Jonquel Jones odlično igra tudi v Ligi WNBA, kjer je članica moštva Connecticut Sun. Foto: AP
Jonquel Jones odlično igra tudi v Ligi WNBA, kjer je članica moštva Connecticut Sun. Foto: AP

Izbranke Damirja Grgića so prvi dan prvenstva v Strasbourgu visoko ugnale Turčijo, dan pozneje pa po slabi predstavi visoko izgubile proti Belgiji. Krog pred koncem skupinskega dela EuroBasketa so karte v skupini C še povsem odprte. Na vrhu je trenutno kar nekoliko presenetljivo reprezentanca Bosne in Hercegovine z dvema zmagama, Belgija in Slovenija sta obe vknjižili po zmago in poraz, četrta Turčija je po dveh obračunih še brez uspeha.

Vse reprezentance imajo še vedno možnost napredovanja. V četrtfinale se bo neposredno uvrstila prvouvrščena ekipa, medtem ko bosta drugo in tretjeuvrščena ekipa v tej skupini v ponedeljek igrali dodatne kvalifikacije za napredovanje med najboljših osem ekip prvenstva.

Shante Evans in druščino čaka pod obročen zahtevna naloga pri pokrivanju Jonquel Jones. Foto: www.alesfevzer.com
Shante Evans in druščino čaka pod obročen zahtevna naloga pri pokrivanju Jonquel Jones. Foto: www.alesfevzer.com

Rakete bi si z zmago nad Bosno in Hercegovino že zagotovile najmanj tretje mesto v skupini, ob ugodnem razpletu na srečanju med Turčijo in Belgijo bi lahko zasedle celo vrh lestvice, ob slabem dnevu pa se lahko prvenstvo zanje tudi že zaključi. Slovenske košarkarice so sicer do zdaj z Bosno in Hercegovino odigrale dve medsebojni tekmi in so še brez zmage. Zadnjič sta se izbrani vrsti pomerili zdaj že davnega leta 1995 v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, na katerem so visoko slavile reprezentantke Bosne in Hercegovine.

"Čaka nas težka tekma. Bosna bo zagotovo želela zmagati, saj ji uspeh prinaša prvo mesto in neposredno uvrstitev v četrtfinale. Bosna ima odlično ekipo, sploh Jonquel Jones igra izjemno. To bo moj izziv na tekmi, ki se ga že veselim. Kot ekipa moramo stopiti skupaj in igrati tako, kot znamo, saj nam to na zadnjih dveh tekmah ni uspelo," je izjemno rojakinjo, ki nosi dres Bosne in Hercegovine, izpostavila Američanka v slovenski reprezentanci Shante Evans.

"Ta poraz z Belgijo je bil velik spodrsljaj, a zdaj moramo na to pozabiti. Naše glave morajo biti usmerjene le proti vsaki naslednji tekmi. Preteklosti ne moreš spreminjati, lahko pa veliko naredimo za naprej. Biti moramo zbrane in igrati tako, kot znamo, tu ni neke velike filozofije. Držati se moramo dogovorov, zaupati ena drugi in štabu in verjeti vase, potem verjamem, da nam bo uspelo," je dodala Zala Friškovec.


3. krog, nedelja ob 12.00:
BiH – SLOVENIJA

Ob 15.00:
TURČIJA – BELGIJA

Lestvica:          
BIH       2 2 0 +25 4
BELGIJA     2 1 1 +20 3
SLOVENIJA    2 1 1 -10 3
TURČIJA     2 0 2 -35 2