Med dvanajsterico, ki je prišla v Kijev, je najstarejši Luka Lapornik, Jurij Macura pa najmlajši. Foto: www.alesfevzer.com
Med dvanajsterico, ki je prišla v Kijev, je najstarejši Luka Lapornik, Jurij Macura pa najmlajši. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenijo za zaključek kvalifikacij za evropsko prvenstvo čakata še tekmi z Madžarsko (četrtek ob 20.00) in z Ukrajino (sobota ob 15.00). Čeprav so branilci naslova že uvrščeni na EuroBasket, ki ga bodo prihodnje leto pripravile Češka, Gruzija, Italija in Nemčija, se zavedajo, da je vsak obračun pomemben. V prvi vrsti za Fibino lestvico, na podlagi katere se razvrščajo bobni pred žrebom skupin, hkrati želijo košarkarji pustiti dober vtis in nadaljevati v ritmu, kakršnem so odigrali zadnji cikel, obenem pa se tudi oddolžiti Madžarom za poraz na začetku kvalifikacij, ko so v Sombotelu klonili s 77:75.

Sorodna novica Najpomembneje, da je sebi dokazal, da lahko igra na taki ravni

V Kijevu niso na ekskurziji

"Atmosfera v reprezentanci je dobra. Želimo se oddolžiti za tisti poraz. Strokovni štab nas je dobro pripravil, naredili smo tudi dober skavting. Vemo, da je David Vojvoda njihov najbolj nevaren igralec in morali bomo dobro paziti nanj. Dati moramo maksimum, saj želimo kvalifikacije končati z novima zmagama. V Kijev nismo prišli na ekskurzijo, četudi smo že uvrščeni na evropsko prvenstvo. Vemo, kaj moramo narediti," je dejal 32-letni Lapornik, 11 let mlajši Jurij Macura pa je dodal: "Treba se bo boriti do konca. Tisti poraz na Madžarskem je kar bolel. Zavedamo se, po kaj smo prišli v Kijev. Že na prvem treningu smo pokazali pravo energijo. Vzdušje je pravo, dobro smo trenirali, zdaj moramo pa to še prenesti na teren. Ker je malo časa za pripravo, smo osredotočeni nase. Madžari imajo težak ritem, saj bodo odigrali štiri tekme v nekaj dneh, mi pa smo še vedno tisti, ki imamo tarčo na hrbtu, saj smo evropski prvaki in vsaka reprezentanca je še dodatno motivirana."

V prvem ciklu nista igrala, tako da sta o neuspehu na Madžarskem spregovorila kot zunanja opazovalca. "Mislim, da je manjkala neka energija, ki smo jo lahko videli potem novembra v Stožicah. Madžari so tedaj igrali doma, bila je nabita dvorana, zdaj pa je situacija drugačna. Smo v mehurčku, dvorana bo prazna in ne bodo imeli šestega igralca," je prepričan Lapornik, njegove besede pa je potrdil tudi Macura: "Predvsem je manjkal ta nek zaščitni znak, ki nas je zaznamoval potem v Ljubljani, ko smo dobro odigrali obe tekmi. Proti Madžarom tega ni bilo. Ko obramba ni taka, kot bi morala biti, se pozna tudi v napadu. Kakšen met z razdalje gre za malo iz obroča. Potem pade koncentracija, tudi motivacija in proti neugodni ekipi, kakršna je Madžarska, hitro lahko izgubiš. Poleg tega se je igralo na Madžarskem, v majhni in polni dvorani. Ko gostitelj potem začne zadevati, je vsako ekipo težko premagati."

