Damir Grgić je najzaslužnejši za vzpon slovenske ženske košarke v zadnjih letih. Foto: www.alesfevzer.com
Damir Grgić je najzaslužnejši za vzpon slovenske ženske košarke v zadnjih letih. Foto: www.alesfevzer.com

Rakete so v skupinskem delu najprej visoko porazile Turčijo (72:47), nato so izgubile z Belgijo (57:92), za konec pa so ugnale še izbrano vrsto Bosne in Hercegovine (91:81), kar je zadostovalo za tretje mesto v skupini C. V repasažu za nastop v četrtfinalu evropskega prvenstva, kar je bil prvotni cilj, je bila v ponedeljek usodna Rusija (75:93).

"Evropsko prvenstvo je za nas končano. Naredili smo napredek glede na prejšnja prvenstva, hkrati pa smo prvič v zgodovini dosegli dve zmagi na evropskih prvenstvih. Žal to ni bilo dovolj za uvrstitev v četrtfinale, kar je bil naš prvotni cilj, a v tem trenutku sta bili reprezentanci Belgije in Rusije preprosto boljši od nas," je dejal selektor Damir Grgić.

Slovenke so tako evropsko prvenstvo, ki je bilo zanje tretje zapored, sklenile na desetem mestu. S tem so ostale tudi brez možnosti za uvrstitev v kvalifikacije za svetovno prvenstvo, kamor se bo uvrstilo najboljših šest reprezentanc turnirja. Prvič jim je na prvenstvu uspelo zmagati na dveh tekmah. Na svojem prvem prvenstvu leta 2017 so osvojile 14. mesto, dve leti pozneje pa so bile v Srbiji tako kot letos desete.

Eva Lisec je bila s povprečjem 17,3 točke na tekmo najboljša slovenska strelka na prvenstvu. Foto: www.alesfevzer.com
Eva Lisec je bila s povprečjem 17,3 točke na tekmo najboljša slovenska strelka na prvenstvu. Foto: www.alesfevzer.com

Kljub neizpolnjenemu cilju pa slovenske košarkarice z optimizmom zrejo v prihodnost. Že čez dve leti bodo imele namreč priložnost za vrhunski dosežek na EuroBasketu na domačih tleh. Člani Izvršnega odbora FIBA Europe so namreč sprejeli odločitev, da bosta 39. evropsko košarkarsko prvenstvo za ženske gostila Slovenija in Izrael.

Vsaka izmed držav gostiteljic bo gostila dve skupini skupinskega dela, zaključni boji izločilnega dela pa se bodo igrali v Sloveniji. Slovenski skupinski del bo na sporedu v Celju in Kopru, Izraelci bodo reprezentance gostili v Tel Avivu, medtem ko bodo evropske prvakinje okronane v Ljubljani. 16 reprezentanc bo pod koši moči merilo med 15. in 25. junijem 2023. Rakete bodo, čeprav so na prvenstvo kot gostiteljice že uvrščene, nastopale tudi v kvalifikacijah za EuroBasket, kjer bodo pilile formo pred domačim prvenstvom.

"Rad bi se zahvalil dekletom in celotnemu štabu za predano delo skozi celotne priprave in na evropskem prvenstvu. V tem trenutku smo dali svoj maksimum. Reprezentanca je mlada in ima vse nastavke, da z nekaj minimalnimi korekcijami v ekipi igra skupaj tudi v naslednjem olimpijskem ciklu. Prepričan sem, da bo že čez dve leti, ko bo evropsko prvenstvo na domačih tleh, še veliko zrelejša in kakovostnejša, s tem pa tudi v priložnosti, da se uvrsti med najboljših osem ekip stare celine," je še povedal Grgić.