Slovenija je imela v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo ogromno težav pod obročema. Jordan Morgan jih bo skušal rešiti, na Američana pa reprezentanca lahko računa, saj ne igra v Evroligi ali Ligi NBA. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenija je imela v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo ogromno težav pod obročema. Jordan Morgan jih bo skušal rešiti, na Američana pa reprezentanca lahko računa, saj ne igra v Evroligi ali Ligi NBA. Foto: www.alesfevzer.com
Sorodna novica Morgan: Ljubljana je mesto, kjer sem se v karieri do zdaj počutil najbolje

28-letni in 203 centimetre visoki košarkar, ki je v tej sezoni najboljši strelec in skakalec trenutno drugouvrščene zasedbe turške lige Pinarja Karšiyake, bo za Slovenijo debitiral v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Prvaki stare celine so se na pripravah za dvoboja z Madžarsko in Avstrijo zbrali v nedeljo, ko se je prvič pridružil tudi Morgan: "Ko sem prišel na zbor, sem se počutil kot prvi dan šole. Bil sem vznemirjen in navdušen nad priložnostjo. Dal bom vse od sebe, skušal odnesti čim več in se čim bolje vklopiti v ekipo. Igranje za reprezentanco je toliko pomembnejše kot vsi individualni oziroma klubski cilji. Tu popolnoma pozabiš nase in delaš vse, kar ekipa potrebuje. Naredil bom vse, da bom upravičil zaupanje in bom dostojno igral za reprezentanco, ki je v preteklosti dosegla vse te uspehe."

Jordan Morgan pred prvim nastopom za Slovenijo

"Res sem navdušen. Če sem odkrit, mi igranje na tej ravni res veliko pomeni, saj je to nekaj, o čemer praktično vsi košarkarji sanjajo. Toliko izjemno kakovostnih in uspešnih igralcev iz Lige NBA in močnih evropskih tekmovanj ni dobilo priložnosti, da bi zaigrali na tekmovanjih te ravni. Počaščen sem, da sem jo jaz dobil," je o prvih vtisih povedal Morgan, ki sicer nima višine klasičnega centra, a ima po besedah Rada Trifunovića odlično centrsko tehniko. Kot je povedal selektor na novinarski konferenci, ko je navedel seznam reprezentance za kvalifikacije, ima Američan velik razpon rok, kar več šteje od telesne višine.

Poudaril je tudi njegov slog igre, ki je podoben slogu Gašperja Vidmarja. Selektor je poudaril njegove atletske sposobnosti, igro v obrambi in dober skok. Hkrati je tudi zelo soliden strelec s polrazdalje. Trifunović je dodal, da je v pogovoru z njim dobil zelo pozitiven odziv, navdušil pa ga je tudi s pristopom na prvih treningih. "Selektor je v stik z mano stopil poleti. Proces je bil dolg. Mislim, da smo prvič govorili junija, končal pa se je pred kratkim. Med tem časom nisem želel imeti prevelikih pričakovanj, če bi se kar koli zalomilo, bil pa sem navdušen. Hvaležen sem Radu, da me je poiskal in videl v meni potencial, da spadam v to ekipo," je novopečeni slovenski državljan razkril, kako je potekala celotna zgodba z reprezentanco.

Napade zna Morgan zaključevati s silovitimi zabijanji. Foto: www.alesfevzer.com
Napade zna Morgan zaključevati s silovitimi zabijanji. Foto: www.alesfevzer.com

Spomnim se, da smo s Hrovatom in Oliverjem gledali finale evropskega prvenstva pri meni v stanovanju v Ljubljani. Spomnim se velikega slavja v centru mesta. To je bil res neverjeten trenutek, ko sem videl, kako navijači slavijo. To je bil dokaz, kako imajo ljudje radi košarko. Zato me veseli, da sem dobil priložnost zaigrati za tako reprezentanco. Z ženo sva v tisti sezoni dobro spoznala Slovenijo. Obiskala sva večino znamenitosti. Res je prelepa država. Res sem se dobro počutil, ko sem bil tu. Ko to združiš z veliko košarkarsko kulturo, ki jo ima Slovenija, si zlahka ponosen, da zastopaš tako državo.

Jordan Morgan

"Težko rečem, kaj pričakujem, vem le, da imamo veliko nadarjenih igralcev. Četudi smo oslabljeni zaradi tega načina kvalifikacij, imamo še vseeno veliko kakovostnih košarkarjev," je prepričan Morgan, ki pod slovenski obroč prinaša še kako potrebne "mišice". Kot pravi, je med reprezentanti zunaj igrišča "naravna kemija", zato se tudi ne boji, da ne bi kot prava ekipa izpolnili zastavljenih ciljev: "Vsi si želijo zmage. To je ključno oziroma najbolj pomembno. Vsi so osredotočeni na to, kaj lahko naredijo, da najbolj pomagajo ekipi. Mi smo branilci evropskega naslova in vsak bo dal vse od sebe, da bi nas premagal. Vsak se bo skušal dokazati proti nam. Zato moramo igrati agresivno, čvrsto in biti odločni. Nobene tekme ne smemo vzeti zlahka, saj si vsak najbolj želi premagati prvaka."

Sorodna novica Pod košem Avstrije kraljuje Jeseničan, ki je najboljši posameznik Eurocupa

Po Arrielu McDonaldu, ki je slovenske barve branil na evropskem prvenstvu v Turčiji leta 2001, in Anthonyju Randolphu, ki je s Slovenijo v Turčiji leta 2017 postal evropski prvak, je tretji naturalizirani reprezentant iz ZDA. Vrhunec leta bodo seveda junijske kvalifikacije za olimpijske igre, ko bo imel, kot pravi tudi selektor, prednost Randolph, a odločitve, ali bo še igral za Slovenijo, še ni povedal. "Če bi bil vpoklican, bi bil seveda presrečen. Randolph je izjemno nadarjen igralec, ki je veliko dosegel s to reprezentanco. Razumem, da ima prednost oziroma možnost, da pove, ali bo igral ali ne. Kakor koli, jaz bom pripravljen in, če dobim priložnost, jo bom skušal čim bolje izkoristiti," je povedal Morgan.

Ko je z Olimpijo postal slovenski prvak, je bil najboljši strelec in skakalec moštva. Foto: www.alesfevzer.com
Ko je z Olimpijo postal slovenski prvak, je bil najboljši strelec in skakalec moštva. Foto: www.alesfevzer.com

Ko smo mu omenili morebitni nastop na olimpijskih igrah, so se mu kar zaiskrile oči, nato pa je s širokim nasmeškom odgovoril: "Nekajkrat sem si zamislil, kako bi to bilo. Skušal sem si vse skupaj vizualizirati. To bi bil poseben življenjski dosežek, do katerega pride tako malo ljudi. Vsi, ki smo tu, imamo to v mislih. Pred nami so kvalifikacije za evropsko prvenstvo, a v mislih imamo tudi junij. Prizadevamo si za to, da postanemo olimpijska ekipa. To moramo biti, da si lahko izborimo Tokio. Moramo prevzeti tako identiteto."

V primeru nastopa v Kaunasu in pozneje v Tokiu bi zaigral v isti zasedbi kot Luka Dončić: "Kar se njega tiče, vedno vsem pravim, da je z njim mogoče vse. On je sijajen košarkar in igranje z njim predstavlja res neverjetno priložnost."