Toko Šengelia po šestih letih zapušča Vitorio. Foto: EPA
Toko Šengelia po šestih letih zapušča Vitorio. Foto: EPA

Eden najboljših evroligaških krilnih centrov zadnjega obdobja ima za sabo imenitno sezono. V Evroligi je v povprečju dosegal malenkost manj kot 16 točk in 5,6 skoka na tekmo, kot kapetan pa je Baskonio vodil do naslova španskega prvaka. Njegovo povprečje v Ligi ACB je bilo 16,6 točke in 6,3 skoka na srečanje. Z ekipo, ki jo vodi glavni kandidat za novega slovenskega selektorja Dimitris Itudis, je Šengelia podpisal triletno pogodbo. Pred prihodom v Vitorio se je 28-letni in 206 centimetrov visoki košarkar preizkusil v NBA-ju, kjer se pri Brooklynu in Chicagu ni naigral. Predtem je igral za Charleroi in Valencio.

Barcelona še krepi zvezdniško zasedbo

Sorodna novica Nov zvezdniški ulov Barce: Dirigentska palica pristala v rokah Calathesa

Prvo okrepitev na klopi Barcelone je dočakal Šarunas Jasikevičius. Katalonci so po novem razočaranju, ko so ostali brez naslova španskih prvakov, pripeljali še eno odmevno ime. Kot smo poročali že pred časom, bo v novi sezoni za organizacijo igre Barce skrbel Nick Calathes. V ZDA rojeni grški reprezentant, ki je bil tri sezone zapored najboljši podajalec Evrolige, je podpisal triletno pogodbo. 31-letni košarkar je v zadnji sezoni v povprečju dosegal 13,3 točke, 9,1 podaje in 4,9 skoka na srečanje. Barco sta zapustila Katalonec Pau Ribas, ki bo znova zaigral za Joventut, in Kanadčan slovenskih korenin Kevin Pangos, ki je okrepil Zenit iz Sankt Peterburga. Vodstvo Kataloncev se pogovarja tudi s Pauom Gasolom, prav tako se z vrnitvijo v Barcelono povezuje Maria Hezonjo.

Prepelič dobil nova soigralca

Valencia je, potem ko se je okrepila s Klemnom Prepeličem, pripeljala še dve okrepitvi. Iz Fenerbahčeja je prišel Derrick Williams, ki je letos v Evroligi dosegal 11,3 točke in 3,9 skoka na tekmo. 29-letni ameriški krilni center, ki je bil drugi izbor nabora leta 2011, je v Evropi igral še za Bayern, preizkusil se je tudi na Kitajskem, v NBA-ju pa je oblekel dres Minnesote, Sacramenta, New Yorka, Miamija, Clevelanda in Lakersov. Pri Valencii bo kariero nadaljeval tudi Islandec Martin Hermansson. 25-letni branilec se je zadnji dve leti izkazal pri berlinski Albi. Predtem je igral v Franciji.

Pierre in Ulanovas prvi okrepitvi Kokoškova

Nekdanji slovenski selektor Igor Kokoškov je pri Fenerbahčeju dobil prvi okrepitvi. V Carigrad prihaja Dyshawn Pierre. 26-letni kanadski krilni košarkar je zadnje tri sezone igral v Italiji za Sassari. V zadnji sezoni je v povprečju dosegal 14 točk in sedem skokov; je dober strelec z razdalje. V Evropi je nosil še dres nemškega Braunschweiga. Dres Fenerja bo oblekle tudi litovski reprezentant Edgaras Ulanovas. 28 letni in 198 centimetrov visoki krilni košarkar se je izkazal v dresu Žalgirisa, ki ga je nosil zadnjih šest let. Predtem ga je moštvo iz Kaunasa štiri sezone posojalo. V Carigradu je podpisal dvoletno pogodbo.