Informacije o madžarskih igralcih je Rado Trifunović zbral tudi pri slovenskih trenerjih, ki delujeta na Madžarskem, Gašperju Okornu in Gašperju Potočniku. Foto: www.alesfevzer.com
Informacije o madžarskih igralcih je Rado Trifunović zbral tudi pri slovenskih trenerjih, ki delujeta na Madžarskem, Gašperju Okornu in Gašperju Potočniku. Foto: www.alesfevzer.com

Zadnja sta se pridružila izkušena Jaka Blažič in Edo Murić, ki ju ima ob Klemnu Prepeliču, Alekseju Nikoliću in Žigi Dimcu selektor trenutno na voljo iz šampionskega moštva, ki je pred dvema letoma in pol v Carigradu osvojilo zlato medaljo. Zdaj Slovenija začenja branjenje evropske krone. Ker je Fiba spremenila kvalifikacijski sistem, si mora tudi branilec naslova izboriti nastop na turnirju najboljših reprezentanc stare celine, ki bo naslednje leto v Pragi, Tbilisiju, Milanu, Kölnu in Berlinu.

Madžari trenirajo že od ponedeljka

V kvalifikacijski skupini evropske prvake čakajo Madžari, Avstrijci in Ukrajinci. V prvem ciklu se bodo najprej v četrtek pomerili v gosteh z Madžarsko. Kot je povedal Trifunović, se prvi nasprotniki na Slovenijo, ki je seveda glavni favorit skupine, pripravljalo že en teden. Namreč Makedonija in Madžarska sta odpovedali pokal, da se lahko izbrani vrsti na kvalifikacije pripravljata že od prejšnjega ponedeljka: "Da imajo ene reprezentance na razpolago le tri dni za priprave, nekatere pa toliko več in se odločita po svoji logiki, se mi zdi neregularno. Fiba bi morala imeti roko nad tem in reči, toliko časa imate vsi in tako mora biti."

V popolni postavi bo Slovenija trenirala le dobra dva dneva, v četrtek pa jo že čaka gostovanje v Sombotelu. "Zavedamo se, da nas pred polno dvorano čaka težka tekma. Na domačem parketu so močni in neugodni. Lahko se razletijo po terenu in mečejo iz situacij, iz kakršnih po navadi ob koncu tekme. To bo treba ustaviti in v prvi vrsti imeti dobro obrambo ter skok. To sta stvari, ki sta povezani z željo in ne toliko z uigravanjem ekipe. Poznamo jih dobro. V prvi vrsti ne smemo dopustiti, da se razigra Vojvoda, tudi na račun kakšnega lahkega koša katerega drugega igralca. V napadu želim, da se igralci počutijo udobno in ne igrajo v krču. Torej ne smemo komplicirati, ampak igrati preprosto," je povedal Trifunović.

Doma Madžari lahko igrajo kot v transu

Selektor je večkrat poudaril, da so doma Madžari lahko zelo zahteven tekmec. Na svojem terenu igrajo bistveno bolje kot na tujem. Zato bo pomemben že začetek tekme. Namreč Slovenci morajo s čvrsto in agresivno defenzivno igro že na začetku poskrbeti, da se nasprotnik ne razigra, kajti potem je lahko nevaren. "Znajo kar znoreti in igrati v transu. Niso zastonj recimo doma visoko premagali Hrvaške. Na tujem je zgodba povsem drugačna," je dodal Trifunović, ki je kot največji nevarnosti izpostavil Davida Vojvodo, ostrostrelca, ki igra za italijansko Reggiano, in Akosa Kellerja, nosilca pod obročem. Mesto naturaliziranega igralca zaseda ameriški organizator igre Darrin Govens. Zaradi Evrolige seveda manjka najboljši madžarski košarkar Adam Hanga, ki nosi dres Barcelone.

Ker časa za uigravanje ni veliko, bo ključna obramba. V napadu je na primer, kot je povedal selektor, Slovenija na EuroBasketu imela več kot 40 različic akcij, zdaj jih dosti več kot pet ne bodo mogli uigrati. Preprosto je časa premalo. V napadu bo tako lahko prihajalo tudi do improvizacije posameznikov, bo pa v takem primeru seveda lahko do izraza prišla individualna kakovost, ki je brez dvoma na slovenski strani: "Tudi od tega bo odvisno, saj ni toliko časa za timsko uigravanje. Seveda lahko pride do izraza kakovost Blažiča, Prepeliča, Morgana, Murića … Jasno pa je, da so neke smernice in da povsem prepuščeno prosti igri ne more biti."

Morgan točno ve, zakaj je tu

Slovenski košarkarji se pripravljajo na Madžare

Trifunović se podaja v drugo akcijo v selektorski vlogi. Za Slovenijo so neuspešne kvalifikacije za svetovno prvenstvo, kamor se evropskim prvakom ni uspelo kvalificirati. "Zdaj imamo na razpolago več igralcev, kot smo jih imeli v prejšnjih kvalifikacijah, hkrati pa so tudi v boljših formah. Nastopanje za reprezentanco je nekaj posebnega. Zdaj so naši igralci že večkrat igrali za izbrano vrsto, so tega vajeni in tako bolj izkušeni. To veliko pomeni," kot spremembo glede na prejšnje kvalifikacije poudarja selektor, ki že lahko računa tudi na novega naturaliziranega košarkarja, Američana Jordana Morgana, za katerega pravi, da ve, da bo v slovenskem dresu dal vse od sebe: "Točno ve, zakaj je tu, kar je tudi sam povedal. Recimo, prvi dan smo se na treningu nekaj pogovarjali, če pride do prevzemanj v obrambi, kako bomo napadali. Po navadi potem iščeš visokega igralca ali pa branilec igra ena na ena proti visokemu. Jordan je rekel, naj se ne obremenjujejo in naj kar mečejo, saj je on tu, da bo skakal."

V nedeljo nato Slovenijo čaka še Avstrija, ki jo bo gostila v koprski Areni Bonifika. Trenutno se še ne ve, ali bo odlični Američan Sylven Landesberg pomagal avstrijski reprezentanci, saj se je kitajska liga, kjer igra, prekinila, sicer pa bo glavna nevarnost pod obročem z Rašidom Mahalbašićem. Pogovor z njim boste na MMC-ju lahko prebrali v torek.

Slovenci začenjajo boj za EP 2021

Skupina F, 1. krog, četrtek ob 18.00:
MADŽARSKA – SLOVENIJA (Sombotel)

Ob 18.30:
AVSTRIJA – UKRAJINA

2. krog, nedelja ob 17.00:
SLOVENIJA – AVSTRIJA (Koper)

UKRAJINA – MADŽARSKA

Na evropsko prvenstvo se uvrstijo tri reprezentance.