Jure Zdovc je kljub oslabljeni ekipi postavil visoke cilje, ki pa jih reprezentanca ni izpolnila. Foto: www.alesfevzer.com
Jure Zdovc je kljub oslabljeni ekipi postavil visoke cilje, ki pa jih reprezentanca ni izpolnila. Foto: www.alesfevzer.com
Odmevi po izpadu Slovenije v Lillu
"Na eni tekmi smo vrgli stran dva meseca dela"
Zdovc: Najbolj sem pogrešal ekipni duh
Analiza Romana Horvata po slovesu Slovenije

48-letni selektor je tretjič vodil Slovenijo na velikem tekmovanju. Do zdaj je poskrbel za najboljši uvrstitvi na evropskem in svetovnem prvenstvu, kar mu je uspelo leta 2009 na Poljskem in lani v Španiji. Letos pa ni šlo. Pred desetimi leti je reprezentanca prvič igrala v četrtfinalu Eurobasketa, kar ji je nato – vmes z Zdovcem celo v polfinalu – uspelo petkrat zapored. Po dobro opravljenem delu v Zagrebu, kjer se je Slovenja v izločilne boje v Lille podala s tremi zmagami in dvema porazoma na tretjem mestu (zaostala je le za favoriziranima Grčijo in Hrvaško), pa je v Franciji takoj doživela hladno prho, ko jo je domov poslala Latvija (73:66).

Obramba ni bila prava
"Čestitke Latviji, ki je zasluženo zmagala. Že dan pred tekmo sem rekel, da so dobri atleti. Groba igra je bila dovoljena, mi pa smo brezglavo prodirali in dobili številne blokade. Igrali smo po globini, a so imeli naši centri slab met (6/18). Nismo realizirali. Po globini smo poskusili, ko smo na trenutke imeli prednost, a so bili nasprotniki od začetka tekme boljši in močnejši. V prvih štirih minutah nismo naredili osebne, kar je zame nesprejemljivo. To so bile prve naloge v obrambi, da jih stisnemo in gremo agresivno, a tega nismo delali,"
so bile prve Zdovčeve besede po porazu.

Četudi je Latvija le za malo presegla 70 točk, pa obramba Slovenije ni bila prava. Zdovc je vedno poudarjal, da je reprezentanca lahko uspešna le z zelo dobro defenzivno predstavo, tokrat pa ni bila na želeni ravni. Latvijci, ki so dobri strelci, so prihajali do odprtih metov in številne zgrešili. Tudi zaradi teh zgrešenih metov so Slovenci ostajali v igri: "Čeprav so začeli s cono, so nam vsilili v obrambi agresiven ritem, ki se je samo še stopnjeval. Potem so na to pristali tudi sodniki, ki pa niso razlog. Kriterij je bil, kakršen je bil, morda pa je bil malce bolj na kožo pisan Latviji. Obramba ni bila prava. V spominu imam, da so imeli veliko odprtih metov, ki jih niso realizirali. Nismo imeli dvignjenih rok in nismo pritiskali nanje. Tu nismo bili pravi. Tekma bi se morala sukati okoli 60 in bi imeli dobre možnosti za zmago, dobili smo pa prepoceni koše. V napadu smo porabili preveč moči in v obrambi potem nismo bili pravi."

V veliki meri iz ekipe potegnili maksimum
Zdovc je v moštvu pogrešal pravega organizatorja igre, kar se je pokazalo tudi v osmini finala: "Latvijci so dobri atleti in igrajo fizično košarko, zato so mi tudi všeč. Imajo malce manj taktično-tehničnega znanja, kjer je bila naša priložnost, a smo se pustili na isto raven. Na silo smo skušali reševati določene situacije, a ni šlo. Morda je tudi razlika v organizatorju igre. Imajo Strelnieksa, ki je odličen in je odigral zelo dobro tekmo. Proti njemu nismo bili dovolj agresivni, čeprav smo to hoteli. Morda je bil to jeziček na tehtnici, saj je Janis odigral vrhunsko."

"Normalno, da smo razočarani, saj smo med pripravami in v Zagrebu vložili ogromno energije. Ni nam uspelo postaviti pike na i. Ko se bodo stvari umirile, bo čas za analizo," je povedal selektor in prevzel odgovornost za slovo od prvenstva: "Pristop ni bil problem. Fantom nimam česa zameriti. Absolutno prevzamem vso odgovornost za ta poraz. Mislim, da smo iz te ekipe v veliki meri potegnili maksimum. Vedno se da še več, a absolutno ni nobenih zamer. Našli smo pravo kemijo in energijo. Tokrat pa je bila Latvija fizično močnejša, hitrejša in boljša v večini segmentov igre."

Tekma spomnila na lansko proti Litvi
Zdovc je znova postavil visoke cilje, čeprav je imel v načrtu brez dvoma popolnoma drugačno moštvo, kot ga je na koncu popeljal na prvenstvo. Zaradi različnih razlogov so številni odpovedali in pripravljalno obdobje ni bilo lahko. Vendar pa je reprezentanca ves čas kazala napredek in je rasla. Zadnje pripravljalne tekme so gledalce navdajale z optimizmom in tudi v predtekmovalnem delu je Slovenija na krilih izjemnih navijačev opravila svojo nalogo. Nato pa se je zalomilo, ko je bilo najpomembneje.

"Na nepravi način so igralci pokazali to energijo in željo. Zaključevali smo ena na ena oziroma ena na pet. Tu so nas čakali. Žoga ni krožila, tudi ko smo ujeli pravi trenutek, pa smo zgrešili. Tudi ko je žoga šla do centrov, ko so imeli dobre situacije, so zgrešili, kar bi morali realizirati. Malce me spomni na tekmo lanskega svetovnega prvenstva proti Litvi," je dejal Zdovc, ki se mu konec koledarskega leta izteče pogodba.

Letos se je selektor povsem izpraznil
Rekel je, da reprezentanci ne zapira vrat, a da bo končna odločitev prišla pozneje, saj so na zvezi novi ljudje, drugi, kot takrat, ko je prevzel selektorsko mesto, in bo pomembna tudi njihova odločitev: "Te akcije nosijo posledice. Če želiš delati po svojem srcu in filozofiji, pride do konflikta. Ne moreš sedeti in se delati 'finega', zato da boš naslednje leto še vedno trener. Slovenija ima ogromno trenerjev. Zakaj bi Zdovc sedel na stolčku, če si še marsikdo drug zasluži. Morda kakšen igralec ne bi želel več igrati, če bi jaz ostal. Pride do trenj in sporov, čeprav pri meni ni revanšizma. Vedno to povem, pri igralcih pa nikoli ne veš."

"Ni pa bilo nobenih konfliktov. Pride do nekaterih stvari, ki niso za javnost. Prav je, da so prepiri in manjši spori, saj le tako lahko greš korak naprej. Če se lepo gledaš, ne moreš nič narediti. Pride do zasičenja, ne do zamer. To želim povedati. Stvar je naporna in letos sem se res izpraznil. Ni bilo lahko glede na vse, kar se je dogajalo. Treba je imeti hladne glave in bomo potem potegnili končne poteze. Na zvezi so novi ljudje, ki imajo nove poglede in prav je tako," je dodal Zdovc.

Iz Lilla

Odmevi po izpadu Slovenije v Lillu
"Na eni tekmi smo vrgli stran dva meseca dela"
Zdovc: Najbolj sem pogrešal ekipni duh
Analiza Romana Horvata po slovesu Slovenije