Ob debiju je proti Ukrajini (84:73) Lapornik prispeval sedem točk. Foto: www.alesfevzer.com
Ob debiju je proti Ukrajini (84:73) Lapornik prispeval sedem točk. Foto: www.alesfevzer.com

Lapornik že skoraj "obupal"

Po porazu z Madžarsko in koprskemu mučenju z Avstrijo se je KZS pričakovano odločil za selektorsko menjavo. Rada Trifunovića je zamenjal Aleksander Sekulić, ki je v novembrskem ciklu v ekipo uvrstil tudi kapetana Krke in tedaj enega najboljših posameznikov Lige ABA, prvega centra Kopra Primorske. Lapornik je veliko igral, celo začel v prvi peterki in povsem upravičil zaupanje selektorja, ko je pri 32-letih Šentjurčan le dočakal reprezentančni debi: "Vmes sem že malce pozabil na reprezentanco, obupal oziroma se sprijaznil, da je mogoče zame ta zgodba končana. Res sem vesel, da se je selektor spomnil name. Mislim, da sem na terenu upravičil zaupanje. Presrečen sem, da sem lahko končno debitiral za Slovenijo."

Macura, ki je debitiral že kot najstnik v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, sicer novembra, ko je prišel v dobri formi, prave priložnosti ni dočakal, bo pa zagotovo večje deležen zdaj, ko ni prvega centra Jordana Morgana. Medtem je zamenjal klub. Po stečaju Kopra Primorske se je 21-letni Ljubljančan kot posojen košarkar Baskonie, s katero mu letos poteče pogodba, preselil v Beograd k FMP-ju: "Moram priznati, da sem kar presenečen, kako lepo so me sprejeli v klubu. Nisem si mislil, da bo v narekovajih rečeno tako lahek prehod. Ravno pred reprezentančno akcijo smo drugič zamenjali trenerja, tako da je nekaj negotovosti, a za zdaj je vse lepo in prav. Ko se je končala zgodba v Kopru, je bil čas za korak naprej. Že od prej sem poznal Beograd. Vedel sem, da bom dobil neko minutažo, ki bo večja kot v Megi prejšnjo sezono. Poznal sem nekaj ljudi v FMP-ju, poznam tudi Ligo ABA, tako da se mi zdi, da sem se prav odločil."

Šele na avtobusu izvedeli, da tekme ne bo

Sorodna novica Po koncu Krkine karantene: "Kot nekakšen nov začetek"

Poleti je pred podpisom s Primorsko kratek čas treniral s Krko, zanimiv je bil tudi Olimpiji, kjer je igral v mlajših selekcijah pred odhodom v Španijo, a, kot pravi, je pred selitvijo v FMP z domačimi klubi "imel stike, a nič posebnega, nič več od ideje". Še vedno pa mu je žal, da se je zgodba v Kopru, kjer je res dobro izkoristil priložnost, tako klavrno končala: "Res je škoda, da je projekt tako propadel. To je bila nova in sveža stvar v regionalni košarki. Zagotovo je to udarec za slovensko košarko. Na začetku sezone se je malce kompliciralo, ko so nas že izpustili, pa se je pojavil nov vlagatelj in smo vseeno vstopili v sezono. Potem je bilo nekaj mesecev vse lepo in prav, dokler ni po novembrski reprezentančni akciji prišlo do tistega 'buma'. Zadnji dve tekmi smo odigrali z negotovo glavo in potem se je kar zaključilo."

Tako Lapornik kot Macura sta že izkusila posebnost letošnje sezone, ki jo kroji covid-19. Krka je bila recimo zaradi okužb na začetku novega leta v karanteni. "Zagotovo je zaradi koronavirusa situacija težka. Tekme odpadajo, potem smo bili tudi že v karanteni. Vse skupaj vpliva tako na fizično pripravljenost kot na psiho," je dejal Lapornik, 210 centimetrov visoki levoroki Macura pa je z FMP-jem ostal brez nekaterih tekem: "Se mi zdi, da še bolj kot fizično ima vse skupaj mentalni vpliv. Ko odpadajo tekme, fizično pripravljenost lahko ohranjaš s treningi, težje pa je mentalno. Z FMP-jem smo bili recimo že na avtobusu namenjeni na tekmo s Partizanom, ko so nam povedali, da odpade. Ni najbolj prijetno, ko potem ostaneš prost ves konec tedna. Treba je biti pripravljen na vse. Tu v mehurčku je lažje. Dobro se poznamo, dobra je energija v ekipi in mislim, da smo ustrezno pripravljeni na te dve tekmi."