Slovenija se bo v Kijevu pomerila najprej v četrtek ob 20.00 z Madžarsko, v soboto ob 15.00 pa še z Ukrajino. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenija se bo v Kijevu pomerila najprej v četrtek ob 20.00 z Madžarsko, v soboto ob 15.00 pa še z Ukrajino. Foto: www.alesfevzer.com

Verjetno bodo štirje zmaji v Kijevu sestavljali prvo peterko Slovenije na zadnjih dveh kvalifikacijskih obračunih z Madžarsko in Ukrajino. Eden izmed ključnih mož bo znova Murić, prva štirica izbrane vrste. Na tem položaju se je v reprezentanci popolnoma ustalil, zdaj pa ga večino časa – na trenutke se sicer preseli tudi na svoje primarno krilo – igra tudi v klubu. "Vesel sem, da smo se odzvali v takem številu. Glede na prvi mehurček v Ljubljani pogrešamo Jordana Morgana, a vseeno mislim, da imamo dobro ekipo. Vemo, da ne bo lahko. Imamo malo časa za uigravanje sistema, smo pa fantje pripravljeni dati vse od sebe in garati vseh 40 minut," je v ukrajinskem mehurčku povedal Murić.

Sorodna novica Pritisk kluba na Morgana je bil prevelik

Košarkarji Cedevite Olimpije so v zadnji cikel kvalifikacij za EuroBasket, na katerem bo Slovenija prihodnje leto branila evropsko krono, prišli po samoizolaciji, saj je v ljubljansko garderobo vdrl koronavirus, zaradi česar sta bili prestavljeni dve tekmi Lige ABA, tudi sicer pa ustavljene vse klubske dejavnosti: "V času pred reprezentančno akcijo nismo imeli pravih treningov. Trener nam je pošiljal program, po katerem smo delali doma, da smo vsaj ostali nekoliko aktivni, dokler se ne vrnemo v trenažni proces." Murić sicer letos igra eno najboljših sezon v karieri. Skupaj z Jako Blažičem in ameriško četverico sestavlja sekstet ljubljanskih nosilcev.

Edo Murić ima med trenutnimi reprezentanti največ nastopov in je tako tudi prevzel kapetanski trak. Foto: www.alesfevzer.com
Edo Murić ima med trenutnimi reprezentanti največ nastopov in je tako tudi prevzel kapetanski trak. Foto: www.alesfevzer.com

Cedevita Olimpija razume željo igralcev

Vedno je bil košarkar, pri katerem pristop in borbenost nista bila nikoli vprašljiva. Veliko dela je vedno opravil v obrambi, kjer se zdaj, ko tako v reprezentanci kot v klubski majici zapolnjuje vrzeli na krilnem centru, večino časa bojuje z višjimi igralci. Letos je ujel tudi dobro formo v napadu, kjer, kot zapisano, spada med glavne Olimpijine može, nekajkrat v tej sezoni pa je bil tudi v ključnih trenutkih prevzel odgovornost. V Evropskem pokalu njegovo povprečje znaša devet točk na tekmo, v Ligi ABA pa deset. V jadranski ligi je tudi med boljšimi strelci z razdalje, saj trojke zadeva z 48-odstotno uspešnostjo.

V obeh tekmovanjih so zmaji za zdaj zelo uspešni. V regionalni ligi so tik pod vrhom, v Evropskem pokalu pa se bojujejo za preboj v četrtfinale. Ob napornem ritmu, ki ga ves čas še zgoščujejo zaradi covida prestavljene tekme, je Cedevita Olimpija izrazila željo, da bi, ker se je Slovenija na evropsko prvenstvo že prebila, v tem reprezentančnem oknu njeni košarkarji manjkali, saj bi tako lahko vnaprej odigrala nekaj tekem državnega prvenstva, ki se mu pridružuje z začetkom Lige za prvaka in tako s "tretjo fronto" še dodatno zapolnjuje urnik: "V klubu so povedali svoje stališče, kaj si mislijo, a so nam igralcem pustili proste roke, kar se mi zdi od njih zelo pošteno. Vsi smo pokazali veliko želje. Vemo, da smo pomemben del te reprezentance in vsi s ponosom igramo zanjo. Z veseljem smo se odzvali. Vemo, da bo vse skupaj trajalo en teden. Mislim, da v tem času ne bomo veliko izgubili, in upam, da se vrnemo zdravi."

Sorodna novica Olimpija reprezentantov ne bo omejevala, a bi med oknom rada igrala tekme DP-ja

"Sani (Bečirović, športni direktor Cedevite Olimpije, op. a.) je bil igralec in razume. Pri Olimpiji vsaka tekma prinaša velik pritisk, saj moraš vsako dobiti. Smo v tem delu sezone, ko ti vsak spodrsljaj lahko pokvari načrte. Sani je razložil svojo plat. Smo razumeli, je pa tudi on nas. Tudi on je igral za reprezentanco in ve, kaj to pomeni. Pogovorili smo se, so razumeli in nam dali proste roke. Vesel sem, da se je tako razpletlo, zdaj pa smo popolnoma osredotočeni na reprezentanco," je dodal mlajši izmed bratov Murić.

Novembra se je reprezentantom odvalil kamen od srca

202 centimetrov visoki Ljubljančan, ki bo novembra dopolnil 30 let, ima med še aktivnimi reprezentanti največ uradnih nastopov. Trenutno je pri številki 57, kar ga uvršča na 12. mesto, ki si ga deli z legendarnim Juretom Zdovcem. Slovenske barve je zastopal že na štirih velikih tekmovanjih, pomembno vlogo je odigral tudi ob pravljičnem carigrajskem pohodu na vrh Evrope, še večje breme pa nosi zdaj v kvalifikacijah. Poti proti prihajajočemu evropskemu prvenstvu Slovenija ni začela najbolje, saj je klonila na Madžarskem (77:75), potem pa v Kopru stežka premagala Avstrijo (85:78). V Kijevu se bo najprej – v četrtek ob 20.00 – pomerila prav z Madžari: "Želimo se pokazati v dobri luči, z dobro energijo in disciplino. Smo dovolj izkušeni, da ne bomo dovolili, da se takšna tekma ponovi. Vemo, da imamo kakovost, moramo pa biti osredotočeni predvsem nase, saj ni veliko časa. Na tisti tekmi so Madžari pokazali, da so, ko se razigrajo, lahko zelo nevarni. To je bila dobra šola za nas, in upam, da bomo znali vrniti udarec. Moramo se boriti, se "stepsti", kajti prav to je manjkalo na prvem obračunu. Prepričan sem, da bomo odgovorili."

Slovenski košarkarji si želijo za konec dve zmagi

Po spodrsljaju v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo in neprepričljivem začetku teh so evropski prvaki pod novim selektorjem Aleksandrom Sekulićem precej popravili vtis novembra v Stožicah, ko so dobro odigrali in vpisali dve zanesljivi zmagi, s čimer so si izborili vozovnico za Češko, Gruzijo, Italijo ali Nemčijo: "Ti dve tekmi sta nam veliko dali. Predvsem se nam je odvalil kamen od srca po tistem, kar se je zgodilo v prejšnjih kvalifikacijah. Zagotovo smo lažje prišli v ta mehurček, po drugi strani pa čutimo obvezo, da čeprav smo že uvrščeni na prvenstvu, pokažemo iste predstave, z enako ravnjo energije in borbenosti. Smo dovolj zreli in imamo za sabo dovolj takšnih tekem, da se zavedamo, da ne smemo biti preveč sproščeni, da ne bi čutili nič pritiska. Vse bomo naredili, da končamo skupino na prvem mestu, kar nam bo veliko pomenilo. Brez dvoma smo zelo motivirani."


Skupina F, Kijev, 4. krog, četrtek ob 20.00:
SLOVENIJA ‒ MADŽARSKA

3. krog, petek ob 18.15:
AVSTRIJA ‒ MADŽARSKA

6. krog, sobota ob 15.00:
UKRAJINA ‒ SLOVENIJA

Nedelja ob 19.00:
MADŽARSKA ‒ AVSTRIJA

5. krog, ponedeljek ob 18.00:
MADŽARSKA ‒ UKRAJINA

Lestvica:                             
SLOVENIJA *                 4  3 1  7 
UKRAJINA *                  4  2 2  6 
MADŽARSKA                   2  2 0  4 
------------------------------------- 
AVSTRIJA                    4  0 4  4 
     * - že na evropskem prvenstvu