Slovenija bo na prvenstvu nastopila z dvema dobrima centroma. Minute si bosta delila Mirza Begić in Gašper Vidmar, ki je nekoliko nižji, a zato močnejši. Na položaju pet pa pomaga lahko tudi Uroš Slokar. Foto: Aleš Fevžer
Slovenija bo na prvenstvu nastopila z dvema dobrima centroma. Minute si bosta delila Mirza Begić in Gašper Vidmar, ki je nekoliko nižji, a zato močnejši. Na položaju pet pa pomaga lahko tudi Uroš Slokar. Foto: Aleš Fevžer
Mirza Begić
Begić je v Litvi pustil odličen vtis, saj je bil med najboljšimi v slovenski reprezentanci. Foto: EPA
Mirza Begić, Ante Tomić
Po sezoni se je Begić poslovil od Madrida. Kar nekaj klubov se je zanimalo za slovenskega centra, ki se je na koncu odločil za selitev k evropskemu prvaku Olympiacosu. Foto: EPA

Na turnirju v Celju je na primer Boštjan Nachbar, ko je Slovenija slabše skakala, dejal, da bo z Begićevo pomočjo, ki tiste tekem ni odigral, vse lažje, saj večino odbitih žog dejansko visokorasli košarkar pobere. Pred prvenstvom v Litvi je Maljković dejal, da ne bi bil presenečen, če bi bil Mirza eden izmed najboljših igralcev turnirja. In dejansko je Begić bil med tistimi, ki so si za svoj nastop v Litvi v slovenski izbrani vrsti zaslužili visoko oceno.

Slovenija ima še "skrite" nekatere akcije
Do zdaj na pripravljalnih tekmah Begić še ni pokazal pravih iger: "V napadu se moram še poboljšati, v obrambi pa tako ali tako dam vedno vse od sebe. Fizično sem dobro pripravljen. Se dobro počutim." 28-košarkar, ki se je sicer rodil v Bosni in Hercegovini, verjame, da se forma pravilno tempira: "Upam, da bo forma prava. Bomo dali vse od sebe, da bomo čim boljši."

Reprezentanti so imeli dva prosta dneva, zdaj pa nadaljujejo priprave v Kranjski Gori: "Prosta dneva sta kar prav prišla. Preživel sem ju z družino. Smo šli malo v Bohinj." Do prvenstva je še natanko teden dni in zdaj je ključni del priprav, ko je treba izpiliti še zadnje malenkosti: "Mislim, da moramo izboljšati taktične stvari, ki nam do zdaj še niso šle. Čim bolje je treba izkoristiti tudi to pripravljalno tekmo, ki nam je še ostala s Francijo. Treba je naprej delati. Moramo se še uigrati v teh novih akcijah, ki jih imamo. Tudi v obrambi moramo uigrati postavljene obrambe. Nekaterih akcij, ki jih delamo na treningih, na tekmah še nismo pokazali."

Izpustil tekmo proti Italiji
"Zdaj prihaja najbolj pomemben del. Tekme, na katerih smo zmagovali do zdaj, ne bodo nič pomenile, če ne bomo zmagovali tudi na prvenstvu,"
kljub dobrim rezultatom, Slovenija je zmagala kar na desetih od 11 pripravljalnih tekem, na trdnih tleh ostaja Begić, ki zadnje tekem proti Italiji preventivno ni odigral: "Dobil sem udarec v koleno in nismo želeli tvegati, a je zdaj vse v redu."

Na Eurobasketu leta 2011 je košarkar, ki se je uveljavil v Ljubljani pri Slovanu, debitiral za slovensko izbrano vrsto. V Litvi je Slovenija zasedla sedmo mesto, številni pa so reprezentanci očitali, da ni bilo prave igre: "Letos nekoliko hitreje igramo, kot smo na prvenstvu v Litvi. Letos se pripravljamo tudi na cono, saj smo v Litvi imeli precej težav na postavljeno consko obrambo. To sta največji razliki od priprav pred dvema letoma."

Najboljši bloker prvenstva
V Litvi je bil Begić najboljši slovenski skakalec in celo prvi bloker prvenstva in nedvomno si v reprezentanci želijo, da igre s preteklega evropskega prvenstva ponovi tudi na domačem turnirju: "Čutimo, da se počasi bliža. Povsod so reklame za prvenstvo. Dvorane so bile kar polne na pripravljalnih tekmah. Evforija se je počasi začela čutiti."

"Dolgo že igram, tako da polna dvorana ne predstavlja nečesa posebnega oziroma kakšnega posebnega adrenalina, a jasno je, da je lepše igrati pred polno dvorano in da so navijači na tvoji strani. Je lažje igrati pred domačimi navijači. Se ne da primerjati," je še povedal Begić, nekdanji član Olimpije in Žalgirisa, ki ima za sabo tudi zelo uspešno klubsko sezono, saj je z madridskim Realom postal španski prvak in zaigral v finalu Evrolige, kjer pa je bil močnejši Olympiacos. V novi sezoni bo reprezentančni center nosil prav rdeči dres moštva iz Pireja. Ki je dvakrat zapored osvojilo najmočnejše evropsko klubsko tekmovanje.