Od Eda Murića so več uradnih nastopov za Slovenijo zbrali le Jaka Lakovič, Goran Dragić in Uroš Slokar. Foto: www.alesfevzer.com
Od Eda Murića so več uradnih nastopov za Slovenijo zbrali le Jaka Lakovič, Goran Dragić in Uroš Slokar. Foto: www.alesfevzer.com

"Glava je pripravljena, zdaj pa je treba v pogon spraviti še telo. Odmor sem izkoristil, sem se tudi že pripravljal na to, kar nas čaka. Mislim, da so to naredili vsi fantje. Pred nami sta dva meseca trdega dela in hkrati uživanja. Upam, da bomo ob koncu vsi veseli in nasmejani," je na začetku priprav slovenskih košarkarjev na septembrsko evropsko prvenstvo, pred katerim jih čakata še dve kvalifikacijski tekmi za svetovno prvenstvo, dejal Murić. 11 let je že minilo od njegovega debija za izbrano vrsto. Skupaj je zaigral na treh evropskih prvenstvih – leta 2015 ga je izpustil zaradi poškodbe – in enem svetovnem.

Sorodna novica Sekulić: Dali bomo vse od sebe in poskušali prepričati Gorana Dragića, da igra

Vrhunec je bil leta 2017, ko je Slovenija stopila na evropski vrh. Edo se je tedaj odlično znašel v sistemu Igorja Kokoškova in do potankosti izvrševal nalogo, ki mu jo je namenil selektor. Vedno je veljal za košarkarja, ki se podredi ekipi, na igrišču pa ga ves čas odlikujeta požrtvovalnost in nepopustljivost. Po zaslugi teh karakteristik je nepogrešljivi člen reprezentance, saj je eden tistih, ki vedno dajejo vse od sebe in se pod obročema borijo z višjimi in močnejšimi tekmeci.

Razpored tekem Slovenije na EuroBasketu

Četrtek, 1. septembra, ob 17.15:
SLOVENIJA - LITVA

Sobota, 3. septembra, ob 20.30:
MADŽARSKA - SLOVENIJA

Nedelja, 4. septembra, ob 17.45:
SLOVENIJA - BIH

Torek, 6. septembra, ob 20.30:
NEMČIJA - SLOVENIJA

Sreda, 7. septembra, ob 17.15:
FRANCIJA - SLOVENIJA

Zadnjih pet let pravi vrtiljak

"Od evropskega naslova se je veliko zgodilo in bilo kar nekaj zapletov. Naša reprezentanca se je v teh kvalifikacijah menjevala iz okna v okno in kazala različne igre. Šli smo od dna do vrha – od tistega 'kiksa' v kvalifikacijah do olimpijskih iger. Je bil kar vrtiljak za vse nas. Zdaj nas čaka evropsko prvenstvo, na katerem branimo naslov. Vemo, da je vedno lažje osvojiti kot braniti. Vemo, da nas vsi jemljejo smrtno resno in vedo, da smo ena boljših reprezentanc. Moramo tudi tako nastopiti. Maksimalno je treba poprijeti za delo. Povezani bolj ali manj smo. Nekaj novih fantov nam prihaja pomagat. Z veseljem smo pričakali priprave, enako velja za evropsko prvenstvo in kvalifikacije za svetovno," je dodal Murić, ki bo z Vlatkom Čančarjem nosil breme na položaju krilnega centra.

Drugi vrhunec je izbrana vrsta dosegla lani, ko je prvič zaigrala pod petimi krogi. Ob olimpijskem debiju je v Tokiu za las ostala brez kolajne, za vedno pa bo ostala v spominu Murićeva predstava v finalu kvalifikacijskega turnirja predtem v Kaunasu, ko je odlično pokrival litovska zvezdniška centra Domantasa Sabonisa in celo Jonasa Valančiunasa. Letos Slovenijo čaka novo srečanje z litovskima orjakoma, saj se bosta izbrani vrsti pomerili za uvod EuroBasketa v skupinskem delu v Kölnu. Lani je prvič na velikem tekmovanju nosil kapetanski trak, ki ga je "podedoval" po Goranu Dragiću.

Dokler je v reprezentanci Goran Dragić, je jasno, kdo je kapetan

Novopečeni član Chicago Bullsov je po EuroBasketu 2017 napovedal reprezentančno upokojitev, toda letos se je vrnil v izbrano vrsto in odigral kvalifikacijski tekmi s Hrvaško in Švedsko, usoda njegovega nastopa na evropskem prvenstvu pa še ni znana: "Sem kapetan, ampak če Gogi pride, je težko biti kapetan takemu človeku, ki je toliko let vodil reprezentanco. Z veseljem mu odstopim trak. On je naš pravi vodja. Je fant, kakršnega težko najdeš. Dokler bo on v reprezentanci, je kapetan samo eden, in to je seveda on. Vrata so mu vedno odprta. To tudi ve. Mika ga. Bomo videli. Upam, da ne bom kapetan (smeh, op. a.). Če pa bom, bo to seveda velika čast. S temi fanti smo pokazali že zelo dobre igre."

Sorodna novica Samar: Cilj reprezentance z Dončićem in Dragićem jasen – osvojitev medalje

Pred petimi leti je Slovenija presenetljivo stopila na evropski vrh. Zdaj na evropsko prvenstvo prihaja kot branilka naslova, hkrati še kot olimpijska favoritinja in razumljivo spada v najožji krog favoritov za kolajne: "Ko smo osvojili naslov, smo pokazali, da lahko. Pokazali smo, da nekaj, kar smo mislili, da ni realno, je mogoče. Hkrati tudi, da igramo eno najboljših košark. Tu ne smemo zaspati in take igre moramo pokazati tudi naprej. Junija naša igra ni bila najboljša, smo pa vseeno dvakrat zmagali. Treba bo trdo delati in se uigrati. Fantje smo več ali manj isti. Upam, da bomo na prvenstvo odšli zdravi, saj je to pogoj, da lahko kaj naredimo. Za zdaj si glave ne obremenjujemo z vlogo favorita. Naša naloga je, da pokažemo čim boljše igre, saj vemo, da tudi ostale reprezentance prihajajo zelo močne. Videli smo, kdo vse je potrdil nastop. To je še večja motivacija in močnejše, kot bo prvenstvo, večjo težo bo imelo, če si prvi."

Z večjim veseljem se bori za Olimpijo, kot se je za druge klube

S Cedevito Olimpijo je podaljšal pogodbo še za dve sezoni. Foto: www.alesfevzer.com
S Cedevito Olimpijo je podaljšal pogodbo še za dve sezoni. Foto: www.alesfevzer.com

Pred kratkim je Murić rešil tudi klubski status. Pred tremi leti je bil prvi, ki je podpisal z novonastalim klubom po združitvi ljubljanskega in zagrebškega. V pretekli sezoni je bil eden ključnih mož in nosilec na položaju štiri Cedevite Olimpije, ki je po dolgih letih poskrbela za košarkarsko evforijo v mestu zmaja. Dres najuspešnejšega slovenskega kluba bo izkušeni reprezentant nosil še dve leti, po odhodu Jake Blažiča v Turčijo pa bo zagotovo prevzel tudi vlogo kapetana.

"Zelo sem vesel, da ostajam pri Olimpiji. Agentu sem rekel, da je to prva, druga, tretja, četrta in peta opcija. Za šesto pa potem lahko vidimo. Pojavilo se je nekaj ponudb, a ne bi rad o tem govoril. Čakal sem Olimpijino, saj je Olimpija moj dom. Z veliko večjim veseljem se borim za ta klub, kot sem se za druge. Po koncu kariere bomo ostali tu in vse, kar ustvarimo, se bo zapomnilo. Rad bi, da ta klub doseže, kar mu nekako pripada. Čaka nas še dolga pot. Fantje, ki so podpisali, so vsi pripravljeni dati vse od sebe, da nam uspe. Vesel sem, da ostajam del te ekipe, in bom naredil vse, da bom tu tudi zaključil," je še pristavil Murić.