Slovenija bo leta 2013 najverjetneje gostila največji športni dogodek od osamosvojitve. Foto: Reuters
Slovenija bo leta 2013 najverjetneje gostila največji športni dogodek od osamosvojitve. Foto: Reuters
Borut Pahor
Borut Pahor: EP v košarki je največji športni dogodek, ki ga Slovenija še lahko dobi. Foto: MMC RTV SLO

"Na včerajšnjih pogajanjih smo se dogovorili, da se pristopnina iz 4 milijonov zniža na 3 milijone evrov. Prav tako se znižajo sponzorska sredstva in sicer s 4 na 3,5 milijona evrov. Odločitev vlade je bila soglasna. Prvi obrok plačila 750.000 evrov bomo plačali 17. decembra, naslednje obroke pa v letih 2012 in 2013," je povedal minister za šolstvo in šport Igor Lukšič.

"Vlada je s tem razveljavila vse dosedanje sklepe, tudi tistega o 1,16 milijona evrov. Vlada daje 3 milijone, bomo pa naredili vse, kar je v naši moči, da tudi za ta del zagotovimo sponzorska sredstva," je še povedal Lukšič.

Če ne bo šlo drugače, umik iz Expa v Južni Koreji
Ministru Lukšiču je pritrdil premier Pahor: "Vlada bo dala največ 3 milijone evrov, tudi tukaj si bomo skušali pomagati s sponzorji. Sponzorski del gre v celoti na KZS, bom pa tudi jaz pomagal, da ta sredstva dobijo. V skrajnem primeru imamo 3,5 milijona evrov, ki smo jih rezervirali za promocijo na Expu v Južni Koreji. Ocenili smo, da je EP v košarki največji športni dogodek, ki ga Slovenija še dobi in ima velik športni in gospodarski učinek," je povedal Pahor in dodal, da je prepričali k umiku drugega kandidata, ki je bil pripravljen plačati 4 milijone kotizacije. Na vprašanje, kdo je to bil, je Pahor odgovoril: "No comment."

Fibi ne prostane nič drugega kot potrditev
"Zdaj ni nobenih možnosti, da bi Fiba Europe v nedeljo zavrnila našo kandidaturo. Odločitev je seveda v rokah delegatov, vendar pa zdaj, ko je finančni proračun prvenstva sklenjen, Fiba Europe odločitve ne bo spremenila," je dejal Pahor.

Dan D v nedeljo
Slovenija, ki je edina kandidatka, je z današnjo odločitvijo vlade izpolnila vse formalne pogoje za organizacijo tega velikega dogodka. Zadnjo besedo bo imel 25-članski izvršni odbor Fiba Europe, ki bo o prireditelju odločal v nedeljo na zasedanju v Münchnu.

V bavarsko prestolnico bo odpotovala močna 25-članska slovenska delegacija na čelu z ministrom Igorjem Lukšičem in predsednikom KZS-ja Romanom Volčičem. Odločitev o prireditelju bo znana okoli 14. ure.