju, izvajamo ustna opozorila in odredbe, če ti ne zaležejo, lahko zahtevamo, da se navijač odstrani."

Nesoglasja lahko vedno izbruhnejo
"Košarka je tak šport, kjer navijači niso tako organizirani kot na primer nogometni, nam je pa povsem jasno, da lahko zmeraj izbruhnejo nesoglasja, tako verska kot tudi nacionalna. Lahko pride na primer do po mnenju navijačev napačne sodniške odločitve in se sproži tisti napačni adrenalin. A to je lahko na vsaki tekmi, ne samo na tekmah EuroBasketa. Prav gotovo bodo navijači imeli neke prostore, kjer se bodo zbirali, kakšen lokal ali kak drug kraj, policija pa bo prav gotovo pridobila informacije o tem," je še dodal Germ